Chcete, aby deti študovali? Šetrite im odmalička

Vysokoškolské štúdium nie je zadarmo. Ak ho chcete dopriať v budúcnosti aj svojim deťom, ale obávate sa, či to finančne zvládnete, je čas zamyslieť sa, akým spôsobom potrebné peniaze zabezpečiť.

23.06.2021 00:00
VUB, PR článok, reklama, nepoužívať Foto:

Myslieť na budúcnosť detí sa dá viacerými spôsobmi. Jednou z nich je aj finančné zabezpečenie, ktoré potomkom uľahčí vstup do života. Najčastejšie sa rodičia snažia deťom finančne pomôcť k novému bývaniu, či zaplatiť výdavky spojené so štúdiom na vysokej škole.

Pri určení povinnosti hradiť školné na verejných a štátnych vysokých školách sú dôležité tri faktory – forma štúdia, jazyk, v ktorom sa študijný program uskutočňuje, a celková doba (bezplatného) štúdia v Slovenskej republike na vysokej škole. Aj keď za denné štúdium na štátnych vysokých školách sa u nás platí len v ojedinelých prípadoch, rodičia študentov musia počítať s nemalými výdavkami. Platia ešte predtým, ako dieťa do školy vôbec nastúpi, pretože už len poplatok za prijímacie konanie vyjde podľa počtu prihlášok na niekoľko desiatok, stoviek eur. Cena prihlášky sa pohybuje od 20 do 80 eur, závisí od konkrétnej školy a fakulty.

Náklady na štúdium na štátnej vysokej škole sa začínajú na sume minimálne 200 eur, rodič sa ale pokojne môže dostať až k 700 eurám mesačne. Závisí to od konkrétnej vysokej školy a mesta, v ktorom sa škola nachádza a študent sa tam rozhodne študovať. Výraznú úlohu ale zohráva ja spôsob ubytovania, dochádzanie do školy, stravovanie, osobné výdavky, spoločenský život, mimoškolské aktivity, ale aj to, na aký životný štandard je študent zvyknutý.

Denné štúdium na vysokej škole je zvyčajne päťročné a vyjde v priemere na 20 000 eur, ak počítame mesačné náklady na študenta vo výške 400 eur. Priemerná mesačná mzda na Slovensku minulý rok nedosiahla ani 1 200 eur. Mnohé rodiny si teda nemôžu dovoliť financovať štúdium detí, prípadne im nemôžu dopriať všetko, čo by potrebovali. Pomôcť môžu sociálne a prospechové štipendiá, študentská pôžička z Fondu na podporu vzdelávania, alebo aj úvery od komerčných inštitúcií. Riešením je ale dlhodobé a pravidelné šetrenie, hoci aj po malých sumách.

Dlhodobé ciele, kam patrí aj zabezpečenie peňazí na štúdium detí, majú zase zásadný vplyv na životnú úroveň v budúcnosti. Najčastejšie ide práve o bývanie, zabezpečenie budúcnosti detí či zabezpečenie dôchodku. Pre svoje ciele je potrebné zvoliť správnu investičnú stratégiu. Najlepším riešením, ako si zaobstarať peniaze na vysokú školu, je teda príprava a investovanie. Pomôže už odkladanie peňazí po menších sumách. Ak tak robíte pravidelne raz za mesiac, nezaťažíte rodinný rozpočet, ale do začiatku štúdia dieťaťa našetríte slušnú sumu.

O spôsobe, akým sporiť a investovať, aby sa na účte nazbierala potrebná suma na výdavky spojené so štúdiom, je najlepšie podariť sa s odborníkom zo sveta financií. „Bankoví poradcovia z VÚB vám odborne poradia, zanalyzujú vaše výdavky a spolu s vami nájdu zdroje úspor. A to aj vďaka know how silnej bankovej skupiny. Dôležité je skontrolovať si aj nastavenie finančných produktov vrátane poistenia, skrátka spraviť si plán,“ hovorí Dana Kondrótová, riaditeľka Odboru štandardní klienti VÚB banky.

Analýza finančnej situácie ale nie je len o prepočte, či príjmy pokryjú výdavky. Mala by pomenovať všetky výdavky a príjmy a tak vytvoriť správny osobný rozpočet a zabezpečiť plánovanie finančnej nezávislosti a správne rozloženie prebytku financií.

Finančné plánovanie bolo donedávna vyhradené iba pre privátne bankovníctvo. Vo VÚB banke však nájdete v každej pobočke poradcu, ktorý vám na mieru vytvorí Osobný finančný plán. Nepotrebujete nič. Iba si vyhraďte 30 minút na stretnutie s klientskym poradcom. Osobný finančný plán vám vo VÚB vytvoria bez ohľadu na to, či ste klientom banky, alebo ešte nie. Navyše, tak ako sa vyvíja vaša finančná situácia, tak vám banka prispôsobí aj váš finančný plán. Za vytvorenie plánu nič nedáte, služba je bezplatná a môže vám to doslova zmeniť život. Nielen ten finančný.

Osobný finančný plán od VÚB banky

  1. Dohodnite si stretnutie so zamestnancom banky cez videohovor alebo telefón.
  2. Spíšte si finančné produkty, ktoré máte – zamyslite sa, do akej miery ich využívate. Bankár vám poradí, či by ste z nich nevedeli získať ešte viac.
  3. Pripravte si všetky poistné zmluvy – pomôžeme vám skontrolovať, či máte poistenie správne nastavené.
  4. Približne po hodine budete mať jasnejšiu predstavu o svojich financiách a finančný plán šitý na mieru.
chyba