Otázky a odpovede: Koronavírus a dávky ošetrovné a nemocenské

V súvislosti so súčasnou pandémiou a zatvorenými školami sa ľudia často pýtajú v Sociálnej poisťovni na podmienky poskytovanie "óčeerky" či "péenky". Prinášame vám najčastejšie z nich.

30.03.2020 10:14
korona11 Foto:
Koronavírus.
debata

Mám nárok na ošetrovné, ak som moje dieťa odhlásila zo súkromnej materskej školy a zostala s ním doma?

Ak sami rodičia odhlásia dieťa z predškolského zariadenia, nevznikne im nárok na ošetrovné, pretože ich dieťa nie je dieťaťom, ktorému poskytuje starostlivosť predškolské zariadenie (bez ohľadu na to, či je alebo nie je súkromné).

Ak som ako SZČO nezaplatil poistné na sociálne poistenie za uplynulý mesiac, budem mať nárok na ošetrovné na dieťa alebo na nemocenskú dávku? Môžem si poistné dodatočne doplatiť?

Aby živnostník alebo iná samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO) mohla získať nárok na tieto dávky, musí mať o. i. poistné za uplynulý mesiac zaplatené v nasledujúcom mesiaci. To znamená, že pre nárok na nemocenskú dávku, ktorú si chce uplatniť napríklad v mesiaci marec 2020, musí mať poistné uhradené do 31. 3. 2020. Zároveň však do tohto termínu musí mať uhradené aj všetky nedoplatky, dlžná suma nesmie presiahnuť 5 eur.

Je pravda, že osoby starajúce sa o osoby zdravotne postihnuté (mentálne alebo fyzicky), ktorých sociálne zariadenie bolo uzatvorené pre karanténu, majú nárok na ošetrovné len na 10 dní? Ak uzatvorenie zariadenia pokračuje, majú opäť nárok na ošetrovné? A zasa len na desať dní?

Poistenci, ktorí sa starajú o zdravotne postihnutých vo veku dovŕšených 11 a viac rokov, majú nárok na ošetrovné iba na 10 dní. Výnimka sa vzťahuje iba na deti do 10 rokov. Krízový štáb prijal opatrenie, že uzatvorené majú byť školské a predškolské zariadenia, ostatné zariadenia (vrátane zariadení pre mentálne či inak zdravotne postihnutých) sú uzatvorené na základe iného rozhodnutia. Ak uzatvorenie takéhoto zariadenia pokračuje, na každých ďalších 10 dní je potrebná nová žiadosť vystavená ošetrujúcim lekárom, pričom ošetrovať bude môcť stále tá istá osoba (v tomto krízovom stave sa to považuje za nový prípad potreby ošetrovania, lebo inak by ten istý ošetrovateľ už nárok na ošetrovné nemal). Žiadosť o dávku ošetrovné (vyplnený formulár) aj pri jej predlžovaní o ďalších 10 dní treba poslať príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne poštou alebo ju vhodiť osobne do schránky umiestnenej v pobočke.

Moja péenka prechádza z jedného mesiaca do druhého. Ako to je s lístkom na peniaze? Kam ho treba odoslať?

Ak ste pacientom, ktorému lekár vystavil dočasnú pracovnú neschopnosť na diaľku, teda v súvislosti s koronavírusom, vo vašom prípade preukaz o trvaní dočasnej práceneschopnosti pošle váš lekár priamo Sociálnej poisťovni. Ostatní pacienti aj naďalej posielajú preukazy o trvaní dočasnej práceneschopnosti štandardným postupom (poštou alebo do schránky na pobočke), nie prostredníctvom lekára.

Ako sa rieši prvých desať dní náhrady príjmu, keď lekári PN-ky posielajú priamo pobočke?

Potvrdenia o dočasnej práceneschopnosti vystavené v súvislosti s koronavírusom posiela lekár priamo Sociálnej poisťovni, ktorá IIa. diel potvrdenia (žiadosť o náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti) zašle zamestnávateľovi. Zamestnanec je však povinný bezodkladne o svojej PN (prekážke v práci) informovať svojho zamestnávateľa.

Je lekár povinný vypísať mi ošetrovné aj na dieťa nad 11 rokov?

Toto rozhodnutie nie je v kompetencii Sociálnej poisťovne – lekári sa riadia usmerneniami ministerstva zdravotníctva. Ak lekár vzhľadom na mentálne a fyzické schopnosti dieťaťa vyhodnotí, že nie je schopné sa o seba starať samé, môže rodičovi v tejto situácii potvrdiť žiadosť o ošetrovné z dôvodu choroby dieťaťa (v zdravotnej dokumentácii uvedie diagnózu podozrenie na COVID-19). To, či je konkrétne dieťa schopné sa o seba samé postarať, musí vyhodnotiť lekár, ktorý ho pozná.

Ak ochorie dieťa, ktoré nenavštevuje predškolské/školské zariadenie, a rodič požiada o ošetrovné, na koľko dní ošetrovného má nárok?

Na to, aby rodičovi vznikol nárok na ošetrovné, musí vzniknúť sociálna situácia, s ktorou zákon nárok na ošetrovné spája, t. j. dieťa musí ochorieť a túto skutočnosť musí potvrdiť ošetrujúci lekár – pediater. Všetky skupiny poistencov (po splnení všetkých zákonných podmienok) majú nárok na 10 dní ošetrovného. Výnimka sa v súčasnej situácii s COVID-19 týka len tých, ktorí sa starajú o dieťa do 10 rokov veku, ktorého školské či predškolské zariadenie bolo príslušným úradným rozhodnutím uzatvorené. Týmto poistencom sa nárok na OČR predĺžil na 14 dní, pričom sa im môže (s výnimkou striedania rodičov na OČR) predlžovať automaticky o ďalšie dni podľa rozhodnutia príslušných orgánov o období uzatvorenia predškolských a školských zariadení.

