PORADŇA: Dôchodok a práca v zahraničí

Narodil som sa 1. 5. 1958. Do 14. 4. 2009 som nepretržite pracoval na Slovensku. Od 15. 4. 2009 do 31. 12. 2020 pracujem vo Švajčiarsku na švajčiarsku pracovnú zmluvu. Na Slovensku mám od 1. 1. 2021 nárok na starobný dôchodok. Budem dostávať starobný dôchodok aj zo Švajčiarska. Kde mám oň požiadať v prípade, že mám naň nárok?

05.11.2020 11:00
muž, senior, zamyslený, rozmýšľanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Váš dôchodkový vek podľa právnych predpisov Slovenskej republiky je 62 rokov a 8 mesiacov a ten dovŕšite 1. 1. 2021. Poistenec, ktorý získal doby poistenia na území Slovenskej republiky a aj v štáte, na ktorý sa vzťahujú koordinačné nariadenia Európskej únie (na Švajčiarsku konfederáciu sa tieto nariadenia vzťahujú), má nárok na dôchodok z oboch štátov, teda zo Slovenskej republiky a aj zo Švajčiarskej konfederácie.

S otázkou kedy a za akých podmienok vznikne čitateľovi nárok na švajčiarsky dôchodok, sa musí obrátiť na švajčiarsku inštitúciu sociálneho poistenia. Sociálna poisťovňa nie je kompetentná vyjadrovať sa k právnym predpisom iného štátu.

Žiadosť o dôchodok, či už o slovenský alebo švajčiarsky, je potrebné podať v inštitúcii sociálneho poistenia toho štátu, v ktorom poistenec žije, resp. sa tam prevažnú časť roka (viac ako 271 dní v roku) zdržiava. Vo vašom prípade to bude inštitúcia sociálneho zabezpečenia Švajčiarskej konfederácie, príslušná podľa miesta jeho bydliska. Ak by ste sa presťahovali späť na Slovensko, o dôchodky by ste žiadali prostredníctvom pobočky Sociálnej poisťovne v mieste trvalého pobytu.

Odpovedala: Jana Hrabková z komunikačného odboru Sociálnej poisťovne

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #dôchodok zo zahraničia #suma penzie