Sporenie rieši budúcnosť detí

Myslíte na finančnú budúcnosť vašich detí? Zaslúžite si pochvalu. Rodičia, ktorí deťom sporia už od narodenia, sú spravidla dobre pripravení na výdavky spojené napríklad s kúpou nehnuteľnosti.

26.11.2021 00:00
PSS, PR, nepouzivat Foto:

Predtým ako začnete sporiť, si však treba ujasniť, čo chcete sporením dosiahnuť. Od zvoleného cieľa sa totiž odvíja suma, ktorú chcete našetriť, a to, koľko mesačne odložíte. Konečná suma, ktorú plánujete nasporiť deťom, závisí od vášho rodinného rozpočtu. Sporenia sa báť netreba ani v prípade, keď nezarábate veľa. Podľa odborníkov nejde ani tak o to, koľko zarábate, ale ako hospodárite s peniazmi. Stačí aj suma, ktorá priveľmi nezaťaží rodinný rozpočet, dôležitá je však pravidelnosť. Postupne za roky sporenia sa týmto spôsobom nazbiera celkom slušná suma. Samozrejme, platí, že čím viac budete pravidelne sporiť, tým viac na konci obdobia získate. Ak máte možnosť, odkladajte deťom pravidelne mesačne aj vyššiu sumu.

Ak teda uvažujete nad tým, ako deťom raz zabezpečiť vlastný domov, je dôležité sa na tento krok čo najskôr pripraviť a rátať s tým, že prostriedkom k vlastnému bývaniu sú vopred pravidelne nasporené financie. Ak je cieľom našetriť na vlastné bývanie, tak sa oplatí uvažovať nad stavebným sporením. Vytvoríte tak totiž veľmi jednoducho svojim deťom dostatočnú finančnú rezervu.

Prečo má sporenie výhody

„Stavebné sporenie je primárne určené na sporenie a financovanie bývania. Rodičia najčastejšie sporia deťom peniaze na obdobie, keď sa deti rozhodnú osamostatniť. Takto nasporené prostriedky môžu potom deti využiť na financovanie alebo dofinancovanie svojho budúceho bývania, modernizáciu toho súčasného či na ich prvú finančnú rezervu do budúcnosti,“ vysvetľuje produktový manažér Prvej stavebnej sporiteľne Martin Fuzák. V prípade, ak rodičia zmenia plány a tieto nasporené prostriedky budú potrebovať využiť oni, tak majú do dosiahnutia plnoletosti ich detí možnosť si zmluvu o stavebnom sporení bezplatne previesť na seba a nasporené prostriedky využiť na financovanie svojho bývania. Výhoda stavebného sporenia je v tom, že klient sa pri uzatvorení zmluvy o stavebnom sporení nezaväzuje, že musí pravidelne sporiť nejakú určenú sumu. Môže sporiť podľa svojich možností a výšky príjmu. ,,Treba si však uvedomiť, že ak rodič sporí dieťaťu na budúce bývanie, tak tomu by mala aj zodpovedať výška vkladov na sporenie. A keď klient bude sporiť napríklad len 20 eur mesačne, tak tomu bude zodpovedať aj výška nasporenej sumy po šiestich, desiatich alebo 18 rokoch sporenia,“ dodáva Fuzák.

Výhodou stavebného sporenia je určite aj jeho flexibilita. Dobu sporenia aj výšku vkladov si klient určí sám podľa svojich aktuálnych možností a výšky príjmu. Práve táto flexibilita pomáha predísť obave sporiteľa, že v určitom časovom období nezvládne platiť dohodnutú sumu. Ak by sa totiž v budúcnosti jeho finančná situácia zmenila, nemusí byť kvôli stavebnému sporeniu v strese – parametre si jednoducho upraví tak, ako to aktuálne potrebuje.

Sporte dlhodobo

Myslieť treba aj na to, že hypotékou nezaplatíte celé bývanie. Banky už úvery vo výške 100 percent hodnoty nehnuteľnosti pre prísnu legislatívu neposkytujú. Obdobie, keď banky poskytovali stopercentné hypotéky, je už dávno preč a kupujúci sú nútení rozmýšľať, z čoho vlastne vysnívaný byt alebo dom úplne zaplatia. Okrem toho aj samotné podmienky na poskytnutie hypotéky spĺňa výrazne menej ľudí ako v minulosti. A tí, ktorým sa to podarí, si zas musia uvedomiť, že hypotéka má úrokovú sadzbu fixovanú na isté obdobie, zväčša na 3 až 5 rokov, a jej výška je závislá aj od situácie na finančných trhoch. V súčasnosti sú úrokové sadzby pri hypotékach výhodné. Otázka ale je dokedy. Budú také aj v čase, keď budete riešiť vysnívané bývanie či už pre seba, alebo deti – o 10 či 20 rokov? Ak teda uvažujete o kúpe bytu či domu, približne 20 %, ideálne aspoň 30 % z ich hodnoty musíte mať vopred nasporených. A to pri súčasných cenách bytov a domov veľmi často nebýva zanedbateľná suma. Aj v tomto prípade teda platí, že kto šetrí, ten býva. Alebo ešte lepšie povedané – kto šetrí dlhšie, ten býva lepšie. Odpoveď na otázku, kedy začať šetriť, je preto veľmi jednoduchá – čím skôr.

Budúcnosť detí

Ak svojim deťom založíte stavebné sporenie ešte dnes a pravidelne im budete sporiť, do ich 18-tich rokov za vedenie účtu v PSS neplatíte. Viac sa dozviete na www.pss.sk alebo v najbližšom obchodnom zastúpení.

odkaz
pss, pr nepouzivat
PSS nepoužívať Čítajte viac KVÍZ: Viete ako šetriť na bývanie? + súťaž PSS, PR, nepouzivat Čítajte viac Dobré manželstvo a dobré vzťahy sú na nezaplatenie. Aj Rudo na to prišiel!
chyba