Pre priznanie dávky v nezamestnanosti poistenie nemusí byť nepretržité

V posledných štyroch rokoch som vystriedal viacero zamestnaní, ktoré nenadväzovali vždy bezprostredne na seba, medzi niektorými som pár dní nepracoval. Ovplyvní to nejako dávku v nezamestnanosti, o ktorú chcem teraz požiadať?

21.05.2021 18:22
výpoveď, práca, nezamestnanosť, nezamestnaný Foto:
Ilustračné foto.
debata

Sociálna poisťovňa prizná dávku v nezamestnanosti poistencovi, ktorý získal najmenej dva roky (730 dní) poistenia v nezamestnanosti v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny. Toto poistenie nemusí byť nepretržité. To znamená, že poistenec nemusí byť zamestnaný (poistený) počas celých štyroch rokov pred zaradením do evidencie a jeho zamestnanie nemusí trvať 730 dní za sebou. Získaná doba poistenia nemusí byť súvislá, nepretržitosť poistenia sa nevyžaduje.

urad prace, nezamestnani , praca, nezamestnany Čítajte aj Bez práce viac ako jeden rok. Počet dlhodobo nezamestnaných stúpol o polovicu

Pri posudzovaní nároku na dávku v nezamestnanosti sa prihliada na celkovú dobu poistenia, ktorú poistenec v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie získal, teda doby poistenia sa spočítajú.

plán obnovy, robotník, auto Čítajte aj Trh práce v apríli stagnoval. Uvoľnenie v štatistike veľmi nevidno

Zároveň však platí, že súbežné platenie poistného na poistenie v nezamestnanosti z dvoch poistných vzťahov sa započíta len raz. Napríklad, ak je poistenec zamestnaný v určitom období na základe pracovného pomeru a zároveň zamestnaný aj na základe dohody o vykonaní práce alebo dohody pracovnej činnosti, obdobie, keď sa činnosti prekrývajú, sa na účely získania 730 dní poistenia v nezamestnanosti zohľadní iba raz.

Súbežné platenie poistného sa zohľadní len pri výpočte dávky v nezamestnanosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie #nezamestnaný #dávka v nezamestnanosti #dávka #poistenec