Hľadáte cestu k vlastnému bývaniu? Pomôže vám sporenie

O vlastnom byte alebo dome sníva zrejme každý človek. Málokto má ale to šťastie, že sa pozrie na účet a nový byt či dom rovno zaplatí. Riešením je pravidelné sporenie.

21.02.2022 00:00
PSS, PR, nepouzivat Foto:

Najväčším problémom pri plnení sna o vlastnom či lepšom bývaní sú financie. Ceny nehnuteľností dosahujú astronomické čísla, dávno prekonali historické maximá a práve pre toto sú nový byt či dom pre mnohých také nedostupné. Financovať novú nehnuteľnosť vlastnými peniazmi dokáže len minimum ľudí. Poskytovanie úverov na bývanie funguje v prísnom režime, čo ich poskytnutie môže obmedziť.

Navyše, komu by sa chcelo požičiavať si v banke závratné sumy a potom ich ťažko a dlho splácať? Chcete lepšie bývať? Čakať, kým na to zarobíte alebo na výhru v lotérii je zbytočné, a nezostáva vám nič iné ako zodpovedná príprava. Musíte jednoducho myslieť na niekoľko k(rokov) dopredu. Prvým z nich je pravidelné sporenie. Možno namietate, že sporiť sa neoplatí, je to komplikované a aj tak nikdy potrebnú sumu nenasporíte. Vôbec to tak ale byť nemusí. Stačí poznať správne postupy a možnosti.

Čím skôr, tým lepšie

Platí totiž, že čím skôr začnete sporiť, tým lepšie a výhodnejšie v budúcnosti bývate. Overeným spôsobom, ako na to ísť, je stavebné sporenie. Pripraviť sa na kúpu nehnuteľnosti znamená, že by tomuto rozhodnutiu mala predchádzať niekoľkoročná príprava, aby nás v čase rozhodnutia, akú nehnuteľnosť kúpiť – a hlavne za čo – prekvapilo čo najmenej nepríjemných situácií.

Financovanie nového bývania si teda treba dôkladne premyslieť už vopred. Spoliehať sa na pomoc príbuzných či iné okolnosti, ktoré vám pomôžu nehnuteľnosť zaplatiť, sa nevypláca. Banky sprísňujú podmienky, nepožičajú každému, minimálne 20 % výšky úveru musíte mať v hotovosti alebo si ju nasporiť. Ak si ale už napríklad dnes začnete pravidelne sporiť s produktom môjDOMOV od Prvej stavebnej sporiteľne, získate úver zo stavebného sporenia s výhodnou a garantovanou úrokovou sadzbou počas celého obdobia splácania. To znamená úrokovú sadzbu, ktorý sa vám nikdy nezmení. Bez ohľadu na to, ako sa bude v budúcnosti vyvíjať situácia s úrokovými sadzbami hypoték, je vaše stavebné sporenie akousi poistkou pred takýmito stúpajúcimi úrokmi.

môjDOMOV, výhodná kombinácia pravidelného sporenia a stavebného úveru, okrem toho ponúka klientom aj flexibilitu. V živote sa totiž stávajú aj nepríjemné udalosti, pre ktoré klesne váš príjem. A ak sa vaša finančná situácia nečakane zmení, je možné prispôsobiť tomu aj podmienky sporenia, výšku mesačného vkladu sporenia alebo doby sporenia.

Koronakríza navyše zmenila vnímanie sporenia a väčšina Slovákov si už uvedomuje, že je veľmi dôležité byť pripravený na nečakané udalosti. Produkt môjDOMOV od expertov na financovanie bývania ponúka riešenie pre všetkých, ktorým záleží na domove ako na najdôležitejšom mieste na svete. A na čo všetko môžete tento produkt využiť? Ak napríklad hľadáte výhodnú formu financovania kúpy alebo výstavby či modernizácie nehnuteľnosti, chcete si bezpečne sporiť, získať štátnu prémiu a tiež právny nárok na stavebný úver s výhodnou a garantovanou úrokovou sadzbou, potom je pre vás produkt môjDOMOV tou správnou voľbou.

Nasporíte aj deťom

Sporiť, samozrejme, môžete aj na bývanie pre svoje deti. Stavebné sporenie je totiž ideálny produkt na to, aby ste im jedného dňa pomohli k osamostatneniu. Každý rodič totiž chce pomôcť deťom, uľahčiť im vstup do života a postaviť ich na vlastné nohy. Aby ale tieto predstavy nezostali len pri myšlienkach a prianiach, treba pre to niečo urobiť. Práve pravidelným sporením im začnete vytvárať dostatočný finančný základ na kúpu ich vlastného bývania v budúcnosti. Netreba zabúdať ani na to, že ak dnes uvažujete o kúpe nehnuteľnosti, približne 20 % z jej hodnoty musíte mať vopred nasporených. A pri súčasných cenách bytov a domov to často nebýva zanedbateľná suma. Aj v tomto prípade teda platí, že kto šetrí, ten býva. Alebo ešte lepšie povedané – kto šetrí dlhšie, ten býva lepšie.

Komu je určený produkt môjDOMOV?

  • všetkým, ktorí sa nespoliehajú na náhody a svoje bývanie si dopredu plánujú
  • tým, ktorým chýbajú potrebné finančné prostriedky na komplexné financovanie vášho nového bývania
  • tým, ktorí plánujú rekonštrukciu kúpeľne či kuchyne. Ale napríklad aj nadstavbu či prístavbu svojho domu alebo ekologickú modernizáciu domu.
  • aj ľuďom v dôchodkovom veku, ktorí v PSS, Prvej stavebnej sporiteľni, vedia získať úver, a ten môžu použiť napríklad na úpravu kúpeľne na bezbariérovú.
odkaz
PSS baner, PR, nepouzivat
chyba