Dobré manželstvo a dobré vzťahy sú na nezaplatenie. Aj Rudo na to prišiel!

A dosť, buchla dverami Elena. Práve sa potkla na krivom prahu a zadívala sa na kohútik v kuchyni. Kvapka vody hlasno dopadla, keď kolenom narazila do otvorených dvierok skrinky pod drezom.

14.09.2021 00:00
PSS, PR, nepouzivat Foto:

Rudo sa súkal spod drezu, na hlave mal cyklistickú prilbu s rozsvietenou lampičkou. Preľakla sa, lebo to znamenalo, že jej manžel opravoval odpad. Ale prečo odpad, keď kvapkal kohútik? – mihlo Elene hlavou, keď z kvapkajúceho kohútika vyrazil silný prúd vody.

Mala pocit, že do nej narazil rozzúrený valec, keď ju prúd zasiahol do tváre. Snažila sa ladne uskočiť, ale ako vrece zemiakov dopadla na zem. A cestou si ešte udrela chrbát.

„Už si doma?“ prekvapene sa na ňu zadíval Rudo a krútil hlavou s cyklistickou prilbou. To je groteskné, pomyslela si Elena a v tom jej lampička zasvietila priamo do očí. Nevedela, či plače alebo sa jej po tvári valí len čistá voda. Ani nevedela, či ju bolí viac koleno, chrbát, oči…

Šmýkajúc sa doplazila k vchodovým dverám a z posledných síl začala búchať u susedov. Sused, šikovný domáci majster, ju iba prekročil, niečo zašomral a už bol pri Rudovi. Zastavil vodu, ktorá si už hľadala cestu do spodného bytu. Suseda vystrúhala grimasu, o ktorej bola presvedčená, že je chápajúca a ľutujúca, ale bola iba útrpná.

Vzala vedro, handru a išla pomáhať s utieraním vody v cudzej kuchyni. Už si zvykla, že sused Rudo je taký… Ani prahy nevedel dobre nasadiť, vydúvajúce parkety opravoval kladivom, pravidelne vytápal kúpeľňu, kuchyňu, nevedel vŕtať, zatĺkať klince… Ale rád sa hral na domáceho majstra.

Elena sa postavila, potriasla hlavou, mokré vlasy ju pleskli bolestivo po tvári. Prihladila si šaty, ale bolo to zbytočné. Bola ubolená, premočená, nahnevaná. Vošla do vlastnej kuchyne. Voda už nestriekala, suseda rýchlo stierala vodu, sused sa hniezdil pod drezom a Rudo konečne vypol lampičku na prilbe.

„Vážení susedia,“ odkašľala si Elena. Všetci zodvihli zrak od práce a zadívali sa na zničenú ženu. „Vážení susedia, chcem sa vám poďakovať za pomoc,“ pokračovala. V kuchyni nastalo ticho. „A ospravedlniť sa vám za muža, ktorý je nemehlo,“ nadýchla sa Elena. Ešte stále bolo ticho. Rudo prekvapene zažmurkal: „Ja? Ale…“ Nedopovedal, lebo Elena zdvihla výhražne ruku.

„Pred svedkami ti hovorím, že ešte raz sa niečoho chytíš, tak…“ zamyslela sa.

„Ta-a-a-k?“ jachtal Rudo. Bol zvyknutý, že ho manželka po nevydarených pokusoch domáceho kutilstva čičíkala a ofukovala jeho rany. Alebo rýchlo odstraňovala nebezpečné následky. Ale toto?

Susedia pokračovali mechanicky v práci a tvárili sa, že v tejto kuchyni vlastne nie sú. Ticho bolo trápne, no aj tak zvedavo čakali, čo to bude tentoraz.

„Tak… vlastne nie tak, ja odchádzam hneď teraz,“ skonštatovala vecne Elena. Otočila sa, v predsieni na seba navliekla pláštenku, vzala kabelku a už bolo počuť jej hlasné kroky na schodoch.

