Koronavírus: O dôchodok žiadajte elektronicky, mailom

Sociálna poisťovňa dočasne upravila možnosť využitia Rezervačného systému, pomocou ktorého sa v bežnej prevádzke možno elektronicky objednať na termín spísania žiadosti o niektorý z dôchodkov priamo v pobočke.

17.03.2020 13:04
senior, dôchodok, dôchodca, laptop, notebook Foto:
Ilustračné foto.
debata

Dôvodom tohto kroku je skrátenie úradných hodín pobočiek a obmedzenie pohybu návštevníkov v ich priestoroch v súvislosti s koronavírusom. Aj napriek týmto opatreniam nesmie byť prerušená možnosť žiadať o dôchodkové dávky.

Dočasne bude preto Rezervačný systém využívaný na elektronický zber formulárov, pomocou ktorých poistenci môžu iniciovať konanie o ich dôchodku. Po prihlásení sa do Rezervačného systému na stránke www.socpoist.sk treba postupovať podľa nasledovných inštrukcií:

  • zadať druh dôchodku, ktorý chcete vybaviť
  • zadať pobočku alebo pracovisko podľa miesta trvalého bydliska žiadateľa
  • odoslať formulár.

Sociálna poisťovňa nepotvrdzuje prijatie mailu, ale približne do troch pracovných dní bude žiadateľa kontaktovať pracovník príslušnej pobočky a v závislosti od jeho konkrétnej situácie ho bude podrobne informovať o ďalšom postupe.

Ak sa poistenec rozhodne doručiť žiadosť o spísanie žiadosti o dôchodok, ktorej formulár sa nachádza na webovej stránke Sociálnej poisťovne, (po vytlačení a ručnom vyplnení) poštou alebo osobne do schránky pri vstupe do pobočky, môže tak urobiť a potom už bude nasledovať rovnaký postup ako v prípade elektronického podania.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #rezervačný systém #koronavírus #Covid-19