Dávka v nezamestnanosti? Opäť o mesiac dlhšie

V prípade straty zamestnania môže každý, kto si platí poistenie v nezamestnanosti, využiť na zabezpečenie príjmu dávku v nezamestnanosti. V evidencii, sume, ale aj dĺžke vyplácania podpory v nezamestnanosti nastali zmeny.

24.07.2020 06:00
výpoveď, krabica, balenie, strata práce,... Foto:
O dávku možno od 1. júla žiadať aj na úrade práce. Kontakt žiadateľa so Sociálnou poisťovňou už nie je potrebný.
debata

Počet poberateľov dávky v nezamestnanosti pre koronakrízu narastá. „Sociálna poisťovňa registruje za jún 64 111 poberateľov dávky v nezamestnanosti, čo je najvyšší mesačný počet od roku 2004,“ približuje počty riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Oproti máju narástol počet nezamestnaných v júni tohto roka takmer o 14-tisíc.

Vláda rozhodla, že vyplácanie podpory v nezamestnanosti navyše predĺži. A to už štvrtý raz. „V súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 vláda rozhodla, že poistencom predĺži podporné obdobie v nezamestnanosti a aktuálne ide už o štvrté predĺženie. Prvé, druhé, tretie a aj štvrté predĺžené podporné obdobie v nezamestnanosti uplynie najneskôr 31. augusta tohto roka,“ vraví Višváder.

Ďalšou novinkou je, že o dávku možno od 1. júla žiadať aj na úrade práce. „Poistenci, ktorí sa prídu zaevidovať na úrad práce, môžu po novom priamo na tomto úrade požiadať aj o dávku v nezamestnanosti zo Sociálnej poisťovne. Ušetria tak čas a nemusia chodiť na oba úrady zvlášť. Nárok na dávku v nezamestnanosti si teda po novom občania uplatnia naraz spoločne so žiadosťou o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie priamo na úrade práce,“ vysvetľuje Peter Višváder. Údaje v žiadosti potom úrad práce bezodkladne elektronicky poskytne Sociálnej poisťovni. Kontakt žiadateľa o dávku so Sociálnou poisťovňou tak už nie je potrebný (až na výnimky, ak napr. pracoval aj v zahraničí alebo ak sa zistí nejednoznačnosť poskytnutých údajov).

Ostatné podmienky na priznanie podpory v nezamestnanosti ostávajú rovnaké. „Základnou podmienkou nároku na dávku v nezamestnanosti je, aby poistenec v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bol poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky, teda 730 dní. Predpoklad nároku na dávku v nezamestnanosti je teda podmienený aj obdobím účasti na poistení v nezamestnanosti,“ vraví Višváder. „Nárok na dávku v nezamestnanosti má uchádzač o zamestnanie, ktorý splnil všetky zákonné podmienky nároku na túto dávku. Povinné poistenie v nezamestnanosti, a teda aj nárok na dávku, vzniká aj na základe dohôd o vykonaní práce a dohôd o pracovnej činnosti s pravidelným mesačným príjmom,“ dodal.

Maximálna výška dávky v nezamestnanosti sa každý rok mení, a to vždy k 1. júlu. „Od 1. júla sa pre nových žiadateľov zvýšila maximálna dávka v nezamestnanosti o 80 eur za mesiac. Pri 31-dňovom mesiaci je jej maximálna výška 1 113,00 eura a v 30-dňovom mesiaci 1 077,10 eura,“ konštatoval.

Zvýšenie maximálnej výšky dávky v nezamestnanosti súvisí so zvýšením maximálneho denného vymeriavacieho základu, ktorý vychádza zo všeobecného vymeriavacieho základu za rok 2019. Nový maximálny denný vymeriavací základ, a teda aj nová hranica maximálnej výšky dávky v nezamestnanosti za mesiac, sa bude týkať len tých dávok, na ktoré vznikol nárok od 1. júla 2020.

Zamestnanosť klesá vo väčšine sektorov, znižujú sa aj mzdy

Zamestnanosť na Slovensku v máji na medziročnej báze klesala vo väčšine odvetví hospodárstva. Najvýraznejšie v ubytovaní, kde sa prepadla o takmer štvrtinu a činnostiach reštaurácií a pohostinstiev s medziročným poklesom o vyše 12 %. Naopak, nárast zamestnanosti zaznamenal Štatistický úrad SR (ŠÚ) iba v sektore informačných a komunikačných technológií. Ešte výraznejší prepad v sektore ubytovania však vykázali mzdy, ktoré boli medziročne nižšie až o tretinu. Nominálna mesačná mzda pritom v máji medziročne vzrástla iba v maloobchode.

Zamestnanosť sa tak v máji na medziročnej báze zvýšila iba v informačných a komunikačných činnostiach o 5,2 %. Klesla v ubytovaní o 18,9 %, činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 12,2 %, stavebníctve o 8 %, priemysle o 6,6 %, maloobchode o 5,5 %, predaji a oprave motorových vozidiel o 5,1 %, vybraných trhových službách o 4,1 %, veľkoobchode o 3,9 % a v doprave a skladovaní o 2,4 %.

Priemerná nominálna mesačná mzda vzrástla v máji 2020 oproti máju 2019 v maloobchode o 0,5 % na 794 eur. Výrazne klesla v ubytovaní o 32,1 % na 536 eur, pričom pokles bol aj v ďalších činnostiach. V doprave a skladovaní o 9,9 % na 976 eur, činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 9,5 % na 478 eur, predaji a oprave motorových vozidiel o 8,1 % na 967 eur, priemysle o 2,7 % na 1 231 eur, veľkoobchode o 2,6 % na 1 022 eur, stavebníctve o 2,4 % na 726 eur, vybraných trhových službách o 2,2 % na 1 000 eur a v informačných a komunikačných činnostiach o 0,3 % na 1 977 eur.

Priemerná reálna mesačná mzda v máji 2020 medziročne klesla vo všetkých sledovaných odvetviach, najviac v ubytovaní o 33,4 %. V doprave a skladovaní sa znížila o 11,7 %, činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 11,3 %, predaji a oprave motorových vozidiel o 9,9 %, priemysle o 4,6 %, veľkoobchode o 4,5 %, stavebníctve o 4,3 %, vybraných trhových službách o 4,1 %, informačných a komunikačných činnostiach o 2,3 % a v maloobchode o 1,5 %.

Zdroj: SITA

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dávka v nezamestnanosti #dávky v nezamestnanosti #podpora v nezamestnanosti