Obrábate pôdu v držbe a chcete sa stať jej vlastníkom?

Vydržaním možno nadobudnúť vlastnícke právo. Pokiaľ chcete získať do vlastníctva pozemok, ktorý obrábate, musíte splniť viacero podmienok.

17.12.2021 10:00
traktor, farmár, tablet, čítanie Foto:
Vydržanie vlastníckeho práva k nehnuteľnosti prebieha v štyroch etapách.
debata (4)

Vydržanie je jedným zo spôsobov nadobudnutia vlastníckeho práva pri splnení zákonom stanovených náležitostí. Podmienkou vydržania je napríklad nielen to, aby bol vydržateľ po celý čas užívania pozemku dobromyseľný, ale musí ho mať v držbe po dobu najmenej desať rokov. Navyše sa musí celý čas domnievať, že je skutočným oprávneným držiteľom pozemku a zaobchádzať s ním, akoby mu patril. Plynutie vydržacej doby sa nepreruší ani tým, ak sa pozemok stane dedičstvom Dobu, počas ktorej bol poručiteľ dobromyseľným držiteľom pozemku, si dedič môže započítať do celkovej vydržacej doby.

Pri rozhodovaní sa skúma sa, či držiteľ mohol, alebo nemohol mať pochybnosti o tom, že mu vec naozaj patrí. Vydržať pôdu alebo iný majetok sa vám môže podariť napríklad vtedy, ak sa nájdu dôkazy o tom, že v minulosti sa bývalí vlastníci dohodli o výmene pôdy a podobne. Výmenu potom nenahlásili do pozemkovej knihy, pretože to nebolo povinné. Každý prípad vydržania vlastníckeho práva býva však individuálny, vždy sa posudzujú všetky okolnosti a následne sa rozhodne.

Video
Ide o právo: S advokátkou Janou Alušíkovou (advokátska kancelária MPH) o vydržaní - odvysielané 11. 6. 2021.

V minulosti riešili vydržanie notári, ale právomoci prešli tento rok z notárov na advokátov a súdy. V praxi to znamená, že notárom sa definitívne odobralo právo vydávať osvedčenia o vydržaní vlastníctva. Hlavným dôvodom zmeny bolo podľa Ministerstva spravodlivosti SR opakované zneužitie tohto inštitútu na úkor ústavnej ochrany vlastníckeho práva. „Prijatá novela bráni tomu, aby k vydržaniu vlastníctva dochádzalo len jednostranným vyhlásením a vo veľmi krátkom čase. Celý proces bude síce náročnejší, ale transparentnejší,“ hovorí tajomník Realitnej únie SR Mojmír Plavec.

Jana Alušíková, Ide o právo Čítajte viac Aké sú pravidlá vydržania nehnuteľnosti?

Vydržanie vlastníckeho práva k nehnuteľnosti prebieha v štyroch etapách. Základom prvej etapy je advokátsky prieskum, v ktorom sa preveria všetky predpoklady vydržania, vrátane historicko-právnych súvislostí. Ak sú podmienky splnené, spracuje a podá sa na súd písomný návrh na začatie súdneho konania, do ktorého sa premietnu výsledky advokátskeho prieskumu. Ak súd návrh nezamietne, postupuje sa do druhej etapy.

Ak bol žiadateľ v prvej etape úspešný, súd vydá v druhej etape takzvané vyzývacie uznesenie, ktorým dotknuté osoby vyzve, aby uplatnili námietky. „Vyzývacie uznesenie súd zverejňuje v Obchodnom vestníku, doručuje sa obci a katastru na vyznačenie poznámky na liste vlastníctva,“ dodáva Plavec. V tretej etape súd prešetrí podané námietky a ak zistí, že podmienky na vydržanie nie sú splnené, návrh zamietne. V opačnom prípade potvrdí vydržanie vlastníckeho práva priamo v súdnom rozhodnutí.

Na záver celého procesu súd v rámci štvrtej etapy doručí rozhodnutie o potvrdení vydržania príslušnému katastru a ten vykoná bezplatný zápis nového vlastníka.

pole, pôda, predaj, dohoda Čítajte viac Vydržanie vlastníctva po novom. Ako prebieha a čo sa zmenilo?

Vydržanie je spôsob, akým získate do vlastníctva nehnuteľnosť

Vlastnícke právo: vydržanie je jedným zo spôsobov pôvodného nadobudnutia vlastníckeho práva. O pôvodnom nadobudnutí vlastníckeho práva možno hovoriť vtedy, ak vlastnícke právo nadobúdateľa nie je odvodené od vlastníckeho práva predchodcu (ako je to napríklad pri kúpnej zmluve)

Kto je vlastník: v prípade vydržania ide o spôsob nadobudnutia vlastníctva, pri ktorom sa z oprávneného držiteľa po uplynutí zákonom stanovenej doby stáva vlastník.

Čo možno vydržať: nadobudnúť vlastnícke právo vydržaním možno tak k hnuteľným, ako aj k nehnuteľným veciam, ale len po splnení podmienok ustanovených v Občianskom zákonníku. Vyhotovovanie osvedčení o vydržaní patrí do pôsobnosti notárov, ktorí postupujú v zmysle Notárskeho poriadku

spravodlivosť, súd, právnik Čítajte viac Ako prebieha vydržanie nehnuteľnosti

Predpoklady vydržania

Zákon ustanovuje predpoklady vydržania, ktoré musia byť splnené po celý čas vydržania. Medzi tieto predpoklady patria: spôsobilý subjekt, spôsobilý predmet držby, dobromyseľnosť vydržateľa, oprávnená držba po zákonom stanovenú dobu, uplynutie vydržacej doby.

Spôsobilým subjektom vydržania môžu byť všetky osoby, ktoré sú spôsobilé nadobúdať vlastnícke právo (fyzické osoby, právnické osoby, ale aj štát). Vydržaním možno nadobudnúť vec do podielového, ale aj bezpodielového spoluvlastníctva.

Z vydržania sú vylúčené veci, ktoré nemôžu byť predmetom vlastníckeho práva alebo ktoré môžu byť len vo vlastníctve štátu alebo zákonom určených osôb.

Možné je vydržať zásadne len vec, nikdy nie iba jej časť.

Za najzásadnejší predpoklad vydržania a súčasne za najväčší problém možno považovať podmienku oprávnenej držby. V zmysle ustálenej praxe sa za oprávnenú držbu považuje nakladanie s vecou ako so svojou vlastnou, ak je držiteľ so zreteľom na všetky okolnosti dobromyseľný v tom, že mu vec patrí; je teda objektívne presvedčený o svojom domnelom vlastníckom práve.

Všetky uvedené podmienky vydržania musia byť splnené nepretržite počas zákonom stanovenej doby, ktorá je v prípade hnuteľných vecí 3-ročná a v prípade nehnuteľností (a práv zodpovedajúcim vecnému bremenu) 10-ročná. Do tejto doby sa započítava aj doba, po ktorú mal vec v oprávnenej držbe právny predchodca.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vydržanie pôdy