Sociálna poisťovňa: odložené odvody treba uhradiť do 31. 12. 2020

Sociálna poisťovňa upozorňuje živnostníkov a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), ako aj zamestnávateľov, ktorí počas prvej vlny pandémie využili možnosť odložiť si splatnosť poistného na sociálne poistenie za mesiace marec, máj, jún a júl 2020 („pandemické“ mesiace), aby nezabudli na povinnosť uhradiť platby do 31. decembra 2020.

04.11.2020 10:50
živnostník Foto:
Živnostníkom musia zaplatiť odložené odvody do konca roka.
debata

Sociálna poisťovňa upozorňuje živnostníkov a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), ako aj zamestnávateľov, ktorí počas prvej vlny pandémie využili možnosť odložiť si splatnosť poistného na sociálne poistenie za mesiace marec, máj, jún a júl 2020 („pandemické“ mesiace), aby nezabudli na povinnosť uhradiť platby do 31. decembra 2020. Aj vzhľadom na to, že ich počas posledných týždňov roka čaká náročné finančné obdobie, je vhodné si platby vopred naplánovať, rátať s nimi a vyhnúť sa riziku, že sa stanú dlžníkmi.

Sociálna poisťovňa bude SZČO a zamestnávateľov na povinnosť uhradiť odložené platby poistného za „pandemické“ mesiace upozorňovať aj prostredníctvom e-mailových správ. Ide o ústretovú službu Sociálnej poisťovne, mimo jej zákonných povinností. Upozornenia dostanú tie subjekty, ktorým Sociálna poisťovňa zaslala aj mailovú notifikáciu o zapracovaní čestného vyhlásenia k odkladu poistného, teda na nich eviduje mailový kontakt.

Odložené splatnosti poistného na sociálne poistenie za „pandemické“ mesiace uhrádzajú SZČO i zamestnávatelia na účet príslušnej pobočky Sociálnej poisťovne v Štátnej pokladnici buď naraz, jednou sumou za všetky mesiace (v tomto prípade ako špecifický symbol uvádzajú jeden z „pandemických“ mesiacov, za ktorý majú odloženú splatnosť, napr. ak majú odloženú splatnosť za mesiace 3, 5 a 6, tak ako špecifický symbol uvedú 032020 alebo v tvare 202003), alebo postupne a osobitne zvlášť za každý mesiac, za ktorý majú odloženú splatnosť, najneskôr však do predĺženej splatnosti poistného do 31. decembra 2020. Odporúčame odložené platby poistného uhradiť osobitne od platby poistného za aktuálne obdobie.

Variabilný symbol zostáva nezmenený a je ním číslo odvádzateľa poistného, ktoré prideľuje Sociálna poisťovňa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #odvody #SZČO