Pokračovanie článku: Opatrovanie nie je ošetrovanie. Aký je medzi nimi rozdiel?

Ako sa zisťuje príjem

  • Poskytovanie peňažných príspevkov na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia (ŤZP) závisí aj od výšky príjmu a majetku osoby s hendikepom.
  • Pri zisťovaní výšky príjmu osoby so zdravotným postihnutím sa započítavajú, okrem jej príjmu, aj príjmy spoločne posudzovaných osôb, ktorými sú napríklad manžel alebo manželka osoby s hendikepom, rodičia, ktorí žijú s touto osobou v spoločnej domácnosti, ak je osoba s ŤZP nezaopatrené dieťa.
  • Príjem osoby s ŤZP, ktorý sa zisťuje na účely peňažných príspevkov, sa potom určí tak, že súčet všetkých príjmov osôb posudzovaných spoločne sa vydelí počtom týchto osôb (teda osoba s ŤZP a ostatné spoločne posudzované osoby).

Príklad: Osoba s ŤZP žije iba s manželom. Jej priemerný mesačný príjem je 777 eur, priemerný mesačný príjem jej manžela je 333 eur. Príjem osoby s ŤZP, ktorý sa zisťuje na účely peňažných príspevkov, je (333 + 777) / 2 = 555 eur mesačne.

Príjem sa zisťuje ako priemerný mesačný príjem za rok, ktorý predchádza roku, v ktorom fyzická osoba požiadala o príspevok na kompenzáciu. Takto zistený príjem sa prehodnocuje raz za rok pri opakovaných peňažných príspevkoch.

Pri určitej výške príjmu fyzickej osoby s ŤZP sa peňažné príspevky na kompenzáciu neposkytnú vôbec alebo sa poskytnú v nižšej sume.

Človek, ktorý žiada o peňažný príspevok na kompenzáciu, okrem osoby, ktorá žiada o peňažný príspevok na opatrovanie, a osoba, na ktorej opatrovanie sa príspevok žiada, vyhlasuje na osobitnom tlačive, či hodnota majetku, ktorý vlastní, je vyššia ako 39 833 eur. Peňažný príspevok na kompenzáciu sa neposkytne, ak je hodnota majetku vyššia ako 39 833 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ľudia #ošetrovanie #ošetrovateľ