Uvažujete nad zmenou? Čo ponúkajú jednotlivé zdravotné poisťovne

Tri slovenské poisťovne - Všeobecná zdravotná poisťovňa, Dôvera a Union - odpovedajú na naše otázky. Čo ponúkajú?

07.09.2020 10:00
videohovor, doktor, mobil, stetoskop, konzultácia Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Do konca septembra sa ľudia môžu rozhodnúť pre zmenu zdravotnej poisťovne. Prečo by si mali vybrať práve tú vašu? Aké výhody a zľavy svojim klientom poskytujete, resp. aký nadštandard môžu očakávať? Ponúkate niečo, čo nedostanú v inej zdravotnej poisťovni?

Video
O zmene zdravotnej poisťovne s Mariánom Búlikom z OVB Allfinanz Slovensko.
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Všeobecná zdravotná poisťovňa

Pôsobí vo verejnom zdravotnom poistení najdlhšie a jej 25-ročné skúsenosti so zabezpečovaním zdravotnej starostlivosti na Slovensku sú bezkonkurenčné. Dlhodobo sa profiluje ako zdravotná poisťovňa so zameraním na prevenciu, pretože prevencia je osvedčeným prostriedkom na dosiahnutie nielen dlhého, ale z hľadiska zdravia najmä kvalitného života.

Aj tento rok potvrdzuje líderstvo v tejto oblasti programom benefitov pre celú rodinu s názvom Peňaženka zdravia, ktorého cieľom je motivovať poistencov pravidelne sa starať o zdravie. Od 1. januára 2021 sprístupní tento produkt verným i novým poistencom. Cez Peňaženku zdravia im umožní čerpať pre členov rodiny a blízkych dodatočný finančný príspevok na zdravotnú starostlivosť podľa vlastného výberu, napríklad na okuliare, lieky, zuby, očkovanie a inú prevenciu, až do výšky 800 eur. Ďalším tohtoročným bonusom je najširšia preventívna prehliadka u všeobecných lekárov.

Zmluvy s vyše 11-tisíc poskytovateľmi ambulantnej a ústavnej zdravotnej starostlivosti sú pre poistencov garanciou, že k zdravotnej starostlivosti sa dostanú vtedy, keď ju budú potrebovať, na celom Slovensku a počas celého roka. Poisťovňa dlhodobo vynakladá najviac finančných prostriedkov na jedného poistenca. Vlani to bolo 1 087 eur, teda o takmer 300, respektíve o približne 450 eur viac ako dve súkromné zdravotné poisťovne.

Ako najväčšia zdravotná poisťovňa na Slovensku má k dispozícii najväčší objem finančných prostriedkov. Vďaka ich efektívnemu vynakladaniu sa dokáže postarať aj o pacientov s najvážnejšími diagnózami. Našimi poistencami je napríklad 204 z celkového počtu 207 hemofilikov na Slovensku a liečba nášho najnákladnejšieho poistenca presiahla vlani sumu 680-tisíc eur.

Je lídrom v podpore najmodernejších liečebných postupov a technológií, ktoré svojim poistencom uhrádza zvyčajne ako prvá zdravotná poisťovňa na Slovensku. Spolupracuje nielen so špičkovými zdravotníckymi zariadeniami na Slovensku, ale i s renomovanými klinikami v zahraničí, kde poistencom financuje aj unikátne zdravotné výkony a operácie.

Ako prvá v záujme záchrany nenarodeného dieťaťa a jeho zdravého vývoja schválila svojej poistenke vnútromaternicovú operáciu rázštepu chrbtice plodu. Jej poistenec bol prvým pacientom, ktorý dostal liečbu na báze protónu, prvý pacient v strednej Európe, ktorému zachránilo život umelé srdce. Ako prvá zaviedla systém komplexnej starostlivosti o pacientov v bdelej kóme. Od roku 2016 ako jediná hradí dospelým pacientom po vyčerpaní konzervatívnych možností komplexnú liečbu morbídnej obezity, ktorá zahŕňa okrem operačného zákroku aj poradenstvo psychológa a služby ďalších špecialistov pred zákrokom i po jeho vykonaní.

