Ktoré údaje a ich zmenu treba nahlásiť aby ste neprišli o dávky?

Ako poberatelia dávok zo sociálneho poistenia máte povinnosti, ktoré musíte Sociálnej povinnosti ohlásiť. Ktoré to sú? Prinášame vám prehľad tých najdôležitejších.

25.02.2022 08:00
dokument úrady cotrebanahlasit Foto:
Pozor, aby ste sa nestali dlžníkom Sociálnej poisťovne pri zrušení živnosti.
debata

Vo všeobecnosti platí, že poistenci a poberatelia dávky zo systému sociálneho poistenia (napr. nemocenskej či dôchodkovej dávky) majú voči Sociálnej poisťovni povinnosť:

  • preukázať skutočnosti rozhodujúce na vznik, trvanie, prerušenie a na zánik sociálneho poistenia,
  • zúčastniť sa na kontrole posudzovania spôsobilosti na prácu počas trvania dočasnej pracovnej neschopnosti,
  • zúčastniť sa na posudzovaní poklesu schopnosti pracovať na účely poskytovania dôchodkových dávok a poklesu pracovnej schopnosti na účely poskytovania úrazových dávok,
  • zúčastniť sa na posudzovaní predpokladov na opätovné zaradenie do pracovného procesu na účely pracovnej rehabilitácie a rekvalifikácie,
  • dodržiavať liečebný režim určený ošetrujúcim lekárom počas trvania dočasnej pracovnej neschopnosti,
  • zdržiavať sa počas dočasnej pracovnej neschopnosti na adrese uvedenej v žiadosti o priznanie nemocenského,
  • oznámiť Sociálnej poisťovni ukončenie dočasnej pracovnej neschopnosti do troch dní odo dňa skončenia dočasnej pracovnej neschopnosti, ak dočasná pracovná neschopnosť trvala viac ako desať dní.

Konkrétne situácie a možné nepríjemnosti

Zrušenie živnosti – pozor, aby ste sa nestali dlžníkom Sociálnej poisťovne

Pán František si zrušil živnostenské oprávnenie. Povinné poistenie samostatne zárobkovo činnej osoby (SZČO) mu však nezaniká, pretože okrem živnostenského listu má ešte ďalšie oprávnenie: oprávnenie na vykonávanie činnosti samostatne hospodáriaci roľník (SHR). To nezrušil, pričom ani činnosť SHR už nevykonáva. Aby mu zanikla povinnosť platiť poistné, je potrebné, aby požiadal príslušný obecný úrad (obec), ktorý mu oprávnenie na výkon činnosti SHR vydal, o zrušenie tohto oprávnenia, keďže činnosť SHR nevykonáva a ani nebude vykonávať.

Čo urobil nesprávne? Ak SZČO má okrem napríklad živnosti ďalšie takéto oprávnenie a nezruší ho, povinné poistenie SZČO voči Sociálnej poisťovni tejto osobe nezanikne, aj keď už reálne činnosť nevykonáva. Až keď obec Sociálnej poisťovni oznámi zánik oprávnenia na výkon činnosti SHR pána Františka, Sociálna poisťovňa mu oznámi zánik povinného sociálneho poistenia SZČO.

Odovzdajte preukaz o trvaní dočasnej PN, tzv. lístok na peniaze – pozor, hrozí vám oneskorené vyplatenie nemocenského

Pán Karol je zamestnanec a ochorel. Péenka mu trvala až do ďalšieho mesiaca, preto mu lekár ku koncu mesiaca vystavil Preukaz o trvaní dočasnej pracovnej neschopnosti, tzv. lístok na peniaze. Karol odovzdal lístok na peniaze zamestnávateľovi. Peniaze však neprišli, preto sa pán informoval v Sociálnej poisťovni na dôvod a na to, či postupoval správne, keď odovzdal lístok na peniaze zamestnávateľovi. Dozvedel sa však, že postupoval nesprávne. K zastaveniu péenky prišlo práve preto, že neodovzdal lístok na peniaze priamo do príslušnej pobočky, ale zamestnávateľovi, ktorý nie je povinný lístok na peniaze odovzdať do Sociálnej poisťovne.

Oznamovacie povinnosti voči Sociálnej poisťovni možno rozdeliť podľa toho, v akej životnej situácii sa nachádzate:

  • pri platení poistného
  • pri poberaní dôchodku
  • pri poberaní dávok – nemocenské dávky, úrazové dávky, dávka v nezamestnanosti a pod.
  • pri péenke a invalidite

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dávky #dôchodky #materské #nemocenské #tehotenské