Na kúpu pôdy si možno požičať od štátu aj bánk

Malí aj strední podnikatelia v poľnohospodárstve vo väčšine prípadov musia financovať kúpu pozemkov prostredníctvom úveru. Za akých podmienok môžu získať pôžičku?

11.11.2019 11:00
poľnohospodárstvo, žena, muž, traktor Foto:
Komerčné banky špeciálne pôžičky na kúpu poľnohospodárskej pôdy pre bežných spotrebiteľov neponúkajú. Požičajú však podnikateľom pôsobiacim v tomto segmente.
debata

Financovať odkúpenia poľnohospodárskej pôdy, teda produkčne potenciálnej pôdy evidovanej v katastri nehnuteľností ako orná pôda, chmeľnice, vinice, ovocné sady, záhrady a trvalé trávnaté porasty a podobne, ako aj odkúpenie zastavaných pozemkov pod nehnuteľnosťami možno pomocou pôžičky od Slovenskej záručnej a rozvojovej banky. Splniť treba viacero podmienok, výška úverov však dosahuje až 330-tisíc eur.

Komerčné banky špeciálne pôžičky na kúpu poľnohospodárskej pôdy pre bežných spotrebiteľov neponúkajú. Požičajú však podnikateľom pôsobiacim v tomto segmente. „Pre podnikateľov ponúkame úvery určené špeciálne na nákup poľnohospodárskej pôdy. V poslednom období zaznamenávame zvýšený záujem zo strany klientov o tento typ produktu. Určené sú pre podnikateľov pôsobiacich v poľnohospodárskej prvovýrobe. Jednou zo základných podmienok poskytnutia je udržiavanie pôdy v stave spôsobilom na poľnohospodársku činnosť alebo pastvu zvierat až do finálnej splatnosti úveru. Najčastejšie produkt využívajú klienti pri akvizíciách, alebo ak chcú financovať nové nákupy, ako aj už zrealizované nákupy pôdy,“ hovorí Anna Jamborová z ČSOB.

„Ponúkame špeciálne úvery na kúpu poľnohospodárskej pôdy, ale poľnohospodársku pôdu vieme použiť aj ako zabezpečenie na tzv. bezúčelový úver, ktorý môže poľnohospodár použiť na pokrytie iných finančných potrieb. Podobne je na kúpu pôdy možné použiť bezúčelový úver zabezpečený inými poľnohospodárskymi aktívami – strojmi, nehnuteľnosťami, alebo aj stádom hovädzieho dobytka,“ hovorí Tomáš Revaj, predseda predstavenstva PB Finančné služby, spoločnosti Poštovej banky.

Špeciálnym úverom však nemožno financovať nákupy iných realít. „Naše úvery sú určené pre poľnohospodárov, ktorí na pôde aj hospodária, resp. chcú si svoj základný výrobný prostriedok rozšíriť o ďalšie územie. Teda neposkytujeme úver na iné účely a ani na realitnú činnosť, ale vyslovene prvovýrobným podnikom,“ podotýka Martin Hubinský, segmentový manažér VÚB banky pre agrosektor.

„Úvery na kúpu poľnohospodárskej pôdy sú určené agropodnikateľom, či už prvovýrobcom, alebo iným podnikom podnikajúcim v poľnohospodárskej oblasti, " vysvetľuje Marta Cesnaková zo Slovenskej sporiteľne. Výška úveru podľa nej závisí od požiadavky klienta, zabezpečenia úveru a rizikového profilu klienta. "Úroková sadzba závisí od viacerých faktorov – od aktuálnej situácie na trhu, predmetu financovania, zabezpečenia a je stanovená na základe výsledkov finančnej analýzy. Je to individuálne,“ dodáva Cesnaková. Podobne postupujú aj ďalšie banky, ktoré ponúkajú tento typ úveru.

„Výška úveru v našej banke je obmedzená schopnosťou dlžníka splácať tento úver, v banke financujeme aj najmenších poľnohospodárov a aj skupiny podnikov, ktoré podnikajú v poľnohospodár­stve,“ dodáva Peter Horný, manažér agrobiznisu UniCredit Bank.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pôda #pozemky #pôžička #pozemkové vlastníctvo