Aký trest hrozí vinníkovi dopravnej nehody?

Až na tri roky väzenia môžu odsúdiť toho, kto z nedbanlivosti spôsobil pri dopravnej nehode smrť inej osobe. Vylúčený nie je ani vyšší trest.

04.02.2022 08:00
manželia, poradňa, právnička, papiere, rozhovor Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Pri porušení pravidiel cestnej premávky a dopravných nehodách môže byť vinník potrestaný podľa zákona o priestupkoch alebo podľa Trestného zákona. Záleží na tom, akú udalosť vodič spôsobil.

Zákon o priestupkoch

150 až 800 eur

Za porušenie pravidiel cestnej premávky, v ktorých dôsledku vznikne dopravná nehoda, pri ktorej sa inému ublíži na zdraví alebo sa inému spôsobí škoda na majetku možno uložiť pokutu minimálne 150 eur a maximálne 800 eur a zákaz činnosti do troch rokov.

650 eur

Niektoré priestupky – dopravné nehody, ktoré vykazujú nižšiu nebezpečnosť pre spoločnosť, môžu byť riešené v blokovom konaní, kde možno uložiť pokutu do 650 eur. V takom prípade je vec dopravnej nehody vybavená po úseku zistenia jej príčin a zavinenia, jej kvalifikácie a uloženia sankcie. Vec náhrady škody spôsobenej dopravnou nehodou nie je v prípade blokového konania v kompetencii Policajného zboru. Náhrada vzniknutej škody je vecou dohody účastníkov dopravnej nehody, prípadne zmluvnej poisťovne.

200 až 1 330 eur

Tomu, kto ako vodič vozidla, ktorý sa zúčastnil na dopravnej nehode, bezodkladne nezastavil vozidlo, nezdržal sa požitia alkoholu alebo inej návykovej látky po nehode v čase, keď by to bolo na ujmu zistenia, či pred jazdou alebo počas jazdy požil alkohol alebo inú návykovú látku, alebo nezotrval na mieste dopravnej nehody až do príchodu policajta alebo sa na toto miesto bezodkladne nevrátil po poskytnutí alebo privolaní pomoci, alebo po ohlásení dopravnej nehody, môže byť uložená

- ak ide o dopravnú nehodu pokuta minimálne 300 eur až do 1 300 eur a sankcia zákazu činnosti viesť motorové vozidlá v minimálnom trvaní jeden rok a maximálne do piatich rokov alebo

- ak ide o škodovú udalosť, ktorý sa považuje za dopravnú nehodu pokuta minimálne 200 eur až do 1 000 eur a sankcia zákazu činnosti viesť motorové vozidlá až do piatich rokov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuta #dopravná nehoda #dopravný priestupok #škodová udalosť