Pokračovanie článku: Ktoré údaje a ich zmenu treba nahlásiť aby ste neprišli o dávky?

V oblasti lekárskej posudkovej činnosti

Poberateľ invalidného dôchodku musí oznámiť zmenu adresy, kde sa zdržiava. Je to dôležité pri predvolávaní poberateľa dávky na kontrolnú lekársku prehliadku. Pozor! Ak sa poberateľ invalidného dôchodku bezdôvodne opakovane nedostaví v určený deň a hodinu na pojednávanie o posúdení zdravotného stavu, Sociálna poisťovňa výplatu invalidného dôchodku zastaví.

Poberateľ dávky nemocenské musí ošetrujúcemu lekárovi pri vypĺňaní tlačiva Potvrdenie o dočasnej péenke uviesť adresu, na ktorej sa bude počas trvania péenky zdržiavať. V prípade zmeny tejto adresy, ak ju ošetrujúci lekár povolil, musí do ôsmich kalendárnych dní písomne túto zmenu ohlásiť príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne. Je to nevyhnutné pre kontrolu dodržiavania liečebného režimu. Pozor! Ak zmenu neoznámi, znemožní výkon kontroly dodržiavania liečebného režimu a za to mu môže Sociálna poisťovňa uložiť pokutu.

Pozor! Sociálna poisťovňa upozorňuje, aby si všetci živnostníci a ostatné SZČO, zamestnávatelia, dobrovoľne poistené osoby, ale i poistenci štátu priebežne plnili povinnosť nahlasovať aktuálne kontaktné údaje. Je to predovšetkým v ich záujme, aby ich Sociálna poisťovňa mohla informovať o dôležitých skutočnostiach, ktoré majú vplyv na platenie poistného, výplatu dávok a riešenie rôznych iných životných situácií.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

Čo robiť, aby ste sa nestali dlžníkmi:

  • komunikovať so Sociálnou poisťovňou
  • oznamovať Sociálnej poisťovni skutočnosti, ktoré majú vplyv na výplatu dávky
  • preberať zásielky na pošte
  • v prípade vzniku záväzku voči Sociálnej poisťovni okamžite kontaktovať príslušnú pobočku s cieľom vysporiadať záväzok
  • môžete žiadať o povolenie splátok dlžných súm (splátkový kalendár!) – uľahčí to splácanie dlhu
  • informovať sa o dosahu neuhradenia záväzkov
  • neplatenie poistného SZČO má vplyv na dávky zo sociálneho poistenia pri nárokoch v budúcnosti
  • z oneskorenej úhrady poistného vzniká a narastá penále vo výške 0,05 % z dlžnej sumy za každý deň omeškania odo dňa splatnosti do dňa úhrady poistného

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dávky #dôchodky #materské #nemocenské #tehotenské