Urbáre budú mať nové povinnosti

Od septembra budú pozemkové spoločenstvá komunikovať so štátom elektronicky

24.08.2020 16:18
urbár, pozemok, Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Spúšťa sa ďalšia etapa aktivácie elektronických schránok ako nástroja na komunikáciu so štátom. Zostáva už iba týždeň do spustenia ďalšej etapy aktivácie elektronických schránok právnických osôb, zapísaných v inom, ako v Obchodnom registri SR. Tretia fáza elektronickej komunikácie so štátom sa bude týkať pozemkových spoločenstiev, ktoré budú mať od 1. septembra aktivované schránky. „Štatutári, ktorí si doteraz neskontrolovali údaje, by tak mali urobiť v príslušnom zdrojovom registri a tí, ktorí nemajú občiansky preukaz s čipom a BOK, by nemali odkladať návštevu oddelenia dokladov,“ agentúru SITA o tom v pondelok informoval Daniel Hrežík z Odboru komunikácie a marketingu MPRV SR.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) vyzýva štatutárov pozemkových spoločenstiev, aby situáciu nepodcenili a počítali s tým, že do schránky im budú od 1. septembra doručované dôležité dokumenty. Elektronické schránky slúžia na elektronickú komunikáciu s orgánmi verejnej moci. Elektronické schránky budú zriadené pre všetky existujúce pozemkové spoločenstvá zapísané v registri pozemkových spoločenstiev a budú aktivované najneskôr do 10 dní od ich zriadenia. Odo dňa aktivácie budú orgány verejnej moci zasielať všetky dokumenty len elektronicky. Do elektronickej schránky, zriadenej na slovensko.sk, sa dostane iba ten štatutár pozemkového spoločenstva, ktorý má v príslušnom zdrojovom registri správne uvedené údaje v podobe IČO organizácie, mena, priezviska, dátumu narodenia a adresy bydliska štatutára.

Potrebné informácie o elektronických schránkach a prístupe k nim nájdu štatutári na webstránke statutar.sk. Komplexné informácie sú dostupné aj na slovensko.sk.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pozemkové spoločenstvá #elektronická komunikácia #urbáre