9 z 10 Slovákov býva vo vlastnej nehnuteľnosti, sporiť treba už deťom

Je to tretí najlepší výsledok v Európskej únii. Avšak dve tretiny domácností sú zložené z troch generácií a kvôli cenám nehnuteľností treba začať šetriť skoro.

05.03.2021 08:00
dom, bývanie, manželia, úsmev Foto:
Mladí musia myslieť na šetrenie už počas vysokej školy, ak sa po jej skončení chcú čím skôr osamostatniť. Čím dlhšie obdobie šetria, tým lepšie.
debata

Na Slovensku žije vo vlastnom byte či dome deväť z desiatich Slovákov. Je to najviac z 27 krajín Európskej únie po Rumunsku a Maďarsku, kde vlastní nehnuteľnosť takmer 100 % tamojšieho obyvateľstva. Približne 75 % súčasných vlastníkov nehnuteľností na Slovensku má hypotéku a zhruba 9 % Slovákov býva v podnájme. Podľa aktuálnych štatistík Európskeho štatistického úradu Eurostat za rok 2019 býva priemerne za úniu 70 % ľudí vo vlastnom, tretina sú podnájomníci.

„Aktuálna situácia s vysokým počtom vlastníkov nehnuteľností súvisí s tým, že mnoho Slovákov prišlo za výhodných podmienok k družstevným bytom, ktoré sa vo veľkom skupovali po páde komunizmu. V tom čase sa cena trojizbového bytu pohybovala na úrovni od 40– do 70-tisíc korún,“ povedala Lenka Buchláková, ekonomická analytička FinGO.sk.

Video
Ako sa pripraviť na hypotéku, aby sme v banke uspeli. V relácii Ide o peniaze s Evou Šablovou, riaditeľkou pre úvery FinGO.sk. Odvysielané 27.1.

Viac ako dvojročné obdobie nízkych úrokových sadzieb pri hypotékach sa takisto podpisuje pod narastajúci počet vlastnených nehnuteľností. „Na Slovensku vlastní viac ľudí domy ako byty, v pomere 52 % ku 48 %. Väčšina našincov žije v domoch na dedine a v satelitných mestách,“ doplnila Buchláková.

V EÚ vlani žilo 53 % obyvateľov v dome, zatiaľ čo 46 % žilo v byte a jedno percento ľudí bývalo v iných ubytovacích zariadeniach, ako sú hausbóty a podobne. Najvyšší podiel obyvateľstva žijúceho v dome zaznamenalo Írsko (92 %), nasledované Chorvátskom a Belgickom (obidve krajiny 78 %) a Holandskom (75 %). Domy sú najbežnejšie vo dvoch tretinách členských štátov. Čo sa týka bývania v bytoch, najvyšší podiel bol v Lotyšsku (66 %), Španielsku (65 %), Estónsku (61 %) a Grécku (59 %). V mestách žilo 72 % obyvateľov EÚ v byte a 28 % v dome. V mestách a predmestiach to bolo 58 %, respektíve 42 %, zatiaľ čo vo vidieckych oblastiach žilo 82 % obyvateľstva v dome a iba 18 % v byte. Zaujímavosťou je, že v Nemecku je podiel nájomníkov a vlastníkov nehnuteľností takmer rovnaký, až 49 % obyvateľov tvoria nájomníci. Nasledujú Rakúsko (45 %) a Dánsko (39 %).

Vlastníci a nájomcovia

Na Slovensku síce máme viac vlastníkov ako nájomcov nehnuteľností, ale zároveň u nás funguje oveľa viac viacgeneračných domácností ako na Západe. Podľa posledného sčítania obyvateľstva z roku 2011 sú až dve tretiny slovenských domácností zložené z troch generácií, teda rodičov a manželského páru s dieťaťom alebo deťmi. Na Slovensku majú rozšírené trojgeneračné rodiny najvyššie zastúpenie zo všetkých domácností, a to na úrovni 60 percent. Aj druhým najviac zastúpeným typom rozšírenej rodiny je trojgeneračné spolužitie slobodného rodiča s jeho rodičom/rodičmi a dieťaťom/deťmi. Takéto rodiny majú štvrtinové zastúpenie v krajine.