Sused medzitým vyčistil odtok, vymenil tesnenie vo vodovodnej batérii. Suseda naposledy vyžmýkala handru a pozrela sa po kuchyni. Ešte dobre, že nie je moja, pomyslela si potichu. Vystrúhala grimasu, ktorá mala vyjadrovať súcit, a rýchlo sa pobrala domov.

Rudo si sadol na stoličku. Vyskočil, lebo si sadol do mláky. Obzrel si premočené nohavice a zadíval sa na suseda.

„Si somár,“ povedal mu ten. „Hovoril som ti, že ti to opravím,“ krútil hlavou.

„Ale… Ja by som to zvládol,“ prekvapene odpovedal Rudo. Aj uvažoval, či sa nemá uraziť, že sused pochybuje o jeho schopnostiach.

„Jasné,“ poklepal ho o hlavu vyšší sused po ramene. „Asi tak, ako si si práve zachránil manželstvo,“ dodal, potriasol mu rukou a išiel radšej domov.

Rudo si myslel, že Elena sa večer vráti. Ospravedlní sa, dá jej kyticu a všetko bude zasa normálne. Nebolo. Elena neprišla. Ani telefón nezdvihla.

Po troch dňoch od kauzy kuchyňa sa osamelý a zúfalý Rudo vybral k susedovi. „Neprišla?“ spýtal sa ten a Rudo iba smutne pokrútil hlavou. Sadli si v pekne, modernej kuchyni. Otvorili si pivo a Rudo začal rozprávať, ako mu Elena chýba a ako sa on snaží vo všetkom jej vyhovieť. Sused najskôr horlivo prikyvoval, potom frekvencia mávania hlavou ustávala. Rudo ho už začal aj otravovať. Veď on mal prichystanú robotu a chcel sa putiť do balkóna… Čakali ho nové dlaždice a už mal premyslené, ako si tam urobia príjemné sedenie…

Chlapi zabratí do Rudovho monológu si nevšimli, ako prišla domov suseda. Opierala sa o veraje dverí a počúvala Rudove reči. Jej muž sem-tam prikyvoval, keď sa z Ruda pustil obzvlášť žalostný prúd slov, ona iba krútila hlavou.

„Si somár,“ povedala Rudovi zčista-jasna. Chlapi až podskočili na stoličkách. Naozaj netušili, že niekto počúva ich reči. Navyše – ženská. A reči chlapské!

Suseda sa však nedala. Sadla si k nim a Rudovi doslova vypracovala strategický plán záchrany manželstva odnaproti.

Nakoniec to nebolo takmer vôbec ťažké. Rudo zašiel do vedľajšej ulice. A tam mu pripravili úverový certifikát bez záložného práva. Pomohli mu. Porozprával takým milým ľuďom, ako ľúbi svoju Elenu, ale… Potrebujú zrekonštruovať kuchyňu. Fakt. Od potopy sa totiž Rudo pokúšal aj variť. Susedovi sľúbil, že už nebude nič opravovať. Dodržal to, aby nezvyšoval škody. No a potrebujú opraviť dvere. „Chápete, ja som sa do toho pustil, ale…“ rozprával Rudo. A porozprával im aj ako sa pustil do podlahy v obývačke, ako opravoval tečúci záchod, žalúzie sa mu takmer podarili… Občas si pomohol zoznamom, ktorý mu pripravila suseda.

Tí milí ľudia sa najskôr usmievali, potom krútili hlavami, keď sa zdalo, že príbeh o Rudových zručnostiach domáceho majstra nemá konca. Ale počúvali. Rudo mal plán, ako dať najskôr do poriadku byt a potom svoje manželstvo.

