Pokračovanie článku: Ktoré údaje a ich zmenu treba nahlásiť aby ste neprišli o dávky?

Pri poberaní dôchodku

Sirota – je v jej záujme, aby čo najskôr oznámila ukončenie alebo prerušenie štúdia. Inak sa môže stať, že jej Sociálna poisťovňa navyše vyplatí sirotský dôchodok a bude ho musieť vrátiť.

Vdovy a vdovci – musia v lehote do ôsmich kalendárnych dní oznámiť uzavretie manželstva, ak bola výplata dôchodku podmienená starostlivosťou o nezaopatrené dieťa, oznámiť včas ukončenie alebo prerušenie štúdia tohto dieťaťa. Ak uvedené zmeny nenahlásia, musia neprávom vyplatený vdovský/vdovecký dôchodok vrátiť.

Príjemca akéhokoľvek druhu dôchodku – musí v lehote do ôsmich kalendárnych dní nahlásiť zmenu adresy na doručovanie zásielok a dôchodkovej dávky, čísla účtu, na ktorý sa dôchodok poukazuje, zmenu mena a priezviska.

Zamestnanec, resp. SZČO, ktorý poberá predčasný dôchodok alebo pracuje v zahraničí – musí v lehote do ôsmich dní oznámiť výkon zárobkovej činnosti v zahraničí. Ak zmenu neohlási, musí vrátiť neprávom vyplatené sumy dôchodku.

Poberateľ dôchodku zo zahraničia – musí nahlásiť výšku dôchodku vyplácaného zo zahraničia na účely: trinásteho dôchodku – povinnosť oznámiť sumu dôchodku zo zahraničia do 30. septembra, ak došlo k zmene, zvýšenia starobného dôchodku na sumu minimálneho dôchodku – povinnosť oznámiť sumu dôchodku zo zahraničia do ôsmich kalendárnych dní od priznania alebo zmeny jeho sumy. Ak zmenu neohlásia, musia vrátiť neprávom vyplatené sumy dôchodku resp. trinásteho dôchodku.

Poberateľ dôchodku, ktorý má bydlisko v zahraničí a poberá aj dôchodok zo Sociálnej poisťovne – ten, ktorý má bydlisko v Európskej únii, musí Sociálnej poisťovni doručiť raz ročne (do 31. januára) tzv. doklad o žití. Dôchodca s bydliskom mimo únie tak musí urobiť raz štvrťročne (vždy do 15. apríla, 15. júla, 15. októbra a 15. januára v danom roku).

Dôchodcovia žijúci v Českej republike, ktorí dostávajú dôchodok zo Sociálnej poisťovne, už od januára nemusia každoročne predkladať potvrdenie o žití. Údaje o poberateľoch dôchodkových dávok si Sociálna poisťovňa elektronicky vymieňa s Českou správou sociálneho zabezpečenia. Seniori tak ušetria čas pri overovaní podpisu na potvrdení a zasielaní potvrdenia. Postup sa uľahčí aj dôchodcom, ktorí dostávajú dôchodok z Českej republiky na účet a majú bydlisko na Slovensku. Tí budú potvrdenie o žití predkladať Českej správe sociálneho zabezpečenia podľa českej legislatívy už len raz ročne. Doteraz tak robili každý štvrťrok alebo vždy pri žiadosti o výplatu dávky.

Ak doklad o žití nepredložia, zastaví sa im výplata dôchodku až do predloženia tohto dokladu.

Príjemca akéhokoľvek druhu dôchodku – musí oznámiť zmenu adresy bydliska, pričom platí, že bydlisko nerovná sa trvalý pobyt. Bydlisko je adresa, na ktorej príjemca dôchodku býva s úmyslom zdržiavať sa tam trvale. (Bydlisko je miesto, kde sa osoba väčšinou zdržiava, kde má rodinu, majetok, centrum svojich životných záujmov. Nemusí byť totožné s trvalým pobytom.)

Ak neohlási zmenu v lehote do ôsmich kalendárnych dní, Sociálna poisťovňa mu nevie doručiť výzvu na preukázanie rozhodujúcich skutočností alebo vlastný dôchodok, čím sa predĺži konanie o dôchodku alebo sa zastaví výplata dôchodku. Sociálna poisťovňa mu nevie doručovať ani ďalšie písomnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dávky #dôchodky #materské #nemocenské #tehotenské