Môže závet obsahovať podmienky na získanie dedičstva?

Právo spísať poslednú vôľu priznáva ľuďom Občiansky zákonník. Zákon však upravuje, čo môže byť obsahom testamentu.

07.10.2019 08:11
dôchodok, dôchodca, penzia, potvrdenie,... Foto:
V závete poručiteľ môže aj nemusí stanoviť dedičské podiely, veci a práva, ktoré im majú pripadnúť.
debata

Platná právna úprava nestanovuje presnú formu závetu, určuje ale čo má vplyv na platnosť tejto listiny. Medzi iným môžu neplatnosť testamentu v danej časti spôsobiť aj podmienky uvedené závetcom.

Podmienky sú neplatné

Ľudia sa niekdy snažia v testamente dedičov zaviazať k plneniu rôznych podmienok a tým podmieňovať získanie majetku uvedeného v závete. Akékoľvek podmienky pripojené k testamentu ale nemajú podľa právničky Petry Kováčovej právne následky.

V závete nesmú byť žiadne podmienky, nie je možné dedičstvo spojiť s nejakou povinnosťou, slovenské právo to podľa právničky neuznáva. V praxi to znamená, že závetca nemôžete v poslednej vôli uviesť napríklad: Odkazujem vnučke môj rodinný dom, ale len v prípade, že v ňom bude bývať a desať rokov túto nehnuteľnosť nepredá." Keby poručiteľ takúto podmienky do závetu napísal, tak sa na to pozerá tak, ako by tam neboli.

Inak v zásade platí, že poručiteľ môže do určitej miery so svojim majetkom nakladať podľa vlastného uváženia. Obmedzenie v tom, komu závetca dedičstvo odkáže, predstavujú maloletí potomkovia. Existujú totiž takzvaní neopomenuteľní dedičmi, ktorými sú deti (prípadne vnuci či pravnuci), a je jedno, či sa narodili v manželstve, alebo mimo nich.

Tie o právo na dedičstvo pripraviť nemôžete. Ak na ne totiž, či už z nedbanlivosti alebo schválne, v závete zabudnete, rovnako dostanú, čo im patrí. A to tak, že maloleté deti získajú celý svoj podiel, na ktorý majú podľa zákona právo, a plnoletí polovicu svojho zákonného podielu. Deti sa ale musia do troch rokov od chvíle, kedy sa u smrti dozvedeli, o svoje práva prihlásiť. Urobia to tak, že u notára podajú námietku proti platnosti závetu.

Dedičské podiely

V závete poručiteľ môže aj nemusí stanoviť dedičské podiely, veci a práva, ktoré im majú pripadnúť. Ak nie sú podiely viacerých dedičov v závete určené, platí, že podiely sú rovnaké. Poručiteľ môže teda venovať byt synovi s tým, že dcére pripadne všetko zariadenie a napríklad hodnotné obrazy a šperky a peniaze. V prípade ak poručiteľ nejakú časť majetku v závete neoznačí a neurčí žiadneho dediča, tak takýto majetok sa bude dediť podľa zákona. Takže ak napríklad vdova odkáže v závete nehnuteľnosť dcére a financie a chatu synovi, a auto v testamente neuvedie, tak ho zdedia obaja potomkovia.

Závet sa zrušuje neskorším platným závetom, pokiaľ popri ňom nemôže obstáť, alebo odvolaním závetu; odvolanie musí mať formu, aká je potrebná pre závet. Poručiteľ zruší závet aj tým, že zničí listinu, na ktorej bol napísaný. Závet môže poručiteľ kedykoľvek odvolať alebo zmeniť; ak je viac závetov, vždy je platná len tá posledná podľa dátumu. Každý vlastnoručne napísaný závet sa dá teda kedykoľvek zmeniť, pričom platí, že novší závet ruší ten skôr napísaný a to v rozsahu, v akom starý závet nemôže obstáť pri novom.

debata chyba
Viac na túto tému: #dedičstvo #závet #podmienky v závete