Pravidlá poskytovania jednotlivých nemocenských dávok

Medzi nemocenské dávky patrí vyrovnávacia dávka, materské, ošetrovné a nemocenské. Odkedy máte nárok na ktorú z nich?

11.03.2020 08:00
euro, peniaze, bankovky, cumeľ, dudlík Foto:
Pri všetkých lehotách v sociálnom poistení sa do úvahy berú všetky kalendárne dni, nielen pracovné.
debata

Nemocenské
sa vypláca najviac 52 týždňov od vzniku dočasnej pracovnej neschopnosti (tzv. podporné obdobie), pričom do tohto obdobia sa započítavajú aj predchádzajúce obdobia práceneschopnosti, ak patria do obdobia 52 týždňov pred jej vznikom. Predchádzajúce obdobia dočasnej pracovnej neschopnosti sa nezapočítavajú do podporného obdobia, ak nemocenské poistenie trvalo aspoň 26 týždňov od skončenia poslednej dočasnej pracovnej neschopnosti a poistencovi počas tohto obdobia nemocenského poistenia nevznikla dočasná pracovná neschopnosť.

Do podporného obdobia sa nezapočítava ani obdobie nariadeného karanténneho opatrenia.

Ošetrovné
vypláca pobočka Sociálnej poisťovne od prvého dňa potreby osobného a celodenného ošetrovania. Nárok na ošetrovné zaniká dňom skončenia potreby ošetrovania, najneskôr uplynutím 10. dňa (potreba ošetrovania môže trvať aj dlhšie). Nárok na ošetrovné si môže uplatniť poistenec, ak osobne a celodenne ošetruje choré dieťa, manžela/manželku, rodiča, rodiča manžela/manželky, ktorých zdravotný stav si nevyhnutne vyžaduje ošetrovanie inou osobou. Ak by si nárok na ošetrovné chceli uplatniť napríklad starí rodičia z dôvodu ošetrovania vnúčaťa, nárok na ošetrovné im nevznikne. Počas poskytovania ošetrovného sa vyžaduje splnenie podmienky osobnej a celodennej starostlivosti, resp. ošetrovania. To znamená, že počas obdobia starostlivosti/o­šetrovania nemôže osoba poberajúca dávku ošetrovné vykonávať inú zárobkovú činnosť. Môže však ísť napríklad k lekárovi, po lieky, urobiť nevyhnutný nákup. Toto sa za porušenie podmienky osobnej a celodennej starostlivosti nepovažuje.

Materské.
Nárok naň všeobecne vzniká od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom, najskôr od začiatku ôsmeho týždňa pred týmto dňom, a ak pôrod nastal skôr, odo dňa pôrodu. Ak si poistenka uplatňuje nárok na materské v rámci ochrannej lehoty, nárok na materské má od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom alebo odo dňa pôrodu, ak porodila skôr. Materské sa poskytuje spravidla do konca 34. týždňa od vzniku nároku na materské. Ak poistenka porodila dve a viac detí, nárok na materské zaniká uplynutím 43. týždňa od vzniku nároku na materské. Ak je poistenka osamelá, nárok na materské zaniká uplynutím 37. týždňa, ak o osamelosti podá čestné vyhlásenie. Ak poistenka požiada o výplatu materského v období kratšom ako šesť týždňov pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom, materské sa vypláca do konca 28. týždňa odo dňa pôrodu (najdlhšie do konca 34. týždňa od vzniku nároku na materské), osamelej matke do konca 31. týždňa odo dňa pôrodu (najdlhšie do konca 37. týždňa od vzniku nároku na materské) a žene, ktorá porodila dve a viac detí, do konca 37. týždňa odo dňa pôrodu (najdlhšie do konca 43. týždňa od vzniku nároku na materské). Iný poistenec, ktorý prevzal dieťa do starostlivosti, má nárok na materské do konca 28. týždňa od vzniku nároku na materské, osamelý poistenec do konca 31. týždňa a ten, ktorý prevzal do starostlivosti dve a viac detí, 37 týždňov od vzniku nároku na materské.

Vyrovnávacia dávka
sa poskytuje odo dňa preradenia na inú prácu za celý kalendárny mesiac, v ktorom došlo k poklesu zárobku (aj keď k preradeniu došlo počas kalendárneho mesiaca). Počas tehotenstva sa vyrovnávacia dávka poskytuje najdlhšie do nástupu na materskú dovolenku a po skončení materskej dovolenky najdlhšie do konca deviateho mesiaca po pôrode.

V sociálnom poistení sa rátajú všetky kalendárne dni, nielen pracovné

Pri všetkých lehotách v sociálnom poistení sa do úvahy berú všetky kalendárne dni, nielen pracovné. Ak teda napr. ochranná lehota po zániku nemocenského poistenia trvá sedem dní, počítajú sa aj sviatky, dni pracovného voľna aj pracovného pokoja. Aj nemocenské dávky, dávka v nezamestnanosti a úrazové dávky sa v zmysle zákona o sociálnom poistení poskytujú za všetky kalendárne dni. Ak je základom výpočtu uvedených dávok denný vymeriavací základ, z ktorého sa určí výška príslušnej dávky na jeden deň, potom výška celej dávky sa určí súčinom tejto sumy a počtu kalendárnych dní, za ktoré dávka poistencovi patrila, vrátane víkendov.

Všetky kalendárne dni sa zohľadňujú aj na účely započítania obdobia poistenia potrebného pre vznik nároku na jednotlivé dávky poskytované Sociálnou poisťovňou (napr. pre dávku materské je potrebné získať 270 dní nemocenského poistenia pred predpokladaným dátumom pôrodu) a rovnako sa pracuje s kalendárnymi dňami aj pri platení poistného na sociálne poistenie. Ak je zamestnanec uznaný za dočasne práceneschopného napr. od 12. dňa v mesiaci, zamestnávateľ zaplatí poistné za všetkých jedenásť dní, teda nielen za pracovné dni. Odo dňa uznania práceneschopnosti platí vylúčenie platiť poistné – poistné sa platiť nemusí, poistenie však trvá aj počas všetkých kalendárnych dní, počas ktorých trvá práceneschopnosť (samozrejme, ak trvá aj pracovný pomer a práceneschopnosť nie je dlhšia ako 52 týždňov).

Ak zákon o sociálnom poistení určuje fyzickým alebo právnickým osobám lehotu na splnenie povinnosti, ide tiež o kalendárne dni. Len ak ukončenie lehoty na splnenie povinnosti pripadne na sobotu, nedeľu alebo sviatok, lehota sa končí v najbližší pracovný deň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #materské #nemocenské #nemocenské dávky #ošetrovné #vyrovnávacia dávka