Zmeny na katastri: Ako pomôžu ľuďom

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR utlmí a postupne úplne odstaví prevádzku doterajšieho katastrálneho portálu www.katasterportal.sk. Úplne prestane fungovať na konci apríla tohto roka.

28.02.2022 10:00
muž, pracujúci penzisti, notebook, senior,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nahradí ho totiž novší systém – portál elektronických služieb katastra nehnuteľností (ESKN). Informoval o tom predseda úradu Ján Mrva.

"Portál elektronických služieb katastra nehnuteľností, ktorý nahrádza starší katastrálny portál, vznikol v rámci OPIS projektu Elektronické služby katastra nehnuteľností. Oproti svojmu predchodcovi obsahuje nové funkčnosti – služby elektronických podaní, sledovanie zmien údajov, aplikačné programové rozhrania elektronických služieb pre iné informačné systémy, špecializované služby pre geodetov – a spĺňa štandardy požadované pre informačné technológie vo verejnej správe a podmienky kybernetickej a informačnej bezpečnosti,” uviedol úrad.

Portál elektronických služieb katastra nehnuteľností je postupne uvádzaný do prevádzky už od roku 2015. Posledné funkcionality začali fungovať začiatkom tohto roka. Od 1. januára na novom portáli pribudol rozšírený prístup k údajom katastra nehnuteľností a služba kópie z katastrálnej mapy. Vo februári pribudne služba oznámenia o návrhu na vklad a v máji začne fungovať vyhľadávanie nezistených vlastníkov.

Geodetický a kartografický ústav Bratislava sprístupnil 22. decembra nový Geoportál. Geoportál podľa Mrvu prešiel komplexným prepracovaním grafickej časti s cieľom zlepšiť prehľadnosť a prístupnosť informácií z rezortu geodézie, kartografie a katastra SR a tiež aj orientáciu na portáli. Upozornil, že súčasťou Geoportálu je aj jeden z najobľúbenejších systémov používaný občanmi a firmami v SR, a to mapový klient ZBGIS. Nový Geoportál podľa Mrvu umožňuje plnohodnotné prehliadanie aj na mobilných zariadeniach (mobil, tablet). Takisto bolo zlepšené vyhľadávanie na portáli. Nový Geoportál je optimalizovaný a prispôsobený aj pre zrakovo znevýhodnených používateľov. Mrva dodal, že sa odstránili viaceré nedostatky. Webové stránky boli upravené v zmysle zákona o informačných technológiách vo verejnej správe, ako aj vyhlášky Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu o štandardoch pre informačné technológie verejnej správy.

debata chyba