Dávka v nezamestnanosti porastie od júla o 80 eur. Čaká ju aj ďalšia zmena

Od 1. júla 2020 sa pre nových žiadateľov zvýši maximálna dávka v nezamestnanosti o viac ako 80 eur za mesiac.

09.06.2020 14:40
výpoveď, dôchodca, práca, nezamestnaný Foto:
Ilustračné foto.
debata (12)

Od 1. júla sa pre nových žiadateľov zvýši maximálna dávka v nezamestnanosti. Pri 31-dňovom mesiaci bude jej výška predstavovať 1 113,00 eur (teraz je to 1 032,50) a v 30-dňovom mesiaci by sa dávka mala zvýšiť na 1 077,10 eura (doteraz je na úrovni 999,20).

Zvýšenie maximálnej výšky dávky v nezamestnanosti súvisí so zvýšením maximálneho denného vymeriavacieho základu, ktorý vychádza zo všeobecného vymeriavacieho základu za rok 2019.

Všeobecný vymeriavací základ je vždy 12-násobkom priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve Slovenskej republiky za ten-ktorý rok, ktorú zisťuje Štatistický úrad Slovenskej republiky a na základe týchto údajov ho potom na svojom webe zverejňuje Sociálna poisťovňa. Priemerná mzda v hospodárstve bola v minulom roku 1 092 eur, všeobecný vymeriavací základ by tak mal byť 13 104 eur. Od 1. júla 2020 by tak maximálny denný vymeriavací základ mal byť vo výške 71,8027 eura (do konca júna 2020 je to 66,6083). Výška dávky v nezamestnanosti na deň pritom podľa zákona o sociálnom poistení predstavuje 50 % denného vymeriavacieho základu.

Nový maximálny denný vymeriavací základ sa týka len tých dávok v nezamestnanosti, ktoré bude Sociálna poisťovňa priznávať po 30. júni 2020.

Žiadosť na jednom úrade

Druhou zmenou je, že od 1. júla už budú môcť poistenci požiadať o dávku v nezamestnanosti nielen v Sociálnej poisťovni, ale aj na úradoch práce. Nebudú tak musieť navštíviť oba úrady ako doteraz, ale ušetria si čas i námahu a vybavia si podanie žiadosti o dávku na jednom mieste.

V súčasnosti žiadateľ o túto dávku najskôr navštívi príslušný úrad práce a prihlási sa tam do evidencie uchádzačov o zamestnanie, o čom mu úrad vystaví potvrdenie. Následne navštívi pobočku Sociálnej poisťovne a v nej si podá žiadosť o dávku v nezamestnanosti, ku ktorej predkladá potvrdenie úradu práce. Tento postup bude platiť do 30. júna.

Od 1. júla si však už poistenci budú môcť uplatniť nárok na dávku v nezamestnanosti spoločne so žiadosťou o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie priamo na úrade práce. Údaje v žiadosti potom úrad práce po zaradení občana do evidencie uchádzačov o zamestnanie poskytne Sociálnej poisťovni elektronicky. Kontakt žiadateľa o dávku so Sociálnou poisťovňou tak nebude potrebný (až na výnimky, ak napr. pracoval aj v zahraničí alebo ak sa zistí nejednoznačnosť poskytnutých údajov).

Podmienky na získanie na dávky v nezamestnanosti zo Sociálnej poisťovne sa nemenia; žiadateľ musí naďalej splniť, okrem iného, dve základné podmienky:

  1. byť zaradený do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny a
  2. byť poistený v nezamestnanosti najmenej 730 dní z posledných 4 rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny.
12 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dávka v nezamestnanosti #dávka #maximálna výška dávky