Za neplatenie dlhu hrozí exekúcia

Ako postupujú exekútori pri vymáhaní pohľadávok? Čo všetko vám môžu zobrať?

14.09.2020 10:00
muž, žena, exekúcia, Foto:
Exekútor môže prakticky zobrať celý príjem do výšky tzv. nezhabateľného minima, ktorého výška závisí od typu pohľadávky a výšky vášho životného minima.
debata

Exekútor je úradná osoba, s ktorou musia spolupracovať všetky orgány štátnej správy, poisťovne, banky aj nebankové spoločnosti – ale predovšetkým dlžník. Ak by ste odmietli s exekútorom spolupracovať, súd môže (na návrh exekútora) udeliť pokutu až do výšky 820 eur, a to aj opakovane!

Video
Na všetky otázky ohľadom exekúcie odpoveda právnička Jana Alušíková z advokátskej kancelárie MPH - publikované 7. 8.

Exekútor:

  • môže dlžníka predvolať na vysvetlenie či na súčinnosť a urobenie súpisu majetku
  • je oprávnený vstúpiť do dlžníkových osobných priestorov bez ohľadu na fyzickú prítomnosť dlžníka
  • môže zhabať veci, ktoré následne vydraží
  • volí formu výkonu exekúcie

Postup exekútora:

Upovedomí povinného (dlžníka) aj oprávneného (veriteľa) o začatí exekúcie.

Vyzve dlžníka, aby uspokojil pohľadávky oprávneného (plynie lehota 14 dní na podanie námietky).

Zakáže dlžníkovi disponovať svojím majetkom.

Exekútor si v katastri nehnuteľností zistí, či dlžník vlastní nehnuteľný majetok (dom, byt, chalupu, pozemky atď.) a zablokuje možnosť predaja alebo prevodu. Môže sa to skončiť až nedobrovoľnou dražbou. To isté urobí v evidencii vozidiel.

Zablokuje všetky bankové účty dlžníka. Má právo vziať si takmer všetky peniaze – na účte musí zostať minimálne 99,58 eura (jednorazovo).

Zablokuje mzdu, dôchodok, rentu. Účtovníčka je zo zákona povinná blokovať dlžníkovu výplatu. Môže dlžníkovi vyplácať len životné minimum.

Zaplombuje (polepí) hnuteľné veci v bydlisku dlžníka. Má právo ich predať a z výťažku uspokojiť veriteľa – aj čiastočne.

Čo môže byť zhabané v exekúcii?

Exekútor môže prakticky zobrať celý príjem do výšky tzv. nezhabateľného minima, ktorého výška je závislá od typu pohľadávky a tiež od toho, aké je vaše životné minimum. To znamená, že sa to týka aj materskej, podpory v nezamestnanosti a prípadne ďalších príjmov. Výnimkou sú jednorazové sociálne dávky (pôrodné, pohrebné…), dávky v hmotnej núdzi a príspevky na bývanie. To isté sa týka aj sociálnych dávok pre telesne postihnutých.

Potom prichádza na rad exekúcia majetku, kedy exekútor zhabe všetky hodnotné predmety. Exekúcii nepodliehajú veci osobnej spotreby alebo veci potrebné na výkon práce a majetok, ktorého zhabanie by odporovalo morálnemu kódexu. Teda zostane vám oblečenie, obvyklá výbava domácnosti (postele, práčka, riad, ale už nie televízor alebo kreslá), snubné prstene a zdravotnícke potreby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dlh #pôžička #vymáhanie #exekúcie #požičanie