Omikron, karanténa a pandemická óčéerka pre rodičov

Šíriaca sa vlna koronavírusu omikron zvyšuje počty detí v karanténe alebo izolácii. Rodičia a ostatní poistenci majú po splnení zákonných podmienok naďalej nárok na dávku pandemické ošetrovné (OČR). Pravidlá nároku na dávku ani postup žiadosti sa nemenia.

09.02.2022 11:08
teplota, choré dieťa, zúfalá matka, chrípka Foto:
Vyčkajte 24-48 hodín, kým pobežíte s dieťaťom k lekárovi.
debata

1. Kontaktujte lekára

Pri pozitívnom antigénovom či PCR teste dieťaťa, resp. ak je úzkym kontaktom pozitívneho kontaktuje rodič na diaľku lekára/pediatra. Práve lekár v súlade s pravidlami Úradu verejného zdravotníctva potvrdzuje karanténu alebo izoláciu dieťaťa. Ak o karanténe či izolácii rozhodne, tlačivo o ošetrovnom posiela do Sociálnej poisťovne.

„Rodič tlačivo potvrdené lekárom doručuje Sociálnej poisťovni iba vtedy, ak potvrdenie o karanténe/i­zolácii vybavuje osobne. V takomto prípade musí rodičovi-zamestnancovi tlačivo potvrdiť aj jeho zamestnávateľ,“ upozorňuje Jana Hrabková z komunikačného odboru Sociálnej poisťovne.

2. Požiadajte si o dávku – využite elektronické formuláre

O dávku je potrebné požiadať prostredníctvom elektronického formulára Žiadosť o pandemické ošetrovné. „Tento formulár poistenci posielajú iba vtedy, ak o dávku od 20. 3. 2020 ešte nikdy nežiadali. Ak ju už v minulosti poberali, stačí na konci kalendárneho mesiaca poslať vyplnený elektronický formulár Čestné vyhlásenie k pandemickej OČR. Ak poistenec o dávku žiada prvýkrát, zasiela oba formuláre – najskôr Žiadosť a na konci mesiaca Čestné vyhlásenie,“ vysvetľuje Hrabková.

Kto má nárok na pandemické OČR pri karanténe/izolácii

Nárok na pandemické OČR pri karanténe alebo izolácii majú poistenci starajúci sa o deti do 11 rokov veku (resp. do 18 rokov veku, ak sú zdravotne ťažko postihnuté), a to v prípade, ak sú ich materské školy, školy/triedy či zariadenia sociálnych služieb uzavreté na základe rozhodnutia hygienika, zriaďovateľa či riaditeľa alebo ak im lekár potvrdí potrebu karantény/izolácie na príslušnom tlačive. V januári 2022 Sociálna poisťovňa vyplatila 30 160 dávok pandemické ošetrovné v priemernej výške takmer 143 eur.

Viac informácií tu: Ako požiadať o pandemické ošetrovné

Pandemické ošetrovné

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #pandémia #óčeerka #koronavírus #pandemická óčeerka