Ako jedna mama synovo bývanie vyriešila

23.12.2021 00:00

"Všetky dospelé deti našich kamarátov, mojich kolegýň, aj známych v meste už majú vlastné domy, byty,“ nešťastne prehodila v kuchyni pani Eva smerom k manželovi a dverám synovej izby. Muž na ňu zachmúrene pozrel: "Áno, majú, ale náš účet nie je bezodný a nenájdeš na ňom toľko, aby sme mu mohli nový byt kúpiť… Ani on toľko nezarába, veď ešte študuje… A nové bývanie je drahé.“

Foto: SHUTTERSTOCK
PSS, PR, nepouzivat

Pani Eva si utrápene sadla a rozmýšľala nad tým, že spoločné bývanie s dospelým synom je čoraz náročnejšie. ,,Veď ho veľmi ľúbime, ale…“ povzdychla si. V duchu si premietala, čo všetko jej prekáža, a nebolo toho málo. ,,On má rád hudbu. Chápem, veď aj ja, ale my starneme, potrebujeme pokoj. Najmä v nedeľu poobede,“ povzdychla si, keď kráčala k synovej izbe s tým, aby trošku stíšil hudbu. ,,Nemusia nám opäť klopať a vyzváňať susedia,“ zvolala do dunenia bicích a škrekov nejakej megahviezdy.

Frajerka v kúpeľni

Trápila ju aj otázka súkromia. ,,On potrebuje súkromie a my tiež, “ začervenala sa pri spomienke na to, ako nedávno otvorila ráno dvere do kúpeľne a tam sa na ňu usmievala synova frajerka zabalená v osuške.

,,Keby aspoň ten poriadok dodržiaval. Aspoň trošku,“ posťažovala si v duchu, keď zbierala po byte synove veci a blížila sa s nimi k práčke. ,,To je naozaj také ťažké, dať ponožky do koša na bielizeň?“

Evu škrelo aj to, že všetky známe, kolegyne aj kamarátky sa chvália, aké byty a domy kupujú ich deti. ,,To všetky tak dobre zarábajú?“ kládla si otázku. ,,Alebo sú všetci na tom tak finančne dobre, že im tie byty, domy kúpili? My si to veru nemôžeme dovoliť, nehnuteľnosti sú drahé a ceny stále stúpajú.“

Rada kamarátky

Takáto smutná, nešťastná aj nahnevaná zavolala kamarátke Jane, ktorá sa jej len nedávno chválila dcériným novým bývaním. ,,Jani, ja som taká nešťastná, tvoja Lucia má nový byt, ale náš Marek asi nikdy z detskej izby neodíde. My nemáme toľko, aby sme mu byt zaplatili, prípadne doplatili k úveru na bývanie!“ posťažovala sa hneď na úvod telefonátu. ,,Ale, Evi, ty myslíš, že my sme takú hotovosť mali len tak? Nemám tiež čarovný prútik. Šetrili sme pre Lucku v Prvej stavebnej sporiteľni. Ty nemáš preňho založené sporenie?“ opýtala sa prekvapene Jana.

,,Sporenie veru nemáme,“ skleslo priznala pani Eva. ,,Nikdy nie je neskoro. Kým syn doštuduje, s múdrym sporením mu našetríš slušnú sumu, PSS má teraz produkt môj DOMOV, my takto šetríme pre mladšiu dcéru,“ poradila kamarátke pani Jana.

,,Financovanie nového bývania si treba dôkladne premyslieť už vopred. Spoliehať sa na pomoc príbuzných či iné okolnosti, ktoré vám pomôžu ho zaplatiť, sa nevypláca. Banky sprísňujú podmienky, nepožičajú každému, zvyšnú sumu do úveru musíš mať alebo nasporiť. Nás zachránilo pravidelné sporenie,“ vysvetľovala ďalej Jana.

Sporenie pre syna je aj na kuchyňu

Eva poďakovala, rozlúčila sa a naťukala si stránku PSS. A naozaj spomínaný produkt našla a veru s dobrými podmienkami. ,,Plánujete v budúcnosti kúpu nového bývania alebo rekonštrukciu toho aktuálneho? S financovaním vašich zámerov vám radi pomôžeme. Produkt môjDOMOV vám prináša výhodnú kombináciu pravidelného sporenia a stavebného úveru. Začnite pravidelne sporiť už teraz a my vám garantujeme úrokovú sadzbu stavebného úveru 1,8 % p.a. počas celej doby splácania stavebného úveru,“ čítala manželovi. Ten súhlasne prikyvoval, garantovaná úroková sadzba stavebného úveru 1,8 % sa mu páčila, rovnako aj možnosť získať štátnu prémiu vo výške 2,5 % zo sumy z ročných vkladov, a to až do výšky 70 eur.

,,Ak sa vaša situácia zmení, môžete tomu prispôsobiť aj podmienky sporenia, napríklad si môžete podľa potreby zvyšovať alebo znižovať cieľovú sumu,“ čítala ďalej pani Eva. ,,Ak je to takto, hneď v pondelok volám do PSS a začíname šetriť,“ oznámila Eva manželovi. ,,Sporenie môžeme využiť nielen pre syna, ale aj pre seba,“ dodal manžel, ktorý už mal tiež otvorenú webovú stránku PSS. ,,Môžeme Marekovi uľahčiť financovanie prvého vlastného bývania, ale možno by vyšlo aj na tvoju vysnívanú kuchyňu,“ žmurkol nadšene na ženu.

V pondelok ráno veru pani Eva zavolala do PSS. Tam si dohodla stretnutie, na ktorom spoločne nastavili podmienky zmluvy. Šťastná mama má teraz nastavený trvalý príkaz a vždy, keď odídu peniaze z účtu, sa usmeje, lebo vidí, ako syna posúva k vlastnému bytu a možno sa aj trochu teší na to, ako nebude po byte zbierať jeho ponožky.

Komu je určený produkt môjDOMOV

  • pre tých, ktorí chcú deťom uľahčiť vstup do života a postaviť ich na vlastné nohy tým, že im vytvoria dostatočný finančný základ na kúpu ich vlastného bývania v budúcnosti
  • pre všetkých, ktorí sa nespoliehajú na náhody a svoje bývanie si dopredu plánujú
  • pre tých, ktorým chýbajú potrebné finančné prostriedky na komplexné financovanie vášho nového bývania
  • pre tých, ktorí plánujú rekonštrukciu kúpeľne či kuchyne. Ale napríklad aj nadstavbu či prístavbu svojho domu alebo ekologickú modernizáciu domu.

Podrobnejšie informácie o produkte môjDOMOV

  • minimálna cieľová suma vo výške 5 000 eur
  • maximálna cieľová suma vo výške 170 000 eur
  • minimálne obdobie sporenia do pridelenia cieľovej sumy – 2 roky
  • úročenie nasporených finančných prostriedkov 0,10 % p. a.
  • úroková sadzba stavebného úveru 1,8 % p. a. pri pravidelnom sporení
  • úroková sadzba stavebného úveru 1,9 % p. a. pre všetkých Viac informácií na www.pss.sk. Po vyplnení a odoslaní jednoduchého formulára vás bude kontaktovať obchodný zástupca PSS do 2 pracovných dní.
odkaz
PSS baner, PR, nepouzivat
chyba