Pokračovanie článku: Ktoré údaje a ich zmenu treba nahlásiť aby ste neprišli o dávky?

Pri platení poistného

SZČO bez oprávnenia – ukončenie činnosti

Ak povinne poistená SZČO bez oprávnenia (to znamená SZČO, ktorá pracuje bez oprávnenia, napr. autori, umelci) ukončí vykonávanie tejto samostatnej zárobkovej činnosti, je potrebné predložiť o tom pobočke Sociálnej poisťovne čestné vyhlásenie. Na základe tohto čestného vyhlásenia jej zaniká povinnosť platiť poistné odo dňa doručenia tohto vyhlásenia Sociálnej poisťovni. Spätné ukončenie činnosti nie je možné.

SZČO s oprávnením – ukončenie činnosti

SZČO, ktoré sú držiteľmi oprávnenia na vykonávanie samostatnej zárobkovej činnosti, že ak toto oprávnenie už nepotrebujú, pretože činnosť nevykonávajú, aby okrem zrušenia živnosti na živnostenskom úrade zrušili aj toto oprávnenie v inštitúcii, ktorá ho vydala. Zrušenie tohto oprávnenia je povinná Sociálnej poisťovni oznámiť príslušná inštitúcia, ktorá oprávnenie vydala. Takýmito inštitúciami sú napr.: Slovenská lekárska komora, Slovenská komora zubných lekárov, Komora veterinárnych lekárov SR, Slovenská advokátska komora, Slovenská komora daňových poradcov, Národná banka Slovenska, Slovenská komora stavebných inžinierov a rôzne ministerstvá a iné úrady verejnej správy (živnostenský úrad, obecný úrad a pod.). Ak takéto oprávnenie SZČO nezruší, môže jej v prípade dosiahnutia zákonom ustanovenej hranice príjmov z podnikania za predchádzajúci kalendárny rok vzniknúť povinné poistenie a povinnosť platiť poistné, aj keď reálne činnosť už nevykonáva. Pre Sociálnu poisťovňu je podľa zákona rozhodujúce, že na základe oprávnenia môže činnosť vykonávať, a nie, či ju aj skutočne vykonáva.

SZČO – prerušenie činnosti

Živnostníci a ostatné SZČO sú povinní pobočke Sociálnej poisťovne oznámiť prerušenie povinného poistenia na tlačive Registračný list FO do ôsmich kalendárnych dní od prerušenia v týchto situáciách:

  • od 15. dňa potreby osobného a celodenného ošetrovania fyzickej osoby,
  • v období, v ktorom má nárok na rodičovský príspevok z úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, ak podľa svojho vyhlásenia nevykonáva činnosť povinne poistenej SZČO,
  • odo dňa nasledujúceho po uplynutí 52 týždňov trvania dočasnej péenky až do jej skončenia,
  • počas trvania dobrovoľnej vojenskej prípravy, ak v tomto období podľa svojho vyhlásenia nevykonáva činnosť povinne poistenej SZČO,
  • od 91. dňa osobného a celodenného ošetrovania fyzickej osoby, ktorá vyžaduje ošetrovanie inou osobou z dôvodu potreby poskytovania osobnej starostlivosti v prirodzenom prostredí osoby do skončenia tohto ošetrovania,
  • odo dňa nasledujúceho po uplynutí predĺženého podporného obdobia.

V období, v ktorom má SZČO pozastavené prevádzkovanie živnosti, pozastavený výkon činnosti alebo pozastavenú činnosť je povinná oznámiť pobočke Sociálnej poisťovne prerušenie povinného poistenia do 30 dní od prerušenia.

Ak SZČO Sociálnej poisťovni neoznámi prerušenie povinného poistenia, Sociálna poisťovňa ju eviduje ako osobu povinnú platiť poistné, a tak sa vlastným zavinením môže dostať do zoznamu dlžníkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dávky #dôchodky #materské #nemocenské #tehotenské