Úrady pracujú v obmedzenom režime. Ako vybaviť jednotlivé dávky?

Obmedzenia súvisiace s koronavírusom zasiahli do života všetkých. Čo však robiť, ak potrebujete vybaviť dôchodok, dávky, doklady, či sa musíte prihlásiť na úrade práce alebo vyzdvihnúť si sociálne dávky?

26.03.2020 07:00
práca, zamestnanie, koronavírus, rúško Foto:
Na vyplácanie sociálnych dávok a dodržiavanie ochranných opatrení budú dohliadať zamestnanci Slovenskej pošty v spolupráci so zamestnancami bezpečnosti a polície.
debata (1)

V núdzovom režime pracujú všetky úrady a vyzývajú, aby ľudia s nimi komunikovali telefonicky alebo písomne. Osobnú návštevu by mali absolvovať len v nevyhnutných prípadoch a aj to s rúškom na tvári. Väčšina inštitúcií obmedzila prevádzku na tri hodiny, zvyčajne od 8. do 11. hodiny.

"Je to jedno z dôležitých opatrení na zabránenie prenosu koronavírusu. Okrem toho je dôležité, aby návštevníci neprichádzali do vstupných priestorov pobočiek v skupinách, ale jednotlivo a dodržiavali dostatočný odstup medzi sebou a pracovníkom,“ uviedol riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

O ohľaduplnosť a zodpovedné správanie žiada svojich klientov aj Slovenská pošta, ktorá začne od vypláca sociálne dávky. "S cieľom chrániť našich zamestnancov a obyvateľov pošta vyzýva obyvateľov, aby opatrenia, ktoré boli prijaté, pri preberaní sociálnych dávok dôsledne dodržiavali,“ konštatovala hovorkyňa Slovenskej pošty Eva Rovenská. "Do priestorov pobočky budú vpustení iba ľudia, ktorí budú mať na tvári ochranné rúško alebo inú ochranu tváre. Klienti môžu prísť aj v rukaviciach a môžu si priniesť svoje pero. Zákazníkov, ktorí sú v karanténe, žiadame, aby na svojej schránke alebo na zvončeku čitateľne túto skutočnosť uviedli a upozornili na to doručovateľa,“ povedala Rovenská.

„Zamestnanci Slovenskej pošty si zaslúžia pozornosť za to, že zotrvávajú v práci a pomáhajú obyvateľom na celom Slovensku dostať k nim ich peniaze či internetové zásielky, ktoré si objednali v snahe vyhnúť sa návšteve obchodov. Doručujeme dôchodky a sociálne dávky dôležité práve pre zraniteľné skupiny obyvateľov,“ uviedol generálny riaditeľ Slovenskej pošty Peter Helexa.

"Zákazníkom, ktorí sa nachádzajú v karanténe, pošta nebude sociálne dávky vyplácať priamo do vlastných rúk. Zákazník môže počkať na prebratie sociálnej dávky do času, keď ukončí karanténu, resp. kým sa situácia upokojí,“ dodala Rovenská.

Na vyplácanie sociálnych dávok a dodržiavanie ochranných opatrení budú dohliadať zamestnanci Slovenskej pošty v spolupráci so zamestnancami bezpečnosti a polície.

Vláda po rokovaní krízového štábu modifikovala opatrenia dočasného uzatvorenia pre obchodné prevádzky a poskytovateľov služieb. Po novom môžu byť otvorené práčovne a čistiarne, takisto budú môcť fungovať autoservisy, pneuservisy, ale i odťahové služby.

Pre ľudí, ktorí chcú byť informovaní o aktuálnej situácii, spustilo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) nový web. Na stránke virus-korona.sk získajú na jednom mieste všetky aktuálne informácie o vývoji ochorenia a prijatých opatreniach.

Okrem základných informácií o víruse COVID-19, príznakoch ochorenia, preventívnych a protiepidemických opatreniach ponúka stránka virus-korona.sk jednoduchým a prehľadným spôsobom informácie o aktuálne platných nariadeniach štátu a inštitúcií. „Dôležitou súčasťou sú aj často kladené otázky a odpovede. Táto sekcia pomôže občanovi zorientovať sa. Vybrali sme ich na reálnom základe najčastejších otázok smerovaných na našu infolinku,“ zdôraznil generálny riaditeľ NCZI Peter Blaškovitš.

Prehľadne sú spracované pokyny pre občana, v ktorých sa dozvie informácie o karanténe, kedy v nej ostať, ako sa má zachovať v rôznych situáciách. Získa odpovede aj na to, či sa môže nakaziť od zvieraťa, čo hrozí tehotným ženám a či pomáha preventívne pitie roztoku s chlórom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #doklady #obmedzenie #úrady práce #dávky od štátu #koronavírus