Až dve tretiny mladých ľudí na Slovensku však bývajú so svojimi rodičmi. Priemerný mladý Slovák má takmer 31 rokov, kým sa odsťahuje od svojich rodičov. Podľa najnovších údajov Eurostatu bol v minulom roku priemerný vek ich rodičov na úrovni 52 rokov.

Aktuálna situácia s vysokým počtom vlastníkov nehnuteľností súvisí s tým, že mnoho Slovákov prišlo za výhodných podmienok k družstevným bytom, ktoré sa vo veľkom skupovali po páde komunizmu.
Lenka Buchláková, ekonomická analytička FinGO.sk

Typické nielen pre našu krajinu, ale aj juh Európy je, že máme aj vyšší počet dospelých, ktorí žijú s rodičmi, ako v západnej Európe. Napríklad Taliani majú vysoký podiel dospelých, ktorí žijú s rodičmi. V prípade 30– až 49-ročných ľudí až pätina z nich žije so svojimi rodičmi.

V porovnaní so Slovenskom je to dvakrát toľko. Napríklad v Nemecku ide len o šesť percent, vo Francúzsku je to len okolo jedného percenta. Ukazuje sa, že hlavne krajiny na juhu majú bližšie väzby s rodinou. Podobne ako v Taliansku je to v Grécku, kde 17 % ľudí v tejto vekovej kategórii žije s rodičmi, v Španielsku je to okolo 10 percent.

Chýba nájomné bývanie

„Mnoho mladých na Slovensku sa nedokáže osamostatniť, nakoľko štátna politika v oblasti nájomného bývania pre mladých stagnuje. Ak chcú vlastné bývanie, narážajú na mnoho komplikácií. Národná banka Slovenska sprísnila podmienky na získanie hypotéky, pričom je potrebné mať nasporených obvykle až 20 % z ceny nehnuteľnosti,“ povedala Buchláková.

Podľa Štatistického úradu SR sú až dve tretiny slovenských domácností zložené z troch generácií, teda rodičov a manželského páru s dieťaťom alebo deťmi. V krajinách na juhu Európy je tento podiel na úrovni približne 50 %. Práve pre postkomunistické krajiny, ako je Slovensko, a zároveň aj južnú Európu je charakteristické, že najvyšší podiel rozšírených rodín tvorí pár s rodičom či rodičmi a ich dieťaťom či deťmi.

Na Slovensku majú rozšírené trojgeneračné rodiny najvyššie zastúpenie zo všetkých, a to na úrovni 60 percent. Aj druhým najviac zastúpeným typom rozšírenej rodiny je trojgeneračné spolužitie slobodného rodiča s jeho rodičom/rodičmi a dieťaťom/deťmi. Takéto rodiny majú štvrtinové zastúpenie v krajine.

Šetriť by mali už vysokoškoláci

Mladí musia myslieť na šetrenie už počas vysokej školy, ak sa po jej skončení chcú čím skôr osamostatniť. Čím dlhšie obdobie šetria, tým lepšie. Treba však myslieť na to, že sporiace účty sú veľmi slabo úročené, preto od nich nemožno očakávať aj zhodnotenie peňazí, kvôli inflácii na nich peniaze, naopak, nie je možné zhodnocovať. Samozrejme, ideálne je, ak na budúcnosť a budúce vlastné bývanie detí myslia už ich rodičia.

Vhodným riešením môže byť založenie stavebného sporenia alebo pre tých uvedomelejších je ideálne využitie investičných nástrojov, ktoré z dlhodobého hľadiska uchovávajú hodnotu investície a môžu byť o 10 či 20 rokov hodnotným dedičstvom pre deti. Môžu to byť ETF fondy, prípadne dnes už nie je ničím neobvyklým napríklad sporiaci program, ktorým si môžu klienti zakúpiť investičné zlato, a to aj za pár eur mesačne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #Európska únia #Štatistický úrad #nájomné bývanie