PORADŇA: Aj pri chrípke potrebujete na dávku nemocenské potvrdenie lekára

Tak ako pri iných diagnózach, aj pri chrípke môžete dostať nemocenské len v prípade, ak čo najskôr navštívite lekára a dáte si potvrdiť péenku.

07.10.2019 12:30
chrípka, choroba, Foto:
Ilustračné foto
debata

Lekárom uznaná práceneschopnosť, ktorá je okrem potrebného obdobia nemocenského poistenia jednou z hlavných podmienok na priznanie a výplatu dávky nemocenské, sa totiž začína až dňom, v ktorom ošetrujúci lekár zistí chorobu.

Sociálna poisťovňa preto odporúča, ak človek ochorie, aby čo najskôr, najlepšie už v prvý deň zdravotných ťažkostí, navštívil svojho lekára, príp. lekársku pohotovostnú službu. Spätne totiž práceneschopnosť nie je možné uznať.

Výnimkou je len prípad, ak poistenec predloží ošetrujúcemu lekárovi lekársky nález lekárskej služby prvej pomoci alebo ústavnej pohotovostnej služby. Na základe takéhoto dokladu potom ošetrujúci lekár môže uznať človeka za dočasne práceneschopného aj spätne, ale najviac tri kalendárne dni spätne.

Spätné vystavenie péenky nie je možné ani v prípade, ak zamestnanec čerpal dovolenku. Tá sa totiž podľa Zákonníka práce prerušuje dňom uznania dočasnej pracovnej neschopnosti. Čiže ak zamestnanec ochorie počas dovolenky a potvrdí to jeho lekár, dovolenka sa mu preruší.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #choroba #chrípka #péenka #poistenec