K vlastnému bývaniu pomôže aj stavebné sporenie

Cesta k novému bývaniu nie je jednoduchá. Banky výrazne obmedzili poskytovanie 100-percentných hypoték a požadujú, aby mal klient k dispozícii aj vlastné peniaze. Ak teda v budúcnosti plánujete kúpu nového bytu či domu, treba sa na tento krok vopred dobre pripraviť a začať čo najskôr šetriť peniaze.

22.12.2020 00:00
Mama, otec, bábätko, dieťa, rodina Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

Kúpa nového bývania je pre mnohých ľudí čoraz nedostupnejšia. Dôvodom je prísnejšie posudzovanie klientov v bankách, ktoré nariadila NBS.

Žiadateľom o úver musí zostať popri splácaní úverov väčšia finančná rezerva. Následkom toho sa môže stať, že im banka schváli nižší úver, ako plánovali. Celková suma splátok vašich úverov po odpočítaní životného minima môže dosiahnuť maximálne 60 % z príjmu žiadateľa. Prísnejšie pravidlá obmedzili viaceré skupiny ľudí, ktoré budú musieť prehodnotiť svoje úverové možnosti a tomu prispôsobiť aj to, aké bývanie si budú môcť v budúcnosti dovoliť. Prísnejšie pravidlá sa dotknú aj tých, ktorí plánujú kúpu nehnuteľnosti, ale nemajú žiadne vlastné peniaze. Možno dostanú hypotéku vo výške 80 % z hodnoty nehnuteľnosti, ale na zvyšnú sumu na doplatenie kúpnej ceny im už nezostane potrebná rezerva z tohto limitu.

Niektorí teda budú musieť počkať s kúpou niekoľko rokov, kým si došetria 20 % vlastných zdrojov. V súčasnosti totiž platí, že každý klient, ktorý chce financovať kúpu nehnuteľnosti formou úveru, by mal mať nasporené vlastné finančné prostriedky aspoň vo výške 20 % z kúpnej ceny nehnuteľnosti. V praxi to znamená, že pri kúpe nehnuteľnosti klient nezíska od banky potrebné financie a zvyšok sumy musí doplniť inak. V takejto situácii pomôže práve zodpovedná príprava a sporenie, ktorým získate potrebné financie. Výhodou nasporených peňazí je, že nemusíte siahnuť po spotrebnom úvere s vysokou úrokovou sadzbou alebo zakladať inú nehnuteľnosť, aby ste dokázali zaplatiť kúpnu cenu.

Šetrenie na bývanie

Ceny nehnuteľností sú navyše vysoké a prekonali historické maximá. Financovať kúpu nehnuteľnosti z vlastných peňazí dokáže len malé percento záujemcov o vlastné bývanie a poskytovanie úverov na bývanie funguje v prísnom režime. Ostatným nezostáva iné, ako požiadať o úver a šetriť. V každom prípade odborníci považujú tento krok za významnú životnú investíciu, na ktorú sa treba vopred dôkladne pripraviť. Ak sa rozhodnete pre vlastné bývanie, je vhodné začať šetriť do budúcnosti čo najskôr. Overeným spôsobom ako to spraviť, je stavebné sporenie. "Pripraviť sa na kúpu nehnuteľnosti znamená, že by tomuto rozhodnutiu mala predchádzať niekoľkoročná príprava, aby nás v čase rozhodnutia, akú nehnuteľnosť kúpiť – a hlavne za čo – prekvapilo čo najmenej nepríjemných situácií.

A stavebné sporenie z Prvej stavebnej sporiteľne je na takéto plánovanie doslova šité na mieru. Výhodou stavebného sporenia v PSS je, že jeho založením sa klient nijako zmluvne nezaviaže, akú vysokú sumu a ako dlho bude musieť sporiť. Dobu sporenia aj výšku vkladov si určí sám, presne podľa svojich možností a výšky príjmu. Nasporené vlastné prostriedky ďalej zhodnocuje úrokom až do výšky 1,0 % ročne a môže získať aj štátnu prémiu, ktorá je v tomto roku vo výške až 2,5 % z vkladov, maximálne do výšky 70 eur,“ hovorí produktový manažér PSS Martin Fuzák.

Sporenie je záležitosť na viac rokov

Výhodou stavebného sporenia je jeho veľká flexibilita. Aj po uzatvorení zmluvy si klient môže parametre upravovať podľa aktuálnych potrieb. Ak sa mu zmení finančná situácia, možno tomu prispôsobiť aj podmienky sporenia. Podľa potreby je možné zvyšovať alebo znižovať cieľovú sumu. Možné sú aj prevody a spájania zmlúv, ktoré sú bezplatné v prípade, že ide o prevody medzi manželmi a z maloletého dieťaťa na rodiča. Stavebné sporenie navyše pripraví podmienky na čerpanie výhodného stavebného úveru na čas, keď to bude záujemca o nové bývanie najviac potrebovať. Počas obdobia sporenia sa totiž vklady nadštandardne zhodnotia. Netreba ale zabúdať, že sporenie na bývanie je záležitosť na niekoľko rokov. „Rodičia by na to mali myslieť vopred a začať svojim deťom sporiť na bývanie čo najskôr. Raz im za to určite budú vďačné,“ dodáva Martin Fuzák.

Prečo sa oplatí založiť stavebné sporenie od PSS?

Bez poplatku: ak svojim deťom pravidelne sporíte, do ich 18 rokov za vedenie účtu neplatíte.

Zľava z poplatku pre rodiča: k sporeniu, ktoré uzatvoríte pre deti, vám PSS ponúka 50-percentnú zľavu z poplatku za vedenie účtu pre rodiča alebo zákonného zástupcu počas šiestich rokov.

Zmluva bez poplatku: ak dieťaťu uzatvoríte zmluvu, kým dovŕši jeden rok, neplatíte ani poplatok za uzatvorenie zmluvy.*

Flexibilita: sporenie je veľmi flexibilné a prispôsobí sa vašim potrebám a potrebám vášho dieťaťa.

Prispôsobenie finančným možnostiam: obdobie sporenia, ako aj výšku vkladov si stanovíte podľa svojich finančných možností.

Lepšia budúcnosť: sporením zabezpečíte svojim deťom svetlejšiu budúcnosť, za ktorú sa vám raz poďakujú, pretože sporenie je dobrý zvyk.

  • Platí pri uzatváraní prvej zmluvy o stavebnom sporení. Ak vaše dieťa už má zmluvu o stavebnom sporení uzatvorenú, na druhú zmluvu sa vzťahuje iba benefit odpustenia poplatku za vedenie účtu
8 debata chyba