Môže testament obsahovať príkazy pre dedičov?

Ak poručiteľ nespísal závet, dedí sa zo zákona. Čo sa ale deje v prípade, ak závetca v testamente niečo prikazuje dedičom? Musia jeho požiadavky splniť?

01.12.2020 11:00
manželia, seniori, prekvapenie Foto:
V testamente možno vynechať manžela alebo manželku a majetok odkázať len deťom.
debata

Chýb, ktoré sa vyskytujú v závetoch a ovplyvňujú ich platnosť, býva veľa. Chýba napríklad dátum, vlastnoručný podpis, ako svedkovia sú uvedené osoby, ktoré sú zo zákona ako svedkovia vylúčené. Testament musí tiež obsahovať deň, mesiac a rok, kedy bol podpísaný. Pokiaľ závet tieto náležitosti neobsahuje, je absolútne neplatný podľa paragrafov Občianskeho zákonníka.

Pozor si treba takisto dať ale aj na to, že v tejto listine nesmiete uviesť, že si neželáte, aby po vás dedil napríklad syn. Poručitelia často nevedia, že neopomenuteľných dedičov, teda deti, prípadne ich potomkov je potrebné vydediť, pokiaľ im nechcú nič zo svojho majetku nechať. Často sú potom dedičia nepríjemne prekvapení, že dedia aj tí, ktorých tam závetca nechcel mať, a oni o tom vedeli.

Video
Na otázky o testamente odpovedá advokátka Jana Alušíková z právnickej kancelárie MPH - publikované 25. septembra 2020.

Myslieť treba aj na to, že neplatné sú akékoľvek podmienky pripojené k závetu. Pre dediča nemajú právne následky a sú neúčinné. V závete teda nemožno syna zaviazať k tomu, aby prevzal po otcovi jeho živnosť alebo sa staral o jeho psov. Takéto časti závetu majú iba morálny význam bez právnej záväznosti a vymožiteľnosti. V závete nesmú byť teda žiadne podmienky, nie je možné dedičstvo spojiť s nejakou povinnosťou, slovenské právo to neumožňuje.

Platnosť testamentu ovplyvňuje okrem iného aj vynechanie prípadných možných dedičov. V testamente možno vynechať manžela alebo manželku a majetok odkázať len deťom. Takýto závet je v poriadku. Manžel nie je neopomenuteľný dedič, preto mu poručiteľ zo svojho majetku nemusí nič odkazovať, Odlišná situácia nastáva, keď osoba pri zostavovaní závetu vynechá potomkov. Občiansky zákonník ustanovuje, že poručiteľ z dedičstva nemôže vynechať takzvaných neopomenuteľných dedičov, ktorými sú jeho potomkovia. Závet, ktorý tomu odporuje, sa stáva v tejto časti neplatným.

Podmienkou platnosti závetu je splnenie podstatných náležitostí. Obsahovať výslovný prejav vôle poručiteľa, z ktorej je zrejmá vôľa poručiteľa ustanoviť niektoré osoby za svojich dedičov a určiť im dedičský podiel. Pokiaľ poručiteľ v závete neurčí podiely dedičov, ich podiely budú rovnaké. Ďalšou náležitosťou ovplyvňujúcou platnosť závetu je jeho písomná forma.

Závet musí tiež obsahovať deň, mesiac a rok, kedy bol podpísaný. Chýbať, samozrejme, nemôže podpis závetcu. Pokiaľ závet tieto náležitosti neobsahuje, je absolútne neplatný podľa paragrafov Občianskeho zákonníka. Zákon takisto nepripúšťa spoločný závet viacerých poručiteľov. V prípade, ak by bol takýto závet zriadený, je neplatný. Manželia teda majetok nemôžu odkázať v spoločnom závete, každý z nich musí spísať svoju poslednú vôľu na osobitnej listine.

Neplatné sú aj akékoľvek podmienky pripojené k závetu. Pre dediča nemajú právne následky a sú neúčinné. V závete teda nemožno dcéru zaviazať k tomu, aby chodila po smrti otca pravidelne na jeho hrob alebo sa nasťahovala do zdedeného domu. Takéto časti závetu majú iba morálny význam bez právnej záväznosti a vymožiteľnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #závet #dediči #testament #závetca