Vlani investovala do liečby rôznych druhov rakoviny takmer 350 miliónov eur a táto suma sa z roka na rok zvyšuje najmä preto, že poistencom hradí najmodernejšiu inovatívnu liečbu. Tohtoročnou novinkou pre túto skupinu pacientov je prístup k najmodernejšej molekulárnej diagnostike, ktorá im zabezpečí včasnú vysoko účinnú terapiu na mieru podľa typu nádoru, a teda lepšiu kvalitu života v porovnaní s klasickou liečbou nádorového ochorenia.

Operatívne rozšírila kompletnú diferenciálnu diagnostiku, ktorá v čase blížiacej sa chrípkovej sezóny pomôže lekárovi spoľahlivo odlíšiť bežné respiračné ochorenie od nového koronavírusu a urýchliť tak poistencovi prístup k účinnej liečbe.

Odpovedal: Matej Neumann, hovorca Všeobecnej zdravotnej poisťovne

Dôvera zdravotná poisťovňa

Ponúka 34 benefitov, napríklad od budúceho roka 30 eurový príspevok na zubné ošetrenie alebo dentálnu hygienu a to päťkrát v roku, teda spolu až 150 eur ročne na zuby.

Medzi najobľúbenejšie výhody dlhodobo patrí aj možnosť získať späť doplatky za lieky až do výšky 300 eur (pre deti do 18 rokov veku, ich matky a otcov).

Poistenci sa môžu spoľahnúť na elektronické služby, akými sú mobilná aplikácia Dôvera a Elektronická pobočka, v ktorých budú mať vždy prehľad o svojej zdravotnej starostlivosti a môžu ich využívať na čerpanie výhod.

Po celý rok sa snaží o to, aby rodičia svoje narodené deti poistili v Dôvere. Každé z nich od nás dostane BabyBox v hodnote 50 eur.

Poistenci majú možnosť zapojiť sa aj do grantového programu Bojovníci za zdravie a získať príspevok na zdravotnú starostlivosť, ktorá nie je bežne hradená z verejného zdravotného poistenia.

V spolupráci s laboratóriami Aplha medical pripravila unikátny projekt, vďaka ktorému sa jej poistenci môžu bezplatne otestovať na prítomnosť protilátok na koronavírus pri absolvovaní preventívnej prehliadky u všeobecného lekára.

V prípade, že poistenci nemôžu využiť testovanie pri preventívnej prehliadke, má pre nich zľavu 25 percent na kúpu testu, na základe ktorého sa dozvedia, či prišli s vírusom do kontaktu, a teda či majú vytvorené protilátky, ktoré ich potenciálne ochránia pred ochorením COVID-19.

Odpovedal: Matej Štepianský, PR špecialista

Union zdravotná poisťovňa

Dlhodobo patrí k lídrom v ponuke benefitov na trhu zdravotného poistenia. Poistencom poskytuje benefity, ktoré reálne šetria ich peniaze a zlepšujú ich zdravie. Podmienky ich využitia sú transparentné a jednoduché. Najvyššou prioritou je pritom zabezpečiť čo najkvalitnejšiu a najdostupnejšiu zdravotnú starostlivosť pre poistencov.

Ako prvá priniesla benefit „100 eur na zuby“, v ktorom prispievame na zubné ošetrenie a dentálnu hygienu deťom aj dospelým. Tento benefit je možné využiť bez obmedzenia, a to jednorazovo alebo postupne v ľubovoľnom období. Ak dávame 100 eur na zuby, tak tam nie sú žiadne hviezdičky alebo poznámky pod čiarou – jednoducho každý má tú svoju stovku.

Deťom do 18 rokov hradí doplatky za lieky a dietetické potraviny v neobmedzenej výš­ke.

