Ako vybaviť penziu, doklady či ošetrovné? Ideálne elektronicky

Pandémia koronavírusu spomalila život na Slovensku. Napriek tomu však ľudia potrebujú vybaviť rôzne dávky, príspevky či doklady.

16.04.2020 06:00
žena, senior, notebook Foto:
Vláda v utorok 31. marca prijala viaceré zmeny v Zákonníku práce. Parlament bude o nich rokovať v skrátenom režime.
debata

Všetky úrady pracujú v núdzovom režime, ale väčšina z nich zmenila od 1. apríla úradné hodiny. Zmeny sa väčšinou týkajú stredy, keď úradujú v poobedňajších hodinách.

„Je to jedno z dôležitých opatrení na zabránenie prenosu koronavírusu. Okrem toho je dôležité, aby návštevníci neprichádzali do vstupných priestorov pobočiek v skupinách, ale jednotlivo a dodržiavali dostatočný odstup medzi sebou a pracovníkom,“ uviedol riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Pokiaľ teda potrebujete vybaviť ošetrovné, nemocenské, dôchodkovú či inú dávku, ideálnym spôsobom je urobiť tak elektronicky. Sociálna poisťovňa pripravila formuláre, ktoré vyplníte jednoducho a rýchlo a odošlete do pobočky. „V prípade dieťaťa, ktoré je vo veku nedovŕšených 11 rokov, netreba kontaktovať pediatra, nárok na ošetrovné vzniká automaticky,“ upozornil Višváder. „V prípade dieťaťa, ktoré má 11 a viac rokov, treba telefonicky kontaktovať pediatra, ktorý, ak to uzná za vhodné, vystaví žiadosť o ošetrovné z dôvodu nepriaznivého zdravotného stavu dieťaťa a pošle ju do Sociálnej poisťovne,“ dodal. Upozornil však, že k žiadosti o ošetrovné treba poslať aj čestné vyhlásenie.

Podobne, elektronicky, je možné požiadať aj o nemocenskú dávku. „Ak ste osoba, ktorej bola nariadená karanténa alebo ste sa vrátili z rizikových oblastí, telefonicky alebo e-mailom kontaktujte svojho lekára. Ten vystaví potvrdenie o péenke, na ktoré zapíše aj vaše telefónne číslo, a pošle ho do Sociálnej poisťovne,“ približuje postup Višváder. Poistenec, ktorý je zamestnancom, musí informovať zamestnávateľa telefonicky alebo e-mailom o prekážke v práci.

Ak ste v tomto období prišli o prácu, o dávku v nezamestnanosti požiadate vypísaním formulára Žiadosť o dávku v nezamestnanosti. K nemu priložíte Oznámenie úradu práce o zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie. „Všetky dokumenty môžete doručiť pobočke Sociálnej poisťovne e-mailom, poštou či vhodením žiadosti o dávku v nezamestnanosti do schránky pri vstupe do budovy pobočky Sociálnej poisťovne,“ informoval Peter Višváder.

Nárok na dávku v nezamestnanosti trvá pol roka. Vláda však v utorok, 31. marca prijala viaceré zmeny v Zákonníku práce. Parlament bude o nich rokovať v skrátenom režime. Okrem iných opatrení ide aj o predĺženie poberania dávky v nezamestnanosti o mesiac dlhšie.

E-mailové adresy pobočiek Sociálnej poisťovne
Mesto (vrátane pracovísk regiónu) E-mailová adresa
Bratislava KoronaBAM@socpoist.sk
Banská Bystrica KoronaBB@socpoist.sk
Bardejov KoronaBJ@socpoist.sk
Čadca KoronaCA@socpoist.sk
Dolný Kubín KoronaDK@socpoist.sk
Dunajská Streda KoronaDS@socpoist.sk
Galanta KoronaGA@socpoist.sk
Humenné KoronaHE@socpoist.sk
Košice-mesto KoronaKEM@socpoist.sk
Komárno KoronaKN@socpoist.sk
Lučenec KoronaLC@socpoist.sk
Liptovský Mikuláš KoronaLM@socpoist.sk
Levice KoronaLV@socpoist.sk
Michalovce KoronaMI@socpoist.sk
Martin KoronaMT@socpoist.sk
Nitra KoronaNR@socpoist.sk
Nové Zámky KoronaNZ@socpoist.sk
Považská Bystrica KoronaPB@socpoist.sk
Prievidza KoronaPD@socpoist.sk
Prešov KoronaPO@socpoist.sk
Poprad KoronaPP@socpoist.sk
Rimavská Sobota KoronaRS@socpoist.sk
Rožňava KoronaRV@socpoist.sk
Senica KoronaSE@socpoist.sk
Svidník KoronaSK@socpoist.sk
Stará Ľubovňa KoronaSL@socpoist.sk
Spišská Nová Ves KoronaSN@socpoist.sk
Trenčín KoronaTN@socpoist.sk
Topoľčany KoronaTO@socpoist.sk
Trnava KoronaTT@socpoist.sk
Trebišov KoronaTV@socpoist.sk
Veľký Krtíš KoronaVK@socpoist.sk
Vranov nad Topľou KoronaVT@socpoist.sk
Žlina KoronaZA@socpoist.sk
Žiar nad Hronom KoronaZH@socpoist.sk
Zvolen KoronaZV@socpoist.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #doklady #dávky od štátu #koronavírus