Rodičia a zamestnaní pacienti dostanú od štátu viac peňazí

Parlament dnes schválil novelu zákona o sociálnom poistení, ktorou rozširuje a zvyšuje finančnú pomoc pre ekonomicky najcitlivejšie skupiny ľudí – rodičov a zamestnaných pacientov.

30.03.2021 17:08
rodina, papier, postavičky, ťzp, zťp, invalidný... Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Vďaka novele zákona budú mať nárok na zvýšené pandemické nemocenské (PN) a pandemické ošetrovné (OČR) za mesiac apríl 2021, štandardnú PNku budú môcť čerpať dlhšie ako rok. V súvislosti s priznávaním covidových príplatkov pre pracujúcich parlament zároveň spresnil úpravu nároku na ich vyplácanie s cieľom zabezpečiť jednoznačnosť výkladu a eliminovať nezrovnalosti.

„Je to ďalší krok na pomoc ľuďom v núdzi zasiahnutých pandémiou koronavírusu. Dokazuje, že táto vláda je sociálne citlivá. Môžem zodpovedne vyhlásiť, že občanom sa neotočíme chrbtom ani v budúcnosti. Verím, že ľudia zostanú počas Veľkej noci disciplinovaní, aby čas na čerpanie pandemických PN a OČR bol čo najkratší a čím skôr sme sa vrátili do normálneho života,“ uviedol minister financií Eduard Heger.

Foto: ministerstvo práce
zvysenie pandemickej PN a OCR kopie

Pre znižovanie rizika šírenia vírusu a prekonanie súčasného kritického obdobia pandémie je kľúčové dodržiavanie karanténnych opatrení. Tie so sebou prinášajú aj výpadok príjmu rodičov z dôvodu starostlivosti o členov rodiny či dodržiavania karantény.

Preto od 1. do 30. apríla 2021 budú môcť občania čerpať zvýšenú pandemickú PN a OČR vo výške 75 % denného vymeriavacieho základu. Úroveň dávok sa približuje výške plnohodnotnej čistej mzdy. Doposiaľ bola maximálna výška pandemickej PN 1 224,30 eura, tá sa po novom zvýši na 1 669,50 eura. Parlament zároveň splnomocňuje vládu, aby mohla v budúcnosti predĺžiť pandemickú PN a OČR nariadením v závislosti od situácie a potrieb občanov počas krízovej situácie.

Dlhšie obdobie čerpania nemocenského

Dlhotrvajúca pandémia a s ňou spojené vysoké epidemiologické riziko v zdravotníckych zariadeniach spôsobili odklady vybraných zdravotných výkonov. Z uvedeného dôvodu boli inak zamestnaní občania v období pandémie dlhodobo práceneschopní. Aby po roku nestratili nárok na čerpanie štandardného nemocenského (PN), parlament schválil predĺženie zákonného obdobia maximálne o ďalší rok, a to v prípadoch, keď pacientovi skončilo obdobie čerpania PN počas krízy.

Sociálna poisťovňa predĺži občanovi čerpanie PN-ky na základe písomnej žiadosti. Pre zjednodušenie administratívy Sociálna poisťovňa nebude posielať rozhodnutie v prípade schválenia žiadosti, ale rovno žiadateľovi PN-ku vyplatí.

Zjednodušenie priznávania úrazového covidového príplatku

S cieľom zabezpečiť jednoznačnosť výkladu a eliminovať nezrovnalosti pri priznavaní covidových príplatkov pre zamestnancov, ktorí sa pri výkone činnosti nakazili ochorením COVID-19, parlament spresnil úpravu nároku na ich priznanie. Nárok na úrazový covidový príplatok bude mať každý zamestnanec, ktorý sa nakazil ochorením COVID-19 pri výkone činnosti, z povahy ktorej vyplýva väčšia miera rizika vzniku tohto ochorenia.

Príplatok sa vypláca od prvého dňa nástupu na pandemickú PN-ku. Covidový úrazový príplatok dostáva zamestnanec až do skončenia PN-ky. Zamestnanec môže čerpať zároveň úrazový covidový príplatok vo výške 25 % hrubého denného príjmu a pandemickú PN-ku vo výške 55 % denného vymeriavacieho základu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zákon #péenka #pandemické ošetrovné #pandemické nemocenské #óčeerkaa