Daň z nehnuteľnosti: Kto musí podať daňové priznanie?

Za aké nehnuteľnosti treba zaplatiť daň? Dokedy a komu sa podáva daňové priznanie? Platíte aj za nebytové priestory a pozemky?

21.01.2022 10:00
hypotéka, stavebné, sporenie, nehnuteľnosť Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pre vlastníkov nehnuteľností je dôležitý dátum 31. január. Dovtedy treba podať daňové priznanie k dani z nehnuteľností na rok 2022. Výšku dane si nepočítate sami, na základe údajov z daňového priznania vám správca dane vypočíta výšku dane z nehnuteľností, jej výšku si ale možno zistiť vo všeobecne záväznom nariadení vydanom obcou alebo mestom, ktoré je správcom dane.

Koho sa daň netýka

Daň sa ale netýka len vlastníkov, povinná je ju zaplatiť každá fyzická alebo právnická osoba, ktorá je alebo bola vlastníkom, správcom, nájomcom alebo užívateľom nehnuteľnosti, ktorá je predmetom dane, avšak len v období od 2. 1. 2021 do 1. 1. 2022.

Video
Ide o peniaze: Všetko o dani z nehnuteľnosti s daňovou poradkyňou Alicou Orda - Oravcovou. Odvysielané 12. 1. 2022.

Daň z nehnuteľnosti upravuje zákon o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady a týka sa pozemkov, stavieb, bytov a nebytových priestorov. Zdaňovacím obdobím pri dani z nehnuteľnosti je kalendárny rok. Daň sa ale platí v aktuálnom roku, nie spätne. Znamená to, že daň z nehnuteľnosti, ktorú zaplatíte v tomto roku, sa vzťahuje na rok 2022, nie na rok minulý.

Daň z nehnuteľností je miestnou daňou, správcom dane je teda obec alebo mesto. "Daň platíte v mieste, kde sa nehnuteľnosť nachádza, nie v mieste, kde máte trvalý pobyt. Ak bývate napríklad v Bratislave, a vlastníte dom v Senci, daň platíte v Senci,“ upozorňuje právnička Petra Kováčová.

žena, dane, kalkulačka Čítajte viac Dane a odvody v roku 2022: Nezabudnite na dôležité dátumy

Priznanie sa nepodáva opakovane

Priznanie k dani z nehnuteľností nemusíte podávať každý rok. Povinnosť vám vzniká len pri prvom vzniku daňovej povinnosti. Urobiť tak musíte teda len vtedy, ak ste sa stali vlastníkom, nájomcom, správcom alebo užívateľom nehnuteľnosti v období od 2. januára minulého roka do 1. januára tohto roka. Okrem toho v určených prípadoch podáva daňovník takzvané čiastkové priznanie k dani z nehnuteľností na rok 2022. Urobiť tak je povinný, ak sa stal vlastníkom, správcom, nájomcom alebo užívateľom ďalšej nehnuteľnosti, ak sa zmenil druh alebo výmera pozemku alebo účel využitia stavby, bytu alebo nebytového priestoru, prípadne ak zaniklo vlastníctvo, nájom, správa alebo užívanie nehnuteľnosti. Ak sa tak stalo v období od 1. januára 2021 do 1. januára 2022, tak daňovníkovi zanikla daňová povinnosť k 31. decembra 2021.

V niektorých prípadoch daň platiť nemusíte. Obec alebo mesto môžu podľa Kováčovej odpustiť daň z nehnuteľností alebo znížiť výšku dane. Robia tak zvyčajne pri dôchodcoch alebo zdravotne postihnutých osobách.

V prípade, že sú byty alebo nebytové priestory v spoluvlastníctve viacerých daňovníkov, daň z bytu je povinný zaplatiť každý spoluvlastník, a to podľa výšky svojho spoluvlastníckeho podielu. Spoluvlastníci sa však môžu dohodnúť, že ich na účely dane z bytov bude zastupovať jeden z nich. V takomto prípade ostatní spoluvlastníci ručia za daň do výšky svojho podielu na dani.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #daňové priznanie #daň z nehnuteľnosti