Pracujúci dôchodca-živnostník nemá automaticky odvodovú úľavu, platí to len pre vybrané dohody

Dôchodca, ktorý má status živnostníka alebo inej samostatne zárobkovej osoby (SZČO) a po priznaní dôchodku pracuje len ako SZČO, nemá možnosť uplatniť si výnimku z platenia poistného pri príjme do 200 eur.

22.01.2021 10:30
práca, drevo, dielňa, pracujúci penzista Foto:
Ilustračné foto.
debata

Táto odvodová úľava sa zo zákona vzťahuje výlučne na prácu dôchodcov na základe dohôd mimo pracovného pomeru (dohoda o vykonaní práce a dohoda o pracovnej činnosti). Ak popri činnosti SZČO dôchodca pracuje aj na niektorú z týchto dohôd, výnimku z platenia poistného na dôchodkové poistenie z jednej dohody s maximálnym príjmom do 200 eur mesačne si uplatniť môže.

Postupuje pri tom rovnako ako každý iný dôchodca – písomne informuje zamestnávateľa o uplatnení výnimky (a následne aj o jej skončení).

Odvodovú úľavu pri práci na dohodu si môžu uplatniť tí dôchodcovia, ktorí už majú priznaný starobný, predčasný, invalidný dôchodok, ďalej výsluhový dôchodok po dovŕšení dôchodkového veku alebo poberajú invalidný výsluhový dôchodok. Fakt, že vykonávajú popri dohode súčasne aj činnosť SZČO, na tejto možnosti nič nemení.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #živnostník #dohoda #SZČO #Dôchodcovia