Štátna pomoc: Za apríl nemusí každý poslať žiadosť

Máte nárok na finančný príspevok od štátu v rámci takzvanej prvej pomoci na zmiernenie dosahov koronakrízy? Do konca mája treba podať žiadosť alebo vyplniť výkaz.

01.06.2020 06:00
kalkulačka, manželia, rozmýšľanie, papiere Foto:
Žiadatelia sa podľa informácií ministerstva môžu ďalší mesiac rozhodnúť aj pre príspevok z iného opatrenia podľa toho, ktorá pomoc je pre nich výhodnejšia.
debata

O prvú pomoc od štátu za mesiac apríl môžu zamestnávatelia, SZČO a ostatní obyvatelia, ktorých sa táto pomoc týka, žiadať do konca mája. Úrady práce už prijímajú výkazy alebo aj žiadosti záujemcov od 16. mája. „Spracovanie kompletnej žiadosti od jej podania, spracovania cez podpis dohody medzi štátom a žiadateľom až po pripísanie peňazí na účet prijímateľa trvá približne 14 dní,“ uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. „Očakávame, že proces už bude plynulejší a jednoduchší, keďže už máme podpísaných približne 62-tisíc dohôd so žiadateľmi a títo budú posielať už len výkazy, na základe ktorých im veľmi rýchlo odídu peniaze,“ doplnil Krajniak.

Na stránke www.pomahameludom.sk sú uverejnené nové aprílové výkazy pre priznanie príspevku. Výkazy sú prispôsobené na vyžiadanie príspevku za celý mesiac apríl, nie iba za časť mesiaca, ako to bolo za mesiac marec. Pri výbere vhodného opatrenia rozhoduje prevažujúci počet kalendárnych dní. To znamená, že ak podnikateľ otvoril svoju prevádzku po 22. apríli, môže ešte žiadať o príspevok v rámci opatrenia 1, lebo prevažnú časť mesiaca mal povinne zatvorené. "Je potrebné vyplniť iné výkazy ako za marec, keďže pomoc sa bude poskytovať za celý mesiac, nie iba za časť. Žiadatelia budú mať na podanie výkazu za apríl čas do konca mája, "dodal Krajniak.

Žiadate o pomoc v rámci rovnakého opatrenia ako za mesiac marec? Títo žiadatelia pošlú úradom práce podľa ministerstva práce a sociálnych vecí a rodiny iba vyplnený výkaz, do ktorého uvedú číslo uzatvorenej dohody s úradom práce, sociálnych vecí a rodiny. Ak žiadateľ ešte dohodu nemá, ale žiadosť za marec poslal, môže požiadať o príspevok za apríl a vo výkaze neuvedie číslo dohody.

Čo robiť v prípade, ak žiadate za apríl o pomoc v rámci odlišného opatrenia ako za mesiac marec? Proces žiadania o finančný príspevok je rovnaký ako v mesiaci marec. Žiadateľ elektronicky vyplní žiadosť a výkaz pre dané opatrenie a nepodpísané dva dokumenty pošle elektronicky na e-mailovú adresu príslušného úradu práce.

Žiadatelia sa podľa informácií ministerstva môžu ďalší mesiac rozhodnúť aj pre príspevok z iného opatrenia podľa toho, ktorá pomoc je pre nich výhodnejšia. Prechádzať však nemôžu v rámci opatrenia 3. Ak raz požiadali o príspevok 3A, nemôžu ďalší mesiac žiadať o príspevok 3B alebo naopak.

Žiadatelia, ktorí za apríl žiadajú o pomoc po prvý raz musia elektronicky vyplní žiadosť a výkaz pre dané opatrenie a nepodpísané dva dokumenty poslať elektronicky na e-mailovú adresu príslušného úradu práce.

O príspevok od štátu pri strate či poklese príjmu už môžu pri splnení podmienok žiadať zamestnávatelia, SZČO, jednoosobové s. r. o., ako aj takzvaní dohodári.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #koronakríza #pomoc od štátu