Nie ste si vedomý dopravného priestupku? Pokutu platiť nemusíte

Čo robiť, ak vodič nesúhlasí s priestupkom a o udalosti neexistuje videozáznam alebo fotografie? Má výpoveď policajta vyššiu váhu?

30.09.2021 06:00
vodič, policajt, pokuta Foto:
Ilustračné foto.
debata (14)

V prípade, ak je vodič presvedčený o tom, že sa priestupku nedopustil, respektíve, ak si toho nie je vedomý, mal by odmietnuť zaplatenie blokovej pokuty a brániť svoje práva v priestupkovom konaní, kde bude povinnosťou policajného orgánu dokázať nepochybné a jednoznačné spáchanie priestupku. Teda tzv. uniesť dôkazné bremeno.

„K samotnej relevancii výpovede policajta v priestupkovom konaní je v prvom rade potrebné odmietnuť tvrdenie, že výpoveď príslušníka Policajného zboru má väčšiu dôkaznú silu ako výpoveď obvineného subjektu (v tomto prípade vodiča motorového vozidla). Je potrebné si uvedomiť, že slovenský právny poriadok nijak nezakotvuje hierarchiu a dôkaznú silu jednotlivých prameňov dôkazov. Z tohto dôvodu sú všetky dôkazy podľa zákona rovnocenné,“ vysvetľuje JUDr. Ján Azud, partner advokátskej kancelárie RUŽIČKA AND PARTNERS.

Výpoveď policajta

Policajti sú stelesnením určitej spoločenskej autority, no podľa zákona ich výpovede nemajú žiadne špeciálne postavenie medzi ostatnými dôkazmi, t. j. majú rovnakú silu ako výpoveď obvineného z priestupku.

Orgán verejnej moci pri rozhodovaní musí vždy vychádzať z faktov, ktoré sú jednoznačné a nesporné, a nielen na úrovni pravdepodobnosti. V situácii, keď v predmetnej veci existujú rozdielne verzie skutkového stavu, nemožno hovoriť o jeho objasnení bez pochybností len na základe výpovede policajta.

„Aj podľa platných rozsudkov poznáme argumentáciu, kedy skutočnosť, že svedok zastáva funkciu verejného činiteľa sám o sebe nevylučuje možnosť subjektivizácie svojej výpovede tak, aby sa zhodovala s jeho osobnou predstavou o priebehu skutkového deja a o motívoch obžalovaného subjektu, a to napriek tomu, že takýto názor nemusí korešpondovať s objektívnou realitou,“ dodáva JUDr. Ádám Sípos z advokátskej kancelárie RUŽIČKA AND PARTNERS.

Video
O právach polície aj vodičov pri cestnej kontrole s Katarínou Kasalovou z advokátskej kancelárie MPH - odvysielané 29. 1. 2021.

Dostatok dôkazov

Primárnou úlohou policajtov je zabezpečiť dostatok dôkazov, ktoré vyvrátia odlišné tvrdenia subjektu obvineného z priestupku. Navyše treba rešpektovať princíp prezumpcie neviny obvineného z priestupku podľa ustanovenia § 73 ods. 1 zákona o priestupkoch.

Obvinená osoba z priestupku zároveň nemá zákonnú povinnosť dokazovať nielen žiadnu skutočnosť svedčiacu v jej neprospech, ale ani v jej prospech, teda nemá povinnosť preukazovať ani svoju nevinu. Jednou zo základných povinností správnych orgánov je objasniť všetky právne relevantné skutočnosti bez ohľadu na to, v čí prospech svedčia.

Zdroj: RUŽAROVSKÝ, M., Cestná kontrola – podmienky a rozsah jej výkonu ( www.najpravo.sk/…h-jej-vykonu)

ČENTÍK, T., Ne)zastavenie na STOPke: Tvrdenie policajta vs. tvrdenie vodiča (www.ulpianus.sk/blog/8621)

14 debata chyba
Viac na túto tému: #nehoda #auto #policajt