Bytový dom: čo robiť, aby sa koronavírus nešíril v spoločných priestoroch

Počas pandémie koronavírusu sa bytové domy postupne stali jedným z najpravdepodobnejším miestom šírenia tohto ochorenia medzi veľkým počtom ľudí.

24.02.2021 18:00
Bratislava, mesto, pohlad, petrzalka, panelak,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (4)

Hromadné podujatia sú dlhodobo zakázané a reštaurácie, kiná či iné mieste na ktorých prichádza do kontaktu viacero ľudí sú zatvorené. Jedna vec je, že doposiaľ Úrad verejného zdravotníctva SR ani Úrad vlády SR nereagovali na mnohé podnety správcov či predsedov spoločenstiev vlastníkov bytových domov, aby konanie schôdzí a zhromaždení vlastníkov bytov a nebytových priestorov, ktoré sa konajú na základe Zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov boli vyňaté z výnimky Vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva SR a druhá vec je, že pohybu v spoločných priestoroch bytových domov sa celkom zabrániť nedá. Kompetentné orgány majú teda možnosť minimálne zabrániť stretávaniu sa obyvateľov bytových domov na schôdzach vlastníkov.

Vlastníci však do istej miery preberajú zodpovednosť za to, aby pri bežnom pohybe v spoločných priestoroch bytového domu neohrozili svojich susedov a ani seba samých.

V posledných dňoch obletela Slovensko informácia o nekontrolova­teľnom šírení vírusu v bytovom dome v španielskom meste Bilbao. Počas dvoch týždňov od vypuknutia ohniska koronavírusu, ktorý sa nekontrolovateľne šíril medzi jeho obyvateľmi, bolo odhalených viac ako 30 pozitívnych prípadov medzi samotnými obyvateľmi aj ich blízkymi kontaktmi. Doposiaľ z nich zomrelo už šesť ľudí. Medzi hlavné príčiny rýchleho šírenia vírusu v bytovom dome patrili spoločné priestory a predovšetkým zle vetraný výťah.

Dezinfekcia nepomôže

V súčasnosti sa na Slovensku nachádza niekoľko mutácií koronavírusu, pri ktorých je potvrdené vyššie riziko šírenia. Predstavme si bytový dom, ktorý má 200 bytov a nebytových priestorov a ak v každom byte bývajú v priemere dvaja ľudia, dostaneme sa k počtu 400 ľudí, ktorí skôr či neskôr musia opustiť svoje byty, vyniesť smeti, ísť do obchodu, na poštu či do práce. Títo obyvatelia na svoj presun využívajú spoločné priestory bytového domu, akými sú vstupné chodby alebo výťahy, o dotykových plochách nehovoriac.

Klasická dezinfekcia spoločných priestorov nepomôže vzhľadom na to, že vírus sa šíri vzduchom, a tak je na zodpovednosti každého obyvateľa bytového domu zvlášť, ako zodpovedne sa postaví k ochrane zdravia nielen svojho, ale aj ostatných obyvateľov bytového domu, ktorí môžu patriť aj medzi tie najrizikovejšie skupiny.

Preto odporúčame všetkým obyvateľom bytových domov, aby pri svojich presunoch do bytových jednotiek mali nasadené rúško alebo mali inak prekryté horné dýchacie cesty a aby do kontaktu s dotykovými plochami v spoločných priestoroch, akými sú kľučky či tlačidlá na výťahu prichádzali čo najmenej. Ideálne je používať jednorazové rukavice, dvere otvárať pažou ruky (lakťom) a tlačidlá vo výťahu stlačiť napríklad kľúčom. Vo výťahu je dôležité mať vždy nasadené rúško, aj keď sa v ňom nachádza iba jedna osoba, pretože po vás do výťahu môže nastúpiť niekto iný a kvapôčky vírusu, ktoré ste vydýchli môže vdýchnuť váš sused. Rovnako ak sa vo výťahu stretnú viacerí obyvatelia, je dôležité mať nasadené rúško a ideálne sa nerozprávať, pretože práve rozprávanie zvyšuje riziko šírenia vírusu.

Upratovanie priestorov

Dôležité je aj zvýšiť frekvenciu upratovania spoločných priestorov s použitím dezinfekčných prostriedkov a najmä sa sústrediť na dotykové plochy. Odporúčame aj pravidelne vetrať spoločné priestory.

Je dôležité myslieť na obyvateľov bytových domov, ktorí sa nachádzajú v ohrozenej skupine ľudí, či už z hľadiska vysokého veku, nízkej imunity alebo iných vážnych ochorení. Snažme sa preto byť čo najviac ohľaduplní a zodpovední keď nie voči sebe, tak aspoň voči ostatným.

Autor: Nina Sovič, Združenie pre lepšiu správu bytových domov

4 debata chyba
Viac na túto tému: #bytový dom #koronavírus #Covid-19