Úverový certifikát vystavuje Prvá stavebná sporiteľňa na základe informácií klienta. Výsledkom je:

  • informácia o finančných možnostiach klienta, ak sa chce pustiť do modernizácie svojho aktuálneho bývania
  • informácia o finančných možnostiach pri dofinancovaní nového bývania
  • dostatok času na premyslenie a prípravu plánov na zlepšenie či zmenu bývania
  • informácia o podmienkach úveru, t.j.klient vie, čo si môže dovoliť

Do ruky dostal papier. Úverový certifikát, čítal si takmer nahlas. Už presne vedel, koľko mu v Prvej stavebnej sporiteľni požičajú, ako dlho to bude splácať. A navyše, mal ešte tri mesiace čas, aby si poriadne premyslel svoje plány a pustil sa do rekonštrukcie svojho „rekonštruova­ného“ bytu.

Znova zašiel k susedovi, predsa len, bol to lepší domáci majster. Všetko spolu prerátali, porovnali, naplánovali a…

Rudo sa pustil do záchrany svojho života. Sused mu pomohol, aj tí milí ľudia. Na robotu si však objednal majstrov – naozajstných. Netušil, že suseda podáva Elene podrobné správy. A tá sa nevedela dočkať, kedy vstúpi do prakticky nového bytu a pochváli svojho prakticky nového manžela. Lebo Rudo sa zmenil. Susedovi svätosväte sľúbil, že už nebude nič sám opravovať. Susede prisahal, že už sa bude radiť aj pri výmene vodovodného tesnenia. Spodných susedov takmer na kolenách prosil o odpustenie a takmer krvou podpísal, že už ich nikdy nevytopí.

Rudo prišiel domov. Do nosa ho udrela vôňa rezňov a štrúdle. To už týždne nejedol! A to príjemné teplo, ktoré zavanulo z bytu s novou podlahou v obývačke, opravenými prahmi, splachujúcou toaletou, nekvapkajúcimi kohútikmi, funkčnými žalúziami a príjemným posedením na balkóne… „Už si doma!“ zvolala Elena z kuchyne. Rudo sa usmieval a mal pocit, že sa vznáša.

Večer pozvali susedov. Sedeli a smiali sa nad príbehom kvapkajúceho kohútika a netesniaceho odpadu. Elena vstáva a priniesla cyklistickú helmu so svetielkom. Posledný svedok nezručností domáceho pána. Rudo ju podaroval susedovi. Vraj, nech mu ju odloží, lebo jeden nikdy nevie. Sused sa zasmial a prilbu skryl hlboko… Hlboko… Naozaj. Povedal si, že je lepšie mať síce nešikovného, ale dobrého suseda.

Elena žmurkla na svoju susedku. Lebo vie, že niet nad dobrých susedov. Úver splatia pomerne rýchlo, ale dobré vzťahy, tie sú na nezaplatenie.

Zistite, na čo máte a príďte si po úverový certifikát do najbližšieho obchodného zastúpenia PSS alebo pre viac informácií navštívte webovú stránku Prvej stavebnej sporiteľne www.pss.sk/certifikát.

Či už plánujete výmenu okien, podlahy alebo dofinancovanie časti zo sumy nehnuteľnosti, úverový certifikát z Prvej stavebnej sporiteľne je skvelý prvý krok. S ním získate až tri mesiace na plánovanie rekonštrukcie alebo výber nového bývania. Zároveň získate informáciu, či na takúto zmenu máte k dispozícii dostatok finančných prostriedkov. S úverovým certifikátom od PSS sa môžete bez stresov venovať vašim plánom.

Úverový certifikát je vlastne informácia banky o tom, aký úver môžete získať, ako dlho ho budete splácať. Jednoducho budete vedieť, na čo máte. Prostredníctvom úveru si môžete zabezpečiť či už peniaze na rekonštrukciu bytu, alebo chýbajúcu časť finančných prostriedkov, ktoré potrebujete na kúpu domu alebo bytu.

PSS vystavý úverový certifikát na počkanie a bez skúmania podkladov k príjmu.

Požiadaním o vystavenie úverového certifikátu získate:

  • jasnú informáciu, aké sú vaše finančné možnosti,
  • dostatok času na prípravu plánov,
  • konkrétne podmienky úveru, na ktorý máte po splnení stanovených podmienok na poskytnutie úveru, nárok.
odkaz
PSS, PR, nepoužívať
chyba