Zameriava sa aj na mladé rodiny s bábätkami – ako jediná hradí služby pôrodných asistentiek, poskytuje príspevok vo výške 30 eur na nákup novorodeneckých potrieb, prispieva ďalších 30 eur na kurz plávania s bábätkami a zapožičiava monitor dychu Nanny s bezplatnou inštaláciou priamo doma, ktorý môže bábätku zachrániť život.

Má najširšiu zmluvnú sieť lekárov. Vynikajúca dostupnosť zdravotnej starostlivosti je pre poistencov garantovaná aj zrušením finančných limitov u špecialistov. Má najkratšie čakacie doby na operácie a na vyšetrenia MR a CT. Prepláca 95 % žiadostí o lieky na výnimky a hradí napríklad aj inovatívnu rádionuklidovú liečbu rakoviny. Vo vybraných zdravotníckych zariadeniach je možné objednať sa na Extra hodinu vyhradenú len pre poistencov Unionu.

Prispieva na rôzne nepovinné očkovania až do výšky 50 %. Ako jediná ponúka príspevok 70 eur na test potravinovej intolerancie a poistencom nad 50 rokov možnosť bezplatne absolvovať test mentálneho zdravia.

Jedinečnosť značky Union je aj v tom, že poistenci zdravotnej poisťovne môžu získať zľavy až do 50 % na komerčné retailové poistenie (havarijné poistenie, cestovné poistenie, poistenie domov, domácností), či mnoho ďalších zliav na ubytovanie a služby u našich partnerov (napríklad kúpele, wellness, optiky, výživové doplnky a iné).

Benefity, ktoré ešte poskytuje: Očkovanie chrípka (plná úhrada), očkovanie osýpky – pre všetkých poistencov (plná úhrada, nad rámec povinného očkovania detí), očkovanie hepatitída A – príspevok 50 %, očkovanie ovčie kiahne – príspevok 50 %, očkovanie meningokoky – príspevok 50 %, očkovanie kliešťová encefalitída – 50 %, očkovanie pneumokoky – príspevok 50 %,

deti mladšie ako 12 rokov: príspevok 10 eur na okuliarový rám pre deti

13 až 15 rokov dievčatá a chlapci: očkovanie HPV – príspevok 50 %,

viac ako 16 rokov: očkovanie hepatitída A+B – príspevok 50 %,

menej ako 18 rokov: vrátenie doplatkov za lieky a dietetické potraviny na predpis v neobmedzenej výške (deti do 17 rokov vrátane),

viac ako 18 rokov: cholesterol pri každej preventívnej prehliadke – každé 2 roky, cytologické vyšetrenie steru z krčka maternice nad rámec zákona už od 18 rokov, cytologické vyšetrenie steru z krčka maternice metódou LBC bez doplatku,

viac ako 40 rokov: test na okultné krvácanie v stolici nad rámec zákona už od 40 rokov – každé 2 roky, preventívna urologická prehliadka nad rámec zákona už od 40 rokov – každé 2 roky, marker p2PSA v indikovaných prípadoch, EKG u všeobecného lekára,

viac ako 45 rokov: mamografia do 14 pracovných dní

viac ako 50 rokov: ABI index (Ankle-Brachial) – ide o vyšetrenie, ktoré dokáže včas odhaliť ochorenie periférnych ciev, ktoré predchádza ochoreniu srdcovo-cievneho systému.

Všetci: príspevok 100 eur na zubné ošetrenie a dentálnu hygienu, vyšetrenie OCT oka (optická koherentná tomografia) – bezkontaktné zobrazovacie vyšetrenie vnútroočných štruktúr s vysokým rozlíšením detailov na identifikáciu ochorení zrakového nervu a sietnice plne hradené bez doplatku poistenca (bežná cena 25 eur), starostlivosť o dieťa – poistenca s obezitou, vyšetrenie CRP u všeobecného lekára pre dospelých (cena nad kapitáciu), príspevok na vyšetrenie potravinovej intolerancie (70 eur), výhody v Clinica Orthopedica, AGEL – možnosť objednania sa telefonicky (12 PZS po celom Slovensku – 40 ambulancií), vitamínový balíček pre darcov krvi, Protónové centrum Praha – individuálne prístupy, pri IVF netreba čakať na schválenie poisťovňou u zmluvného poskytovateľa a ďalšie.

