Nie všetci penzisti musia zaplatiť dane a odvody

Kedy dôchodca nemusí platiť dane? Koľko môže dôchodca zarobiť, aby neplatil odvody? A ako je to s penzistami - SZČO?

16.11.2020 06:00
seniori, manželia, úsmev, notebook Foto:
Niektorí pracujúci penzisti majú výhodu v tom, že si môžu uplatniť takzvanú odvodovú úľavu. Pozor, netýka sa všetkých penzistov.
debata

Starobní dôchodcovia môžu mať príjem, ktorý je úplne oslobodený od daní. Podmienkou však je, že ich celoročný hrubý zárobok neprekročí polovicu nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka. Ak teda v roku 2019 penzista zarobil 1 968,68 eura, nemusí zaplatiť žiadnu daň. V prípade, že je jeho príjem čo i len o jeden cent vyšší, už sa ho týka povinnosť zdaniť celý svoj zárobok.

Pozor však, do celkových zdaniteľných príjmov sa zahrňuje akýkoľvek dosiahnutý príjem, ktorý je predmetom dane a nie je od dane z príjmov oslobodený. Ak však pracujúcemu penzistovi zamestnávateľ zrážal z príjmu preddavky na daň, je preňho výhodné podať daňové priznanie k dani z príjmov typu A, aj keď jeho zdaniteľné príjmy nepresiahli sumu 1 968,68 eura. V podanom daňovom priznaní mu totiž vznikne daňový preplatok a daňový úrad mu ho vráti na základe žiadosti o vrátenie daňového preplatku. Úrad tak urobí, ak suma presahuje päť eur.

Daňovej povinnosti sa však nevyhnú dôchodcovia, ktorí napríklad prenajímajú nehnuteľnosť a ich príjem z tejto činnosti je pod odpočítaní nákladov a sumy 500 eur vyšší ako 1968,68 eura. Sumu 500 eur si možno zo sumy zarobenej prenájmom odpočítať preto, lebo príjem z prenájmu nehnuteľností je oslobodený od dane z príjmov do výšky 500 eur za príslušné zdaňovacie obdobie.

Niektorí pracujúci penzisti majú výhodu v tom, že si môžu uplatniť takzvanú odvodovú úľavu. Pozor, netýka sa všetkých penzistov, ktorí si popri poberaní dôchodku ešte privyrábajú. Požiadať o výnimku môže len ten dôchodca, ktorý pracuje na dohodu o vykonaní práce alebo dohodu o pracovnej činnosti. Za dôchodcu, ktorý pracuje na dohodu o pracovnej činnosti, sa považuje aj dôchodca, ktorý má s účinnosťou od 1. januára 2020 uzatvorenú zmluvu o výkone činnosti športového odborníka.

Takýto dôchodca si môže uplatniť výnimku, teda určiť si jednu dohodu, z ktorej nebude platiť poistné na dôchodkové poistenie. Príjem z tejto dohody za kalendárny mesiac však nesmie presiahnuť 200 eur. Ak by príjem dôchodcu dohodára z určenej dohody za kalendárny mesiac presiahol 200 eur, poistné na dôchodkové poistenie platí len z rozdielu medzi dosiahnutým príjmom a sumou 200 eur. Ak penzista za mesiac zarobil 300 eur, zaplatí odvody len zo sumy 200 eur.

V prípade ak sa vás takáto možnosť týka, výnimku si treba uplatniť priamo vo firme, pre ktorú pracujete. Myslite pritom na termíny, ak chcete, aby ste mali túto výnimku hneď, ako začnete pracovať na dohodu, musíte o to požiadať najneskôr v deň začiatku platnosti dohody. Ak by ste začali pracovať napríklad od 10. novembra, musíte si úľavu uplatniť buď pred týmto termínom, alebo najneskôr 10. novembra. Ak by dôchodca začal pracovať 10. novembra a odvodovú úľavu si uplatní až po tomto dátume, z výplaty za november mu zamestnávateľ strhne odvody v plnej výške a na odvodoch ušetrí až v mzde za december.

Aké odvody platia dôchodcovia – SZČO

V kalendárnom roku 2020 pre povinne poistenú SZČO platí:

  • minimálny mesačný vymeriavací základ 506,50 eur, z toho vyplývajúce poistné je mesačne 167,89 eura (pre SZČO, ktoré majú priznaný starobný dôchodok alebo predčasný starobný dôchodok, a pre SZČO, ktoré sú poberateľmi výsluhového dôchodku a dovŕšili dôchodkový vek, je mesačná suma poistného 137,50 eura, keďže neplatia poistné na invalidné poistenie),
  • maximálny mesačný vymeriavací základ 7 091, 00 eur, z toho vyplývajúce poistné je mesačne 2 350,66 eura (pre SZČO, ktoré majú priznaný starobný dôchodok alebo predčasný starobný dôchodok, a pre SZČO, ktoré sú poberateľmi výsluhového dôchodku a dovŕšili dôchodkový vek, je mesačná suma poistného 1 925,20 eura, keďže neplatia poistné na invalidné poistenie).

V kalendárnom roku 2021 pre povinne poistenú SZČO platí:

  • minimálny mesačný vymeriavací základ 546,00 eur, z toho vyplývajúce poistné je mesačne 180,99 eura (pre SZČO, ktoré majú priznaný starobný dôchodok alebo predčasný starobný dôchodok, a pre SZČO, ktoré sú poberateľmi výsluhového dôchodku a dovŕšili dôchodkový vek, je mesačná suma poistného 148,23 eura, keďže neplatia poistné na invalidné poistenie),
  • maximálny mesačný vymeriavací základ 7 644, 00 eur, z toho vyplývajúce poistné je mesačne 2 533,98 eura (pre SZČO, ktoré majú priznaný starobný dôchodok alebo predčasný starobný dôchodok, a pre SZČO, ktoré sú poberateľmi výsluhového dôchodku a dovŕšili dôchodkový vek, je mesačná suma poistného 2 075,34 eura, keďže neplatia poistné na invalidné poistenie).

Vymeriavací základ SZČO

Vymeriavací základ SZČO sa určuje takto:

Čiastkový základ dane : koeficient 1,486 : 12

Čiastkový základ dane je pri tomto výpočte neznížený o zaplatené poistné na povinné verejné zdravotné poistenie a poistné na povinné sociálne poistenie SZČO.

Na informatívny výpočet vymeriavacieho základu a výpočet poistného pre povinne poistenú SZČO možno použiť Kalkulačku na informatívny výpočet poistného pre povinne poistenú SZČO.

SZČO musí poistné zaplatiť do ôsmeho dňa kalendárneho mesiaca za predchádzajúci kalendárny mesiac. Napríklad za január musí zaplatiť do 8. februára. Ak ôsmy deň v mesiaci pripadne na sobotu, nedeľu alebo sviatok, za deň splatnosti sa považuje najbližší nasledujúci pracovný deň.

Spôsoby platby

SZČO môže zaplatiť poistné:

  • bezhotovostným prevodom (platobným príkazom v banke),
  • poštovým poukazom,
  • v hotovosti alebo bankovou kartou v pobočke Sociálnej poisťovne

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #odvody #pracujúci dôchodcovia #pracujúci penzisti