Potvrdenie na účely rodičovského príspevku vystavia až po ukončení poberania materského

V súvislosti so zvýšením rodičovského príspevku od januára 2020, zaznamenáva v týchto dňoch Sociálna poisťovňa zvýšený počet žiadostí o vystavenie potvrdenia o poberaní dávky materské.

14.01.2020 12:21
dieťa, novorodenec, batoľa Foto:
Ilustračné foto.
debata

Takéto potvrdenie je potrebné doložiť k žiadosti o rodičovský príspevok. Sociálna poisťovňa upozorňuje, že vystaviť ho možno až po ukončení poberania dávky materské, resp. po zániku nároku na túto dávku.

Posudzovanie nároku na rodičovský príspevok patrí do pôsobnosti úradov práce, sociálnych vecí a rodiny, nepriznáva ani nevypláca ho Sociálna poisťovňa, všetky otázky o samotnom rodičovskom príspevku je preto potrebné adresovať príslušnému úradu.

Čo sa týka potvrdení vystavovaných Sociálnou poisťovňou, na požiadanie ich po zániku nároku na materské vystaví ktorákoľvek pobočka Sociálnej poisťovne na počkanIe. Pre účely nároku na rodičovský príspevok nie je možné takéto potvrdenie vystaviť skôr. O potvrdenie možno požiadať tiež telefonicky alebo e-mailom, v takom prípade bude potvrdenie odoslané poštou na adresu žiadateľa.

Kontakty na pobočky Sociálnej poisťovne sú zverejnené na webovej stránke www.socpoist.sk, kontakt na Informačno-poradenské centrum Sociálnej poisťovne je 0906 171 989, voľba č. 1. Potvrdenie je možné zaslať aj elektronicky, ale len vtedy, ak má žiadateľ aktivovanú e-schránku na Ústrednom portáli verejnej správy (ÚPVS/ www.slovensko.sk). Netreba zabudnúť uviesť, že ide o potvrdenie o poberaní dávky materské k žiadosti o rodičovský príspevok a tiež aj identifikačné údaje svoje aj dieťaťa, v súvislosti s ktorým bola dávka materské poskytovaná.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

debata chyba
Viac na túto tému: #rodičovský príspevok #materská dávka