Ako vybaviť cestovné doklady

Hranice sa po koronakríze opäť postupne otvárajú a Slováci uvažujú o letných dovolenkách. Máte platný pas?

23.06.2020 08:00
rodina, leto, prázdniny, kufre, letisko,... Foto:
Pri cestách na územie štátov mimo EÚ je potrebný cestovný pas platný minimálne šesť mesiacov od predpokladaného ukončenia pobytu.
debata

Ak plánujete ísť na nákup do Rakúska alebo dovolenkovať do Chorvátska, zaobídete sa aj bez cestovného pasu. Ak však máte malé deti alebo sa chystáte cestovať do krajín, kde je povolený vstup len s platným cestovným dokladom, treba si skontrolovať platnosť pasu – svojho aj vašich detí. V rámci členských štátov Európskej únie môžu občania Slovenska cestovať s platným občianskym preukazom na Island, do Lichtenštajnska, Nórska, Švajčiarska, Čiernej Hory, Bosny a Hercegoviny, Macedónskej republiky, Srbska, Albánska, Gruzínska, Moldavska a Gibraltáru.

Pri cestách na územie iných štátov je potrebný cestovný pas platný minimálne šesť mesiacov od predpokladaného ukončenia pobytu. Pred vycestovaním je aj preto potrebné skontrolovať si dobu platnosti cestovného pasu, pretože niektoré krajiny vyžadujú, aby bol cestovný pas platný aj po vycestovaní z ich územia. Ak máte deti do pätnásť rokov, ktoré nemajú občiansky preukaz, musia mať cestovný doklad aj pri vstupe do vymenovaných krajín. Dieťa totiž nemôže mať rodič zapísané vo svojom cestovnom doklade. Zo zákona platí, že pri vycestovaní musí mať každý občan Slovenskej republiky vlastný cestovný pas, aj novorodenci.

Pozor však na termíny a ceny. Nový pas získate aj za dva pracovné dni, zaplatíte zaň trojnásobok príslušnej sadzby, dospelého človeka bude stáť ale 99 eur, za dieťa od 6 do 16 rokov zaplatíte 39 eur a pre dieťa do 6 rokov je príslušný poplatok 24 eur. Požiadať o vydanie cestovného dokladu môžete aj do desiatich pracovných dní, za to zaplatíte dvojnásobok príslušnej sadzby. Ak požiadate o vydanie pasu do lehoty jedného mesiaca, zaplatíte 33 eur.

Za občana mladšieho ako pätnásť rokov podáva žiadosť o vydanie cestovného pasu zákonný zástupca alebo iná fyzická osoba ako rodič, ktorej je dieťa zverené do osobnej starostlivosti, pestún, budúci osvojiteľ, ak nie je nad dieťaťom nariadená ústavná starostlivosť, štatutárny orgán zariadenia na výkon ústavnej starostlivosti, poručník alebo opatrovník, ktorý vyhotovený cestovný pas prevezme. Ak rodičia nie sú zosobášení alebo rodičia boli rozvedení, alebo sú v rozvodovom konaní, žiadosť o vydanie cestovného pasu môže podať ktorýkoľvek z rodičov, pričom súhlas druhého rodiča nepotrebuje.

Za dieťa mladšie ako pätnásť rokov môže vyhotovený cestovný pas prevziať osobne iba jeho zákonný zástupca, alebo osoba ktorá žiadosť podala (pestún, budúci osvojiteľ, osoba, ktorej bolo zverené dieťa do výchovy). Táto osoba sa podľa všeobecného predpisu o správnom konaní nemôže dať zastupovať.

Čo sa týka platnosti pasu, cestovný pas sa občanovi po dovŕšení šestnástich rokov vydáva s platnosťou na desať rokov, občanovi mladšiemu ako šestnásť rokov sa vydáva s platnosťou na päť rokov. Deti do šesť rokov dostávajú doklad s platnosťou dva roky. Občanovi, ktorému nie je dočasne možné zosnímať odtlačky prstov, sa vydáva cestovný pas s platnosťou na jeden rok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pas #cestovný doklad