Opatrovateľ ako nedostatkový tovar. Koľko peňazí môžete dostať?

Keď človek vážne ochorie alebo mu život zmení úraz a nezvláda sa o seba sám postarať, pomoc často prichádza od najbližších. Opatrovanie člena rodiny je však náročné. Nie iba zo psychického, ale aj z finančného hľadiska. Štát v tomto prípade podáva pomocnú ruku v podobe peňažného príspevku na opatrovanie príbuzného. Žiadať o opatrovateľku podľa zákona môžete aj obec.

03.02.2022 08:00
opatrovanie opatrovateľka Foto:
Opatrovateľská služba je sociálna služba poskytovaná osobe, ktorá je odkázaná na dohľad alebo pomoc inej osoby.
debata (1)

Ak rodina potrebuje opatrovateľku, požiadať o ňu môže obec. A to môže byť problém. Opatrovateľov je zúfalo málo. A tak sa stáva, že aj keď žiadatelia splnia všetky podmienky, neznamená to, že sa k službe dostanú. „Zlé pracovné podmienky a nízke platy nútia naše opatrovateľky pracovať v zahraničí. Je to škoda, že naše ženy sa starajú o seniorov v iných krajinách, zatiaľ čo by sme ich tak veľmi potrebovali doma,“ uviedla pred časom predsedníčka OZ Komora opatrovateliek Slovenska Dana Grafiková.

Na nedostatok opatrovateľov upozorňuje aj predsedníčka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb Anna Ghannamová: „Až 24-tisíc Slovákov a Sloveniek opatruje rakúskych, a nie slovenských, seniorov a ďalšie stovky v ďalších krajinách. Dôvod, pre ktorý najmä na západnom Slovensku nemáme koho postaviť na služby a päť rokov nespĺňame zákonom stanovené personálne štandardy, lebo už takmer nikto z mladých ľudí v našej krajine nechce túto ťažkú prácu robiť za takú nízku mzdu.“

Opatrovateľská služba je sociálna služba poskytovaná osobe, ktorá je odkázaná na dohľad alebo pomoc inej osoby. Stupeň odkázanosti sa určuje na základe posudku, pričom žiadateľ o sociálnu službu je zaradený do jedného zo šiestich stupňov odkázanosti. Aby mal nárok na opatrovateľskú službu, musí dosiahnuť minimálne II. stupeň.

Ak je teda váš príbuzný odkázaný na opatrovateľskú službu, treba o ňu písomne požiadať obec alebo úrad mestskej časti podľa miesta bydliska. Obec vykonáva zdravotnú a sociálnu posudkovú činnosť a jej výsledkom je rozhodnutie o odkázanosti, respektíve neodkázanosti na opatrovateľskú službu. Ide o obligatórnu sociálnu službu, ktorú je obec povinná klientovi poskytnúť alebo zabezpečiť, ak je na ňu odkázaný. Zákon pritom ochraňuje klientov s nízkymi príjmami pred úhradou neprimeranou ich príjmu a majetku a pokiaľ klient nemá dostatočný príjem, neplatí žiadnu úhradu alebo platí len časť nákladov. Po zaplatení úhrady musí totiž jej prijímateľovi zostať minimálne 1,65-násobok sumy životného minima, teda minimálne 359,79 eura.

Opatrovateľom však môže byť aj príbuzný. Môže požiadať o peňažný príspevok na opatrovanie, ak chce opatrovať príbuzného. Príspevok však dostane iba vtedy, ak osoba, ktorá potrebuje opatrovanie, nemá priznanú opatrovateľskú službu. Žiadosť sa v tomto prípade podáva na úrade práce. Príspevky sa vyplácajú podľa toho, či je príbuzný, ktorý opatruje svojho príbuzného, v produktívnom veku, alebo poberá niektorý druh dôchodku. Ak je v produktívnom veku, príspevok je v sume 508,44 eura, ak je penzista, dostane polovicu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #opatrovateľské služby #príbuzný ako opatrovateľ