Pokračovanie článku: Ktoré údaje a ich zmenu treba nahlásiť aby ste neprišli o dávky?

Pri poberaní dávok – nemocenské dávky, úrazové dávky, dávka v nezamestnanosti

Dávka nemocenské alebo péenka

  • Zamestnanec odovzdá originál dokladu zamestnávateľovi (ten počas prvých 10 dní dočasnej práceneschopnosti – DPN – vypláca náhradu príjmu). Ak péenka trvá dlhšie ako 10 dní, zamestnávateľ je povinný odstúpiť pobočke Sociálnej poisťovne potvrdenie o DPN do troch dní po 10. dni trvania DPN zamestnanca.
  • SZČO a dobrovoľne nemocensky poistená osoba (DNPO) – najlepšie je ihneď po vystavení žiadosti lekárom odovzdať doklad pobočke Sociálnej poisťovne v mieste trvalého bydliska.

Dajte si pozor na:

  • to, že ošetrujúceho lekára treba navštíviť v prípade choroby bez zbytočného odkladu. Ošetrujúci lekár môže uznať dočasnú pracovnú neschopnosť len dňom, keď zistí chorobu podľa medzinárodnej klasifikácie chorôb, ktorá si vyžaduje dočasnú pracovnú neschopnosť. Spätne môže uznať najviac tri dni, a to len na základe lekárskeho nálezu zubno-lekárskej pohotovostnej služby, ambulantnej pohotovostnej služby alebo ústavnej pohotovostnej služ­by
  • to, že doklad treba podpísať – bez podpisu nie je možné o dávke rozhodnúť
  • správne vyplnenie časti Vyhlásenie poistenca (najmä spôsob výplaty) – ak chýba spôsob výplaty, dávka sa vyplatí na adresu trvalého pobytu evidovanú v Sociálnej poisťovni
  • to, aby ste vždy predkladali originál (fotokópiu si môže vyhotoviť poistenec)

Pozor! V prípade, ak to poistenec neurobí, môže ostať bez finančných prostriedkov aj niekoľko mesiacov.

Nemocenské a lístok na peniaze

Poberateľ dávky (zamestnanec, DNPO, SZČO) – ak DPN časovo prechádza z jedného do druhého mesiaca, musí Preukaz o trvaní dočasnej pracovnej neschopnosti, tzv. lístok na peniaze odovzdať do príslušnej pobočky Sociálnej poisťovne v termíne do piateho dňa nasledujúceho mesiaca. Zamestnávateľ – nie je povinný lístok na peniaze odovzdať do Sociálnej poisťovne (záleží od vzájomnej dohody medzi zamestnancom a zamestnávateľom, kto lístok odovzdá).

Pozor! Príslušná pobočka, ktorej treba lístok odovzdať, je vždy pobočka, ktorá danú dávku vypláca, teda u zamestnanca podľa sídla zamestnávateľa, u SZČO a DNPO podľa trvalého bydliska. V prípade nepredloženia lístka na peniaze v danej lehote poistenec dostane dávku nemocenské až po dodatočnom predložení lístka na peniaze. Ak sa lístok stratí, musí si poistenec u lekára vyžiadať nový a odovzdať ho pobočke Sociálnej poisťovne.

Hlásenie úrazu na účely nemocenského

Každý, komu sa stal úraz (pracovný aj nepracovný) a žiada o dávku – musí čo najskôr odovzdať príslušnej pobočke vyplnené tlačivo Hlásenie úrazu na účely nemocenského. Nepredloženie dokladu môže byť dôvodom na predĺženie lehoty na rozhodnutie o dávke, príp. nevyplatenia dávky v plnej sume.

Dávka materské

Matka dieťaťa musí najneskôr do tretieho mesiaca poberania dávky materské (tá sa začína vyplácať ešte spravidla šesť týždňov pred pôrodom) v pobočke Sociálnej poisťovne, ktorá jej dávku vypláca, oznámiť rodné číslo dieťaťa, ak je cudzinka alebo dieťa nie je zapísané do matriky v SR. Ak matka dieťaťa neoznámi jeho rodné číslo, výplata dávky sa zastaví po 14 týždňoch od vzniku nároku na materské.

Zmena adresy a dávky

Zamestnanec – zmenu mena a adresy hlásiť nemusí, pretože predložením Registračného listu (zmena) pobočke Sociálnej poisťovne v mieste trvalého bydliska to urobí za neho zamestnávateľ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dávky #dôchodky #materské #nemocenské #tehotenské