BREXIT: Platnosť dokumentov A1 a situácia zamestnancov i SZČO od 1. januára 2021

Sociálna poisťovňa dáva do pozornosti, že vystavené dokumenty A1 ostávajú v platnosti aj po 31. 12. 2020.

22.12.2020 12:28
muž, účty, kalkulačka, odvody, živnostník Foto:
Ilustračné foto.
debata

V platnosti zostávajú do konca obdobia, na ktoré boli vystavené, resp. do dňa ukončenia činností, na ktoré boli vystavené (ak takýto deň predchádza poslednému dňu obdobia, na ktorý boli vystavené). Zamestnávatelia, zamestnanci, resp. SZČO postupujú v situáciách, ktoré vznikli pred 1. januárom 2021 rovnako ako dosiaľ. To znamená, že na tieto situácie sa naďalej uplatňujú právne predpisy EÚ, vrátane určovania uplatniteľnej legislatívy a vystavovania dokumentov A1.

Platnosť dokumentov je v súlade s Dohodou o vystúpení Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska z Európskej únie a Európskeho spoločenstva pre atómovú energiu a dohodnutou úpravou postupov medzi Slovenskou republikou a Spojeným kráľovstvom Veľkej Británie a Severného Írska.

Dokumenty A1 potvrdzujú, že poistné na sociálne zabezpečenie zamestnanca alebo SZČO, ktorí vykonávajú prácu v zahraničí, sa naďalej odvádza na Slovensku. Súvisí to s európskou legislatívou, podľa ktorej občan môže byť poistený na sociálne zabezpečenie výlučne v jednom členskom štáte Európskej únie.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #SZČO #zamestnanci #Brexit