Starší byt vás vyjde lacnejšie aj o 70 000 eur

Okrem lokality má na cenu bytu významný vplyv aj to, či vyberáme novostavbu alebo starší byt.

31.10.2019 08:00
Reality , dom, panelak Foto:
Najväčší cenový rozdiel je medzi starými bytmi v pôvodnom stave a novostavbou.
debata (1)

Novostavba býva logickou prvou voľbou väčšiny záujemcov, v prospech starších bytov ale hovorí nižšia cena. Ceny starších bytov v rovnakej lokalite a podobnej výmere sú na Nehnuteľnosti.sk aj o 70 000 eur nižšie.

Kým staršie byty môžu byť v pôvodnom stave, ale aj kompletne zrekonštruované, nové byty zas môžu byť v stave holobytu, niektoré v štandardnom alebo dokonca nadštandardnom prevedení. Najväčší cenový rozdiel pozorujeme medzi starými bytmi v pôvodnom stave a novostavbou.

Video
Ide o peniaze - s Marošom Ovčarikom aktuálne o hypotékach

Rozdiel v cene

Z ponúkaných bytov sme vybrali trojizbové byty s približnou výmerou 70 m2 v bratislavských mestských častiach Petržalka a Nové Mesto, ako aj v Košiciach časť Západ. Kým trojizbový byt v pôvodnom stave môžete kúpiť v Košiciach už za 100 00 eur, v Petržalke zaplatíte 138 000 eur a v Novom meste až 156 000 eur. Ak kupujúci hľadá starší byt, ale po kompletnej rekonštrukcii, cena vo vybraných lokalitách narastie plošne o približne 25 000 eur. Tento rozdiel bol jednotný v každej z vybraných lokalít a odráža približnú cenu bežnej investície do rekonštrukcie trojizbového bytu. V prípade kúpy novostavby už cena predstavuje aj rozdiely v danej lokalite, ako aj kvalitu stavby. Príplatok za podobný typ bytu je v rozmedzí od 35 000 do 50 000 eur.

„Maximálne rozdiely medzi bytom v pôvodnom stave a bytom v novostavbe môžeme v bežných sídliskových štvrtiach ohraničiť hodnotami okolo 60 000 – 70 000 eur na byt. Byt v novostavbe si po kúpe samozrejme bude ešte vyžadovať určité investície do zariadenia. Je však predpoklad, že by mal mať nižšie prevádzkové náklady. V staršom byte nás rekonštrukcia bude skôr či neskôr čakať v budúcnosti, a vo väčšine prípadov majú staršie byty aj vyššie prevádzkové náklady,“ konštatujú analytici Nehnuteľnosti.sk

Splátky hypotéky

Nové byty predstavujú na začiatku hľadania logickú alternatívu pre každého záujemcu. Až neskôr po prepočítaní cenových kalkulácií prichádza aj k zvažovaniu staršieho bytu. Cenový rozdiel na úrovni 50 000 alebo 70 000 eur už každý klient pocíti aj v nižších mesačných splátkach hypotéky, ako aj na svojej celkovej zadlženosti.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #nehnuteľnosti #ceny nehnuteľností #ceny bytov