Dôchodcovia pozor. Aké sú riziká spoločného účtu manželov?

Na písomnú žiadosť poberateľa dôchodku môže Sociálna poisťovňa posielať jeho peniaze na účet manžela alebo manželky v banke.

04.11.2019 10:55
seniori, dôchodcovia, list, počítač, dôchodok,... Foto:
Pri spoločnom účte manželov si okrem výhod treba uvedomiť aj riziká.
debata (12)
S týmto spôsobom poukazovania dávky však musí manžel alebo manželka súhlasiť. V prípade žiadosti o poukazovanie dôchodku na účet manžela (manželky) žiadosť je možné podať na tlačive Žiadosť o poukazovanie dôchodkových dávok na účet manžela (manželky) dôchodcu, ktoré vypĺňa poberateľ dôchodku, alebo žiadateľ o dôchodok. Súhlas musí vyjadriť nielen ten dôchodca, ktorému dôchodok patrí, ale aj ten, na účet ktorého ich bude Sociálna poisťovňa posielať. Súhlas vyjadrujú obaja vlastnoručným podpisom.

Tlačivá sú dostupné v každej banke, v ústredí a v každej pobočke Sociálnej poisťovne a na internetovej stránke Sociálnej poisťovne.

Pri spoločnom účte manželov si okrem výhod treba uvedomiť aj riziká. Pri viacerých exekúciách môže exekútor zablokovať účet a ani jeden z manželov sa k svojím peniazom nedostane.

Ak zomrie majiteľ účtu, banka účet zablokuje. Pozostalý manžel/manželka si musí otvoriť svoj vlastný účet a súčasne požiadať Sociálnu poisťovňu o poukazovanie dôchodku na nový účet. Môže tak urobiť na tlačive „Poukazovanie dôchodkových dávok na účet dôchodcu v banke“. Zmenu v poukazovaní dôchodku nie je možné vykonať ihneď, najneskôr však od tretej splátky dôchodku po doručení žiadosti do Sociálnej poisťovne.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

12 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #účet #manželka #manžel #žiadosť #bankový účet #účet v banke