Odpovedala: Beáta Dupaľová Ksenzsighová, hovorkyňa Union zdravotnej poisťovne

Benefity pre chronikov

Všeobecná zdravotná poisťovňa

Zjednodušuje diabetikom prístup k liečbe cukrovky prostredníctvom inzulínovej pumpy. Táto zdravotnícka pomôcka garantuje maximálne dosiahnuteľnú mieru kompenzácie diabetika tak, aby sa minimalizovala pravdepodobnosť skorého vzniku chronických komplikácií. Pacient, ktorý spĺňal kritériá na liečbu inzulínovou pumpou, musel doteraz štandardne absolvovať niekoľkodňovú hospitalizáciu, počas ktorej ho nastavili na inzulínovú pumpu. Vývoj zdravotníckych pomôcok pre diabetikov aj diabetologická prax však medzitým natoľko pokročili, že v súčasnosti je už možné dospelého cukrovkára na tento typ liečby nastaviť ambulantne, informuje ďalej poisťovňa v tlačovej správe.

„V praxi to znamená, že pacient sa už nebude musieť približne na týždeň vzdať pohodlia svojho domova a ,vycestovať‘ de facto za liečbou do nemocnice. Po novom dostane vo vybranej, špeciálne certifikovanej ambulancii v blízkosti svojho bydliska niekoľkohodinové zaškolenie, nastavia ho na pumpu a získa všetky informácie potrebné pre praktický život s touto zdravotnou pomôckou,“ vysvetlil generálny riaditeľ VšZP Richard Strapko.

Výkon nastavenia dospelého diabetika na inzulínovú pumpu poisťovňa zazmluvnila vo viac ako 20 ambulanciách rovnomerne rozmiestnených po celom Slovensku. Súčasťou zmluvy sú aj následné kontroly v ambulancii, kde pacienta na liečbu nastavili, a možnosť ďalších konzultácií.

Dôvera zdravotná poisťovňa

Pre pacientov s diabetom a prediabetom robí najviac spomedzi zdravotných poisťovní na Slovensku. Špecializovaný program Dôvera Pomáha diabetikom ponúka pacientom bezplatné vzdelávanie o cukrovke, objednávanie na vyšetrenie k lekárom a špecialistom na presný termín zadarmo. Program dopĺňa i telefonické poradenstvo o cukrovke o nemedicínskych témach pre všetky typy diabetu. Takéto služby neponúka svojim poistencom žiadna iná zdravotná poisťovňa na Slovensku.

Union zdravotná poisťovňa

Má už aj v súčasnosti širokú sieť zmluvných diabetológov, kardiológov a ďalších špecialistov, ktorí sa vďaka bezlimitnému prostrediu sa môžu neobmedzene starať o pacientov s uvedeným ochoreniami. Nad rámec kapitácie oceňuje všeobecných lekárov pre dospelých, resp. pre deti a dorast, ak sa starajú pacienta hypertenziou, dislipidémiou alebo obezitou. Tiež napríklad v nadštandardnej frekvencii uhrádza vyšetrenie cholesterolu u všeobecných lekárov. Ďalším benefitom je vyšetrenie EKG – uhrádza vyšetrenie aj všeobecným lekárom pre dospelých, pokiaľ majú ambulanciu vybavenú prístrojom a spĺňajú požadované podmienky. Pacient nemusí kvôli tomuto vyšetreniu vyhľadať ďalšieho odborníka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôvera #Union #zdravotné poisťovne #Všeobecná zdravotná poisťovňa