Máme 3-ročné dieťa, ktoré malo nastúpiť do škôlky v septembri. Keďže obaja rodičia sme pracujúci, kto sa nám postará o dieťa? Mám nárok na OČR?

Nie, pretože dieťa škôlku nenavštevuje, nárok na ošetrovné teda nemôže vzniknúť.

Ak bývame ako rodina so svojimi rodičmi, teda naše školopovinné dieťa býva v jednej domácnosti so starkými, môže ísť na OČR stará mama z dôvodu, že škola je uzatvorená?

Nie, nie je to možné. Ošetrovné si môže uplatniť len rodič dieťaťa, adoptívny rodič dieťaťa, ale starí rodičia nie.

Kedy sa bude vyplácať dávka ošetrovné, keď som si ju podal v marci?

Sociálna poisťovňa vynakladá maximálne úsilie, aby boli dávky postupne vyplácané, žiadostí je však enormné množstvo a treba ich spracovať. Podľa zákona ošetrovné za marec sa vypláca do konca apríla, naši zamestnanci robia všetko pre to, aby rodinám pomohli.

Mám 12-ročné dieťa, je síce zdravé, ale nemôžem ho nechať samé doma 9–10 hodín aj ďalší mesiac. Zo školy dostáva mnoho úloh, ktoré nevie sama zvládnuť, pochopiť nové učivo, nie je zručná pri počítači a moju pomoc potrebuje aj pri príprave jedla, aby si neublížila. Môžem dostať ošetrovné?

Áno, ak to potvrdí lekár. Treba ho telefonicky alebo mailom osloviť a ak potvrdí, že dieťa potrebuje osobnú celodennú starostlivosť vzhľadom na jeho mentálne a fyzické schopnosti, a potvrdí to na žiadosti, tak to je možné. Vtedy žiadosť o dávku pošle Sociálnej poisťovni samotný lekár.

Návrat zo zahraničia a vybavovanie péenky

Som poistencom Sociálnej poisťovne a vrátil som sa na Slovensko zo zahraničia. Ako mám postupovať v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19?

Ak ste sa na Slovensko vrátili po 13. marci 2020, vzťahuje sa na vás opatrenie Úradu verejného zdravotníctva SR. To znamená povinnú izoláciu v domácom prostredí počas 14 dní vrátane osôb, ktoré s vami žijú v spoločnej domácnosti. Okrem toho ste povinný telefonicky alebo e-mailom (nie osobnou návštevou v ambulancii) kontaktovať vášho všeobecného lekára, ktorý vám následne vystaví potvrdenie o dočasnej práceneschopnosti z dôvodu karantény pre COVID-19 a príslušné diely tohto potvrdenia odošle Sociálnej poisťovni.

Nie som poistencom Sociálnej poisťovne a pracujem v zahraničí. Ako mám postupovať, ak sa vrátim na Slovensko?

Ak ste sa na Slovensko vrátili po 13. marci 2020, vzťahuje sa na vás povinná izolácia v domácom prostredí počas 14 dní (vrátane osôb, ktoré s vami žijú v spoločnej domácnosti) a uznanie dočasnej práceneschopnosti z dôvodu karantény pre COVID-19. Vášho všeobecného lekára na Slovensku kontaktujte telefonicky alebo e-mailom (nie osobnou návštevou v ambulancii). Ide o postup podľa opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR. Vo vašom prípade je dôležité, aby ste sa s vaším lekárom dohodli, na akú adresu vám pošle II. a IIa. diel potvrdenia o dočasnej práceneschopnosti. Následne si vy sami zabezpečíte odoslanie príslušných dielov (II. a IIa.) tlačiva príslušnej zahraničnej inštitúcii sociálneho zabezpečenia.

Vzťahuje sa povinná karanténa na všetky osoby vracajúce sa zo zahraničia na Slovensko?

Nie, povinná karanténa sa nevzťahuje na všetky prípady návratu zo zahraničia. Okruh osôb, na ktoré sa karanténa vzťahuje, určuje opatrenie Úradu verejného zdravotníctva SR. Podľa neho sa karanténa nevzťahuje na:

  • vodičov nákladnej dopravy, rušňovodičov, pilotov dopravných lietadiel, posádky lodnej nákladnej dopravy,
  • občanov SR bývajúcich v prihraničných oblastiach v pásme do 30 km od štátnej hranice SR, ktorí majú uzatvorený pracovnoprávny alebo obdobný pracovný vzťah alebo právny vzťah pri výkone štátnej služby v SR,
  • občanov SR bývajúcich v SR, ktorí majú uzatvorený pracovnoprávny alebo obdobný pracovný vzťah v oblasti zdravotníctva alebo ošetrovateľstva v prihraničných oblastiach SR,
  • občanov SR bývajúcich v SR, ktorí vykonávajú pracovnú činnosť v prihraničných oblastiach v Maďarskej republike v pásme do 30 km od štátnej hranice SR.

Čo ak mám iné zdravotné problémy nesúvisiace s aktuálnou situáciou spôsobenou COVID-19?

Postupujte podľa štandardne zaužívaného postupu. Pri uznaní dočasnej práceneschopnosti a nároku na ošetrovné sa v takomto prípade nepostupuje osobitným spôsobom.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #vírus #pandémia #péenka #óčeerka #koronavírus #Covid-19