Sociálna poisťovňa prizná ošetrovné (OČR) aj rodičom po rodičovskej dovolenke

Sociálna poisťovňa v čase koronakrízy rozšíri okruh rodičov, ktorým vznikne nárok na dávku ošetrovné na deti v rôznych životných situáciách.

08.04.2020 12:19
dieťa, imunita, choroba, Foto:
Ilustračné foto.
debata

K dávke ošetrovné (OČR) sa tak dostanú sa aj rodičia, ktorí by inak nárok nemali. Ide o rodičov, ktorým sa končí obdobie rodičovskej dovolenky a nemajú možnosť umiestniť dieťa do predškolského zariadenia, ako aj o rodičov, ktorí dieťa odhlásili zo súkromných zariadení a teraz rovnako nemajú možnosť umiestniť ho do iného zariadenia alebo nájsť opatrovateľku, ktorá by sa mohla o dieťa postarať.

O dávku ošetrovné môžu požiadať aj rodičia, ktorí sú nemocensky poistení, a doteraz sa im o dieťa starala iná osoba (opatrovateľka, starí rodičia a pod.). Všetky tieto kategórie rodičom nepotrebujú na priznanie dávky potvrdenie od lekára.

Na základe nových legislatívnych zmien zákona o sociálnom poistení, v súlade s účelom legislatívnych zmien prijatých na zmiernenie následkov krízovej situácie na rodičov detí a v rámci svojej proklientskej orientácie tak Sociálna poisťovňa prizná OČR všetkým rodičom (aj náhradným) detí do dovŕšenia 11. roku veku bez potvrdenia lekára. Aby si rodičia mohli nárok uplatniť, je potrebné zaslať pobočke Sociálnej poisťovne (zamestnanci pobočke podľa sídla zamestnávateľa; SZČO a dobrovoľne poistené osoby podľa trvalého pobytu) aktualizovaný formulár Žiadosť o ošetrovné pre koronavírus a na konci mesiaca potom vždy aj vyplnený formulár Čestné vyhlásenie k žiadosti o ošetrovné, v ktorom poistenec vyznačí obdobie, v ktorom poskytoval dieťaťu starostlivosť.

Nárok majú aj ďalšie nemocensky poistené osoby, ak zabezpečujú starostlivosť o potomka (dieťa, vnuka, pravnuka), alebo predka (rodiča, starého rodiča, prastarého rodiča), súrodenca, manžela, manželku, alebo rodiča manžela/manželky v prípade, ak zariadenie sociálnych služieb, v ktorom sa takejto osobe poskytuje sociálna služba ambulantnou alebo pobytovou formou, bolo rozhodnutím príslušných orgánov uzavreté. Tiež k tomu nepotrebujú potvrdenie lekára.

Sociálna poisťovňa zároveň pripomína, že rovnako – avšak s potvrdením lekára – priznáva nárok na pandemické OČR aj deťom od 11. do 16. roku veku, ktorých školské zariadenia boli v súčasnej mimoriadnej situácii uzavreté a nie sú mentálne alebo fyzicky spôsobilé sa samé o seba postarať, napríklad deti s poruchami správania, úzkostnými stavmi a pod.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #pandémia #koronavírus #Covid-19