Môžu vám zakázať účasť na pohrebe?

Mestské časti, obce a pohrebníctva menia počas mimoriadnej situácie v súvislosti s koronavírusom pravidlá organizácie pohrebov. Môžu určiť, koľko ľudí sa na pohrebe zúčastní, prípadne zakázať pohreby?

03.04.2020 08:00
pohreb, smútok, posledná rozlúčka Foto:
Počet ľudí na poslednej rúzlúčke? Dôležitá je aj aktuálna epidemiologická situácia v konkrétnej lokalite.
debata

Obmedzenie vstupu do domu smútku alebo krematória, alebo zatvorené domy smútku, úprava počtu osôb, ktoré sa môžu zúčastniť na pohrebnom obrade sú opatrenia, ku ktorým pristupujú pohrebníctva, mestá a obce. Odporúčania vydal aj Úrad verejného zdravotníctva SR. „Pokiaľ ide o také spoločenské obrady, ktoré nie je možné odložiť (ako napríklad pohrebný obrad), je potrebné dodržiavať viacero zásad. Tam, kde je to možné, prednostne usporadúvať obrady v exteriéroch. Obrady usporadúvať iba pre skupiny s čo najmenším počtom osôb, teda obmedziť rozsah účastníkov výlučne na blízke osoby, resp. najbližších príbuzných približne do 10 osôb a z obradov úplne vylúčiť osoby, ktoré majú nariadenú karanténu alebo akékoľvek príznaky respiračného infekčného ochorenia,“ odporúča úrad.

V súvislosti s organizáciou pohrebného obradu je podľa úradu zároveň potrebné utvárať podmienky a vhodnou formou, napríklad prostredníctvom oznamu umiestneného pri vstupe do priestorov obradu, verejnosť informovať o potrebe dodržiavať vzájomné odstupy medzi sediacimi a stojacimi osobami, ktoré nie sú z jednej domácnosti, na vzdialenosť aspoň 1,5 metra. Úrad verejného zdravotníctva zároveň radí dodržiavať respiračnú etiketu – kašlať, kýchať do vreckovky, resp. do lakťového ohybu), ako aj minimalizovať priamy kontakt medzi účastníkmi vo forme podávania rúk, vzájomného objímania a podobne.

To, či tak majú mestá, obe a pohrebníctva právo meniť zaužívané pravidlá pri organizácii pohrebov, približuje advokátska kancelária Lansky, Ganzger & Partner Rechtsanwälte, spol. s r. o. V zmysle zákona o pohrebníctve obec môže podľa advokátskej kancelárie prevádzkovať pohrebisko sama alebo prostredníctvom právnickej osoby zriadenej na tento účel, alebo prenechať jeho prevádzkovanie inému prevádzkovateľovi pohrebiska. Prevádzkovanie pohrebiska, ako aj pohrebnej služby si spravidla nechávajú obce vo svojej kompetencii. Zároveň podľa zákona o pohrebníctve prevádzkový poriadok pohrebiska, ktorý okrem iného určuje povinnosti návštevníkov pohrebiska, schvaľuje obec všeobecne záväzným nariadením.

"Pravidlá ohľadom návštev cintorínov a organizácie pohrebov vyplývajú zo všeobecnej záväzného nariadenia. Prijaté opatrenia v súvislosti so zamedzením šírenia koronavírusu sú v súčasnej dobe prijímané obcami spravidla vo forme opatrení samotných prevádzkovateľov pohrebnej služby alebo osobitne zriadených krízových štábov obcí,“ uvádza advokátska kancelária vo svojom stanovisku. Status sa riadi príslušnými ustanoveniami zákona o riadení štátu v krízových situáciách mimo času vojny a vojnového stavu, v zmysle ktorého krízové štáby sú oprávnené v krízovej situácii podľa tohto zákona ukladať povinnosti a vyžadovať ich plnenie.

"V tomto smere je potrebné zároveň uviesť, že takto prijaté rozhodnutia krízových štábov obcí ohľadom obmedzenia pri organizácii pohrebov sa môžu oprieť aj o príslušné rozhodnutie Ústredného krízového štábu, ktorý je koordinačným orgánom vlády na riešenie krízovej situácie mimo času vojny a vojnového stavu,” dodáva kancelária.

Ten zakázal organizovať a usporadúvať hromadné podujatia, športovej, kultúrnej, spoločenskej či inej povahy. Opatrenie na predchádzanie vzniku a šírenia prenosného ochorenia COVID-19 je vydané v súvislosti s nepriaznivým vývojom epidemiologickej situácie vo výskyte tohto ochorenia.

Hromadnými podujatiami športovej, kultúrnej, spoločenskej či inej povahy sú napríklad divadelné, filmové, audiovizuálne predstavenia, výstavy, koncerty, diskotéky, športové podujatia, sväté omše, plesy, svadby a iné hromadné podujatia. "Nie je možné, aby Úrad verejného zdravotníctva SR presne vymedzil názvy hromadných podujatí, pretože opomenutím niektorého typu hromadného podujatia by vytvoril mylnú predstavu, že sa uvedené opatrenie naň nevzťahuje,“ vysvetľuje advokátska kancelária.

Rovnako ani počet osôb, na ktoré sa uvedené opatrenie zákazu hromadných podujatí vzťahuje, nie je možné z odborného hľadiska vymedziť presným číslom, nakoľko nie je možné všeobecne špecifikovať, aké osoby sa na podujatí zúčastňujú (stav ich imunity, vek, rizikové faktory), aké sú priestorové a technické podmienky daných priestorov (typ vetrania, prístupové cesty), vzdialenosť osôb od seba, frekvencia a intenzita pohybu osôb v priestore, typy povrchov a ich dezinfikovateľnosť. Dôležitá je aj aktuálna epidemiologická situácia v konkrétnej lokalite a mnohé ďalšie faktory.

V súvislosti s prijatými opatreniami sa odporúča rešpektovať ich nariadenia a v prípade potreby konzultovať s príslušným prevádzkovateľom pohrebnej služby osobitné podmienky uskutočnenia pohrebu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohreb #bezpečnostné opatrenia #koronavírus