Rodiny s deťmi majú nárok na viacero príspevkov. Bez ohľadu na príjem

Rodiny s deťmi štát finančne podporuje viacerými jednorazovými či opakovanými dávkami. Snaží sa tak prispieť rodičom na výdavky spojené s narodením dieťaťa, jeho výchovu a výživu. Na materské majú nárok matky, ktoré platia odvody, niektoré sa vyplácajú z rozpočtu štátu a výška niektorých sa odvíja od súm životného minima.

03.06.2020 10:00
rodina, rodičia, dieťa, prechádzka Foto:
Od januára budúceho roka by mal vzrásť rodičovský príspevok, prídavok na dieťa a príplatok k prídavku.
debata

Od 1. júla by sa malo opäť zvyšovať životné minimum a s ním by mali, avšak až od januára, vzrásť aj niektoré dávky pre rodiny s deťmi. "V súčasnosti má rezort práce k dispozícii iba jeden koeficient, a to koeficient rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností, ktorý podľa údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky v apríli 2020 oproti aprílu 2019 dosiahol hodnotu 1,022. Momentálne nie je teda možné percentuálne vyjadrenie – o koľko percent sa zvýši nielen životné minimum, ale aj dávky naň naviazané. Údaje budú známe v priebehu budúceho týždňa,“ uviedla Daniela Rodinová z tlačového odboru rezortu práce.

Od januára budúceho roka by tak mal vzrásť rodičovský príspevok, prídavok na dieťa a príplatok k prídavku.

Ak matka pred narodením dieťaťa pracovala a splnila podmienky, dostane materské. Na materské má nárok ten, kto bol v predchádzajúcom období povinne alebo dobrovoľne nemocensky poistený. "Teda buď platil ako živnostník, alebo platil dobrovoľné poistné na nemocenské poistenie sám alebo tak za neho robil zamestnávateľ,“ vysvetľuje riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. "Aby vznikol nárok na túto dávku, musí byť ten, kto o ňu žiada, nemocensky poistený v čase vzniku nároku na materské (alebo sa na neho musí vzťahovať v tom čase ochranná lehota) a nemocenské poistenie musí trvať najmenej 270 dní pred pôrodom (do obdobia 270 dní možno započítať akékoľvek ukončené nemocenské poistenie), dobrovoľne alebo povinne nemocensky poistená samostatne zárobkovo činná osoba musí mať okrem toho poistné zaplatené včas a v riadnej výške,“ konštatoval Višváder.

Materské môžu poberať súčasne obaja rodičia. "Obaja rodičia môžu poberať materské po splnení zákonných podmienok súbežne v takom prípade, ak si nárok na materské uplatnia na dve rozličné deti. Materské teda nemôžu poberať súčasne na to isté dieťa,“ vysvetlil Višváder. "Štatistiku o tom, koľko rodičov poberá materské na dve rôzne deti, nevedieme,“ dodal.

Výška materského je rovnako u matky aj u otca 75 % z hrubého príjmu. Minimálne materské stanovené nie je, výšku dávky odzrkadľuje skutočný hrubý príjem zamestnanca. To znamená, že maximálne materské je tento rok vo výške 1 498,70 eura mesačne (pri 30-dňovom mesiaci) alebo vo výške 1 548,70 eura mesačne (pri 31-dňovom mesiaci).

Ak matka nespĺňa nárok na materské, dostáva od narodenia dieťaťa hneď rodičovský príspevok. Tí rodičia, ktorí pracovali a pred rodičovským poberali materské, dostávajú 370 eur. Tí, ktorí nepracovali pred narodením dieťaťa, dostávajú 270 eur. "Rodičovský príspevok je štátna sociálna dávka, ktorou štát prispieva oprávnenej osobe na zabezpečenie riadnej starostlivosti o dieťa do troch rokov veku alebo do šesť rokov veku, ak má dieťa dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav,“ vysvetlila Mária Hrehová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rodičovský príspevok #prídavok na dieťa